Test: Components of Food


10 Questions MCQ Test Science Class 6 | Test: Components of Food


Description
This mock test of Test: Components of Food for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Components of Food (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Components of Food quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Components of Food exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Components of Food extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Night blindness is caused by the deficiency of:

Solution:
  • Vitamin A deficiency is one of the most common causes of night blindness.
  • An insufficient amount of vitamin A in the body affects the production of rhodopsin, the necessary pigment for night vision. 

QUESTION: 2

Weak bones and tooth decay is caused by the deficiency of:

Solution:

Deficiency of Calcium in the diet for a longer duration leads to weak bones and tooth decay.

QUESTION: 3

Iodine solution is used to test:

Solution:

Iodine solution is used to test the presence of starch in a food item by observing the colour change.

QUESTION: 4

Which vitamin is destroyed during heating?

Solution:

Vitamin C, also known as ascorbic acid, is a water-soluble vitamin found in fruits and vegetables, including oranges, strawberries, broccoli, tomatoes, and green peppers. It is easily destroyed by excessive heat and water, as well as exposure to air.

QUESTION: 5

The component of food that has no nutritive value is:

Solution:

Roughage is a non-nutritive food component of the diet but it is very essential. It is referred to as dietary fiber. Fruits are the most common source of roughage.

QUESTION: 6

Butter and Ghee are the major source of

Solution:

Butter and ghee are major source of fats consumed by human beings.

QUESTION: 7

Proper food keeps us in

Solution:

Properly balanced food keeps us in good health as it contains the entire nutrient in appropriate quantity.

QUESTION: 8

The ingredients containing some components essential of body are called

Solution:

The ingredients containing some components essential for the body are called nutrients. Common nutrients include carbohydrates, fats, and proteins.

QUESTION: 9

Which mineral is required for the formation of haemoglobin?

Solution:

Hemoglobin is essential for the transport of oxygen in the blood. Iron is required for the formation of hemoglobin.

QUESTION: 10

Vitamins and minerals are

Solution:

Vitamins and minerals protect our body from various diseases.

Related tests