Test: Food-Where Does It Come From - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 6 | Test: Food-Where Does It Come From - 3


Description
This mock test of Test: Food-Where Does It Come From - 3 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Food-Where Does It Come From - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Food-Where Does It Come From - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Food-Where Does It Come From - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Food-Where Does It Come From - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following fruits is used as spices?

Solution:

Chilly is a fruit that is used as a spice in cooking. Ginger and onion are spices but they are not fruits. They are underground stems.

QUESTION: 2

Which of the following is an edible root?

Solution:

Carrot is a root part of the carrot plant.

QUESTION: 3

Which part of the plants given below is eaten as food? 

            

Solution:

Cauliflower and broccoli are flower parts of a plant that we eat.

QUESTION: 4

Bees store honey in which of the following places?

Solution:

Bees keep honey in their nest which is known as bee hive.

QUESTION: 5

Which of the following gives us milk and meat?

Solution:

Goats give us both milk and meat.

QUESTION: 6

Based on nutrition, lizard belongs to which of the following groups?

Solution:

Lizard eat insects. It is a carnivore.

QUESTION: 7

Honeybee belongs to the group

Solution:

Bee is a herbivore. It feeds on plant juices.

QUESTION: 8

Which of the following foods provide proteins?

Solution:

Sprouted pulses provide more proteins required by the body, whereas bread, rice and biscuits provide more carbohydrates

QUESTION: 9

Which of the following plant roots are edible?

Solution:

Carrot is an underground storage root.

QUESTION: 10

Which of the following does not belong to the group formed by the other trees?

Solution:

Coconut is a seed because it is the reproductive part of the tree. It is a fruit because it is a fibrous one seeded drupe and coconut is a nut.

QUESTION: 11

Which of the following pairs consists of a herbivore and a carnivore?

Solution:

Deer is a herbivore and crocodile is a carnivore.

QUESTION: 12

Which of the following plants seed is NOT edible?

Solution:

Mango fruit can be eaten raw or ripe but the seed is not eaten.

QUESTION: 13

Which of the following plant seeds is/are give us edible oil?

Solution:

We get oil from coconut, mustard and groundnut.

QUESTION: 14

Which of the following animals is an omnivore?

Solution:

Any animal that can eat both plants and animals is an omnivore Here Cat is a omnivore because it can feed on milk or small birds or rat and other small creatures.

QUESTION: 15

Which of the following is NOT a consumer?

Solution:

Peepal is a producer because it is a tree and prepares its own food by the process of photosynthesis.

QUESTION: 16

Which part of the plant is cabbage?

Solution:

So cabbage is an underdeveloped compact leafy bud enclosing the growing stem tip. The internodes between leaves are small and they... Cabbage is morphologically the vegetative bud of the plant. It consists of the tip of growing stem with rounded, overlapping leaves. 

QUESTION: 17

Birds like hen, duck and turkey are categorized under which of the following groups?

Solution:

Animals which provide meat and eggs are called poultry birds.

QUESTION: 18

Which of these eat flesh of dead animals?

Solution:

Animals that eat flesh of dead animals are called scavengers. Vulture is a nature's scavenger.

QUESTION: 19

Which of the labelled food products are obtained from plants? 

Solution:

In the given question mango and sugar are obtained from plants.

QUESTION: 20

Identify Q in the given figure. 

 

Solution:

In the given venn diagram P represent carrot a plant part, Q represents honey that is obtained from both plant and animal source and R represents eggs that is an animal source.

Related tests