Test: Getting To Know Plants - 1


25 Questions MCQ Test Science Class 6 | Test: Getting To Know Plants - 1


Description
This mock test of Test: Getting To Know Plants - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Getting To Know Plants - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Getting To Know Plants - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Getting To Know Plants - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Getting To Know Plants - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The plants which have branches at the base are______

Solution:

A woody plant which is smaller than a tree and has several main stems arising at or near the ground. a shrub is more specifically used to describe the particular physical structural or plant life-form of woody plants which are less than 8 metres (26 ft) high and usually have many stems arising at or near the base.

QUESTION: 2

Which plant is the example of a herb?

Solution:

The correct option is C.
Tomato, wheat, paddy, grass and bananas are a few examples of herbs.

QUESTION: 3

A plant with weak stem is______

Solution:

Plants with weak stem that cannot stand upright and spread on the ground are called Creepers. Examples: Pumpkin, Watermelon, mint, sweet potato, etc. 

QUESTION: 4

The plant which takes the support of the neighbouring structures and climbs up is_______?

Solution:

There are some plants with weak stems that cannot stand upright and spread on the ground. These are called creepers, while those that take support on neighbouring structures and climb up are called climbers. These are different from the herbs, shrubs and trees.

QUESTION: 5

The part of plant which grows above the ground is_______?

Solution:

Root usually grows under the ground while shoot usually grows above the ground. The shoot has different parts called the stem, leaves, flowers and fruits. The stem is the stalk of the plant.

QUESTION: 6

The part of the stem in between two successive nodes is_______?

Solution:

Parts of the Stem

All stems of the angiosperms, including those which are highly modified, are recognizable from other plant organs by their presence of nodes, internodes, buds and leaves. A node is a point on the stem from which leaves or buds arise. The portion between two successive nodes is the internode.

A bud is an embryonic stem which has the potential for further plant growth. It may develop into a leaf, flower, or both. Such buds are called leaf buds, flower buds and mixed buds, respectively. Many buds remain dormant within a certain duration or they may be embedded in the stem tissue as to become hardly visible. A single bud that is found at the apex of the stem is called terminal bud while lateral buds or axillary buds occur in the leaf axils, the upper angle between the stem and leaves. As a result of injury, adventitious buds may be formed also in the internode of the stems, in leaves, or roots. The “eyes” of the potato tuber are buds.

QUESTION: 7

The root, stem, leaves constitute the_______part of the plant body?

Solution:

The root , shoot and leaf constitute the vegetative parts of the plant body.

QUESTION: 8

Flowers, Fruits & Seeds constitute the________part of the plant body?

Solution:

Plant morphology treats both the vegetative structures of plants, as well as the reproductive structures. The vegetative (somatic) structures of vascular plants include two major organ systems:
(1) a shoot system, composed of stems and leaves, and
(2) a root system.

QUESTION: 9

The part of the plant which prevents soil erosion is?

Solution:

Roots prevents Soil Erosion. 

Tree roots begin as thick stems that branch into fine filaments to create a network of flexible tendrils that help stabilize the soil around the tree and hold it in place. 

QUESTION: 10

Pollen grains are produced in________?

Solution:

The male sex cells of seed plants (flowering plants, conifers, and cycads) are contained in tough capsules called POLLEN. Pollen grains are produced by organs called anthers and must be transferred to the female parts of plants in order to form seeds. This process, called pollination, can be achieved in various ways. Some plants are assisted by animals that act as POLLINATORS. 

QUESTION: 11

Which of the following have tap root ?

Solution:

Roots are mainly of two types: tap root and fibrous roots.
Plants having leaves with reticulate venation have tap roots while plants having leaves with parallel venation have fibrous roots.

QUESTION: 12

Shoot system develops from______of the baby plant or embryo?

Solution:

Embryo or baby plant: It is present inside the seeds which develop into a new plant. The embryo gives rise to a baby shoot (plumule) and root (radical).

QUESTION: 13

Small plants, soft peroshable stems, attain height upto five feet, generally annuals and biennials. These plants are ________.

Solution:

Plants with green and tender stems are called herbs. They are usually short and may not have many branches.

QUESTION: 14

When a flower has all the sets of whorls it is described as______flower.

Solution:

Whorls of a flower are circular sections of a flower with a common centre. When a flower is seen from the top its whorls can easily be distinguished. A flower is made up of four whorls:

1) The outermost whorl is known as the Calyx and comprises of the sepals.
2) The second whorl comprises of the petals and is known as the Corolla.
3)The Stamens and Carpels constitute the inner whorls that contain the reproductive organs of a flower.

When a flower has all the sets of whorls, it is described as complete flower. 

QUESTION: 15

________bud helps in length wise growth of the plant.

Solution:

Apical dominance in plants is the main stem of the plant, spurting with growth from its bud, due to the growth hormone called auxin.

QUESTION: 16

Branches grow from______

Solution:

The axillary bud (or lateral bud) is an embryonic shoot located in the axil of a leaf. Each bud has the potential to form shoots, and may be specialized in producing either vegetative shoots (stems and branches) or reproductive shoots (flowers).

QUESTION: 17

The________ is the strongest part in a tree.

Solution:

Trunk: Strongest part of the tree providing the support for the rest of the tree.

QUESTION: 18

Which of the following is a stem?

Solution:

Onion is one among the family of plants,with modified stem. The onion bulb is the modified stem,which is used for eating. If the plant as a whole is observed then one can find roots at the lower end while leaves can be seen on the other end,in green onions.

QUESTION: 19

The region of attachment of the leaf with the stem is called the_________.

Solution:

The part of a leaf by which it is attached to the stem is called petiole.

QUESTION: 20

_______ is a flowering plant with no leaves

Solution:

Cuscuta possess no roots nor fully expanded leaves and the vegetative portion appears to be a stem only.

QUESTION: 21

Stomata help in__________.

Solution:

The major function of stomata is the exchange of gases by taking carbon dioxide from the atmosphere and giving out oxygen that is used by human beings and animals.  They help in photosynthesis and transpiration.

Photosynthesis

Photosynthesis is a process used by plants to manufacture food with the help of sunlight, carbon dioxide and water. It is through the stomata that the plant takes carbon dioxide from the atmosphere. The water molecule is broken down into hydrogen and oxygen, and it is through the stomata that the oxygen is then released as a by-product in the atmosphere. Stomata are the medium of gaseous exchange and cellular respiration in plants.

Transpiration

Transpiration is a process of evaporation of water from the surface of the plant. This keeps the plant cool and transfers minerals and other materials to different parts of the plant. As the plant takes water from the soil, the openings absorb other minerals. For a plant to take water from the soil, water needs to evaporate from the surface of the plant. Once this happens, pressure is developed that forces the roots to absorb water from the soil and transfer it to the tips of the plant. It is through the stomata that the major work of evaporation of water is done.

QUESTION: 22

A plant with variegated leaves is________.

Solution:

Coleus or Solenostemon species are generally bright with vibrant leaf colours. They are sturdy growers, although some of the seed varieties are less robust than those propagated by vegetative means. They are often used in landscaping as they stand out in a bedding scheme due to their bright foliage.

QUESTION: 23

The food prepared by leaves is stored as_______

Solution:

During photosynthesis, chlorophyll containing cells of leaves in the presence of sunlight, use carbon dioxide and water to synthesise carbohydrates in the form of glucose and stores the synthesized food as starch.

QUESTION: 24

The other name for ovary is_______.

Solution:

Carpel is the female reproductive organ of a flower, consisting of an ovary, a stigma, and usually a style. It may occur singly or as one of a group.

QUESTION: 25

Pollen grains in plants are produced in

Solution:

The male sex cells of the seed plants or flowering plants are contained in tough capsules, called as pollen. Pollen grains are produced by male organs, anthers or stamens.

Thus, the correct answer is option (A), 'Anther'.

Related tests