Test: Fun With Magnets - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 6 | Test: Fun With Magnets - 1


Description
This mock test of Test: Fun With Magnets - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Fun With Magnets - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fun With Magnets - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Fun With Magnets - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fun With Magnets - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The property of attracting iron or other magnetic materials is called

Solution:

Magnetism is the force exerted by magnets when they attract or repel each other. Magnetism is caused by the motion of electric charges.

QUESTION: 2

Which of the following is not a magnetic substance?

Solution:

Iron, nickel and cobalt are magnetic substances while silver is not a magnetic substance.

QUESTION: 3

Lodestone is a

Solution:

lodestone is a naturally magnetized piece of the mineral magnetite. They are naturally occurring magnets, which can attract iron. The property of magnetism was first discovered in antiquity through lodestones.

QUESTION: 4

Magnet was first discovered about 5000 years ago in the rocks of

Solution:

Magnet was first discovered about 5000 years ago in the rocks of magnesia.

QUESTION: 5

Magnet was discovered by

Solution:

Roughly 4,000 years ago, a Greek shepherd named Magnes is said to have been tending his sheep in a region of northern Greece called Magnesia. He took a step and suddenly found that the nails that held his shoe together and the metal tip of his staff were stuck fast to the rock he was standing on! Intrigued, he began digging and discovered the first recorded lodestone. Lodestones were henceforth known as “magnetite,” probably named after Magnes or Magnesia.

QUESTION: 6

Which types of magnet have two poles close to each other?

Solution:

A horseshoe magnet is a magnet made in the shape of a horseshoe. At the ends of its legs, the magnet has two magnetic poles close together. This shape creates a strong magnetic field between the poles.


Fig: Horseshoe Magnet 

QUESTION: 7

The material that attracts iron is

Solution:

Magnets attract iron due to the influence of their magnetic field upon the iron. When exposed to the magnetic field, the atoms begin to align their electrons with the flow of the magnetic field, which makes the iron magnetized as well. This, in turn, creates an attraction between the two magnetized objects.

QUESTION: 8

The end of a free hanging magnet which point towards North is called

Solution:

The magnetic pole near earth's geographic north pole is actually the south magnetic pole. When it comes to magnets, opposites attract. This fact means that the north end of a magnet in a compass is attracted towards the south magnetic pole, which lies close to the geographic north pole.

QUESTION: 9

Magnetic strength of the magnet is

Solution:

The magnetic field of a bar magnet (for example) is strongest at either pole of the magnet. The force is weaker in the middle of the magnet and halfway between the pole and the center. If you sprinkle iron filings on piece of paper and place the magnet beneath it, you could see the path of the magnetic field lines.

QUESTION: 10

Which one is a magnetic material?

Solution:

Common pin is made of iron so, it a magnetic material.

Related tests