Test: Fun With Magnets - 2


20 Questions MCQ Test Science Class 6 | Test: Fun With Magnets - 2


Description
This mock test of Test: Fun With Magnets - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Fun With Magnets - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fun With Magnets - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Fun With Magnets - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fun With Magnets - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When a magnet is suspended freely it always aligns itself in _______ direction?

Solution:

Freely Suspended Magnet always points in the North-South direction even in the absence of any other magnet. This suggests that the Earth itself behaves as a magnet which causes a freely suspended magnet (or magnetic needle) to point always in a particular direction.

QUESTION: 2

_______ is the only natural magnet.

Solution:

A natural magnet is a magnet that occurs naturally in nature. All natural magnets are permanent magnets, meaning they will never lose their magnetic power. Natural magnets can be found in sandy deposits in various parts of the world. The strongest natural magnet material is lodestone, also called magnetite.

QUESTION: 3

Which of the following cannot be used to make a magnet?

Solution:

Iron, cobalt and steel are ferromagnetic materials which can be used to make magnet but ebonite cannot be used to make magnets.

QUESTION: 4

Which of the following is not a non- magnetic substance?

Solution:

Iron, cobalt and nickel magnetic materials.

QUESTION: 5

Which of the following gets attracted to a magnet?

Solution:

A magnet attracts the steel pin. When the pin touches the magnet it can't attract it any closer and it sticks to the magnet. However, a magnet will attract a pin from a distance.

QUESTION: 6

When a magnet is placed on a plastic plate with common pins spread on it, then _____

Solution:

The poles of the magnet has more attraction of magnetic force. That is why pins stick ends of the magnet.

QUESTION: 7

The North end of the freely suspended magnet points towards _____?

Solution:

The earth behaves as a magnetic dipole . Therefore a freely suspended magnet always points towards in the north-south direction because the north pole of the suspended magnet attracts the south pole of the earth's magnet which is the geographical north pole of the earth.

QUESTION: 8

The south pole of the freely suspended magnet points towards ______?

Solution:

The earth behaves as a magnetic dipole . Therefore a freely suspended magnet always points towards in the north-south direction because the south pole of the suspended magnet attracts the north pole of the earth's magnet which is the geographical south pole of the earth.

QUESTION: 9

Like poles of magnets ______ each other.

Solution:

Like poles of two magnets repel each other, The force between them is non contact force and magnetic force.

QUESTION: 10

Unlike poles of magnets _____ each other.

Solution:
QUESTION: 11

______ is the surest test of magnetism.

Solution:

Repulsion is the surest test for magnetism.

Only magnets possess the repulsive characteristics, whereas any magnetic substance (like iron) has attractive characteristics.

QUESTION: 12

When a N pole of a bar magnet is brought near the north pole of a freely suspended magnetic needle, then it -----------?

Solution:

If the north (N pole) of a bar magnet is brought near the N pole of another suspended magnet, the suspended magnet moves away.  Repulsion also occurs when two south poles (S poles) are brought near each other. 

QUESTION: 13

When a South pole a magnet is brought near the N pole of a freely suspended magnetic needle, then it __________?

Solution:
QUESTION: 14

______  is a device used by pilots and navigators used to find the direction.

Solution:
QUESTION: 15

Magnetism of a magnet is lost by doing which of the following acts

Solution:
QUESTION: 16

Which of the following gets demagnetised when a powerful magnet is kept near it

Solution:

Magnets have no affect CDs. While a magnet may be attracted to the metal surface of the CD, the magnet can't affect the data on the disc because the data on the disc is not arranged magnetically. While a powerful magnet's attraction to the disc could physically scratch the disc if you're not careful, this can't strictly be called a magnetic effect on the data. You can safely consider your CD collection magnet-proof.

QUESTION: 17

Which of the following does not get demagnetised when a powerful magnet is kept near it

Solution:
QUESTION: 18

Electric bell is an example of  ______ magnet.

Solution:

An electric bell contains an electromagnet, consisting of coils of insulated wire wound round iron rods. When an electric current flows through the coils, the rods become magnetic and attract a piece of iron attached to a clapper. The clapper hits the bell and makes it ring.

QUESTION: 19

______ is a type of magnet which is used in cranes to lift heavy containers from ships.

Solution:

An electromagnet is a type of magnet in which the magnetic field is produced by an electric current. The magnetic field disappears when the current is turned off. Electromagnets usually consist of wire wound into a coil.

QUESTION: 20

Magnetism in material is due to

Solution:

Related tests