Test: Food-Where Does It Come From - 2


20 Questions MCQ Test Science Class 6 | Test: Food-Where Does It Come From - 2


Description
This mock test of Test: Food-Where Does It Come From - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Food-Where Does It Come From - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Food-Where Does It Come From - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Food-Where Does It Come From - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Food-Where Does It Come From - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Plants prepare their food by the process of

Solution:

Photosynthesis, the process by which green plants and certain other organisms transform light energy into chemical energy. During photosynthesis in green plants, light energy is captured and used to convert water, carbon dioxide, and minerals into oxygen and energy-rich organic compounds.

QUESTION: 2

Cereals are rich source of

Solution:

Rice, wheat and maize are main cereals which are rich source of carbohydrates for human beings.

QUESTION: 3

People living in coastal areas eat

Solution:

People living in coastal areas eat rice and fish including other food items.

QUESTION: 4

Carnivores have

Solution:

Carnivores have sharp pointed teeth to tear the flesh of animals.

QUESTION: 5

Egg, meat and paneer are

Solution:

Milk, cheese, curd, paneer are animal products. A vegetarian is one who does not consume any animal product or by-product from a slaughtered animal. As dairy products and eggs, honey, etc. are taken from living creatures, they are classified as vegetarian.

QUESTION: 6

Vegetable and fruits are rich in

Solution:

Green vegetables and fruits are rich in vitamins and minerals that act as protective food.

QUESTION: 7

Carrot, tomato and potato are

Solution:

Tomato. Potato, carrots and broccoli are all vegetables with no obvious seeds. Tomatoes are taxonomically fruits (even if they are vegetables under the law in the US) and have obvious seeds.
Hence, Tomato is also a vegetable.

QUESTION: 8

Human beings are __________________ as we eat both plants and animals products.

Solution:

Human beings are omnivores as we eat both plants and animals products as food.

QUESTION: 9

We get sugar from

Solution:

We get sugar from sugarcane mainly grown in different parts of India including Bihar and U.P.

QUESTION: 10

Main source of eggs are

Solution:

Partly due to the larger yolk, duck eggs are significantly higher in both fat and cholesterol than chicken eggs. But they're also higher in protein and have a higher concentration of omega-3 fatty acids, making them a favorite of paleo dieters, who seek high-fat foods. Therefore hen and duck are the source of eggs.

QUESTION: 11

Milk giving animals are called

Solution:

Those animals which are reared for milk are called milch animals. It includes cow, buffalo and goat.

QUESTION: 12

The animals that feeds on other animals are called

Solution:

A carnivore, meaning "meat eater", is an animal whose food and energy requirements are derived solely from animal tissue or meat, whether through hunting or scavenging.

QUESTION: 13

What are the ingredients of preparing chapati?

Solution:

Chapati is most common food used all over India. The ingredients of preparing chapati include wheat flour and water.

QUESTION: 14

Vitamins and minerals are

Solution:

Vitamins and minerals are called as protective nutrient as they protect us from different kinds of disease.

QUESTION: 15

Which one is most proteinous food item?

Solution:

Among the plants food, soybean is the most proteinous food item.

QUESTION: 16

A carbohydrate breaks into ________________ on digestion.

Solution:

On digestion, carbohydrate breaks into glucose molecules by action of enzymes. Glucose undergoes respiration to give us energy.

QUESTION: 17

We get meat and milk both from

Solution:

Goat is the source of both milk and meat for human consumption.

QUESTION: 18

The wet seed develops small white outgrowth on it. This type of seed is called

Solution:

Sprouting is the natural process by which seeds or spores germinate and put out shoots, and already established plants produce new leaves or buds or other newly developing parts experience further growth.

QUESTION: 19

Which of the following is a milk product?

Solution:

Yogurt is a milk product but honey, pizza and salt are obtained from other sources.

QUESTION: 20

Which of the following gives eggs?

Solution:

Egg is mainly obtained from hen and duck for human use. Cow and goat give use milk.

Related tests