Test: Body Movements - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 6 | Test: Body Movements - 3


Description
This mock test of Test: Body Movements - 3 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Body Movements - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Body Movements - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Body Movements - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Body Movements - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which joint allows movement in one direction only?

Solution:

Hinge joint allows back and forth movement only. Bones in the knee, elbow, finger, and toes have hinge joint.

QUESTION: 2

Which body system holds our body upright?

Solution:

The skeletal system is the framework of bones that support our body and keeps it upright.

QUESTION: 3

Which characteristic feature helps human being to walk upright?

Solution:

Skeletal system gives shape and support to our body. The backbone holds the body upright.

QUESTION: 4

Which organs are protected by the rib cage?

Solution:

The ribs make a cage of bones around the chest called rib cage. The rib cage in humans protects the heart and lungs.

QUESTION: 5

Which joint is present at the knee and arm?

Solution:

The bones in elbow have hinge joint that allows only back and forth movement.

QUESTION: 6

Which of the following have muscles and bones but moves by contraction and expansion of the body?

Solution:

Snakes have bones and muscles and moves by alternate contraction and expansion of body.

QUESTION: 7

Which organism have jointed appendages to move?

Solution:

Insect is an arthropod. Arthropods move with the help of jointed appendages

QUESTION: 8

An organism X can walk, and climb on a surface and can also fly in the air. Which organism is X?

Solution:

Cockroach can walk, climb and can also fly in air. The muscles in the breast region move the legs for walking while another set of breast muscles move the wings during flying.

QUESTION: 9

Which joint allows movement in all directions?

Solution:

Ball and socket joint allows movement in many directions. The shoulder joint and hip joint are examples of ball and socket joint.

QUESTION: 10

Which two body systems most directly cause the arm to bend?

Solution:

Skeletal and muscular system allow a human arm to bend and move.

QUESTION: 11

Which of the following represents X and Y in the figure given below?  

Solution:

The label X is a muscle while label T is a joint. Muscles move the joints by contraction and relaxation. On contraction, muscles get shorter and on relaxation, they get longer.

QUESTION: 12

Which of the following organisms has a backbone?

Solution:

Snake has a backbone. The animals with backbone are called vertebrates.

QUESTION: 13

Which part of body is protected by the vertebral column?

Solution:

Backbone protects the spinal cord. It is made up of a series of small bones called vertebrae.

QUESTION: 14

Which parts of the fish helps it to move forward?

Solution:

Fins help the fish to move in water. The forward movement of the fish starts with front and sideways push of the tail. The flexible and strong tail fin of the fish pushes the water and propels the fish forward.

QUESTION: 15

Which type of movement is possible for the joint at forearm and knee?

Solution:

The hinge joint between upper and lower arm and at knee allows back and forth movement.

QUESTION: 16

Which statement is correct.

Solution:

Our muscles along with other body systems such as nervous system and circulatory system work together to move our bones.

QUESTION: 17

Which of the following joints and their parts enable a bowler to bowl, while playing cricket?

Solution:

Our shoulder has the ball and socket joint that allows circular movement. When you bowl while playing cricket, you rotate your hand in full circle.

QUESTION: 18

Skeletal and muscular systems work together to enable the body to move. What is the main function of the skeletal system in relationship to the muscular system?

Solution:

Skeletal system provides attachment points for muscles.

QUESTION: 19

At which parts of your body can we bend?

Solution:

Knee joint, neck joint and elbow joints can be bent easily.

QUESTION: 20

Identify P and Q in the given chart. 

Solution:

In the chart P is hinge joint and Q is ball and socket joint.

Similar Content

Related tests