Test: Major Landforms Of The Earth - 2


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 6 | Test: Major Landforms Of The Earth - 2


Description
This mock test of Test: Major Landforms Of The Earth - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Major Landforms Of The Earth - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Major Landforms Of The Earth - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Major Landforms Of The Earth - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Major Landforms Of The Earth - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Wearing away of earth

Solution:

Erosion by Glaciers. Erosion is the wearing away of the land by forces such as water, wind, and ice. Erosion has helped to form many interesting features of the Earth's surface including mountain peaks, valleys, and coastlines.

QUESTION: 2

Elevated table land

Solution:

A plateau is an elevated flat land. It is a flat-topped table land standing above the surrounding area. Plateaus are flattened highlands.

QUESTION: 3

External process leads to

Solution:

The second, or the external process is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface. The wearing away of the earth's surface is called erosion. The surface is being lowered by the process of erosion and rebuilt by the process of deposition.

QUESTION: 4

Which of the following is not an agent of erosion and deposition

Solution:

There are four main agents of erosion. Moving water, wind, gravity, and ice wear away or break up rocks, sediments, and soil from the land's surface. When these materials are deposited or dropped in new places, it is called deposition. Erosion and deposition work together.

QUESTION: 5

These are large stretches of flat land

Solution:

Plains are large stretches of flat land. Most of the plains are formed by rivers and their tributaries. The rivers flow down the slopes of mountains and erode them.They carry forward the eroded material.

QUESTION: 6

Which of the following is not a mountain

Solution:

Prairies are ecosystems considered part of the temperate grasslands, savannas, and shrublands biome by ecologists, based on similar temperate climates, moderate rainfall, and a composition of grasses, herbs, and shrubs, rather than trees, as the dominant vegetation type.

QUESTION: 7

Which one of the following is the youngest folded mountain range in India?

Solution:

The Himalayas are among the youngest mountain ranges on the planet and consist mostly of uplifted sedimentary and metamorphic rock. They stretch from theIndus river in the West to the Brahmaputra river in the East.

QUESTION: 8

Which of the following is not a volcanic mountain

Solution:

Mount Krakatoa is an example of a stratovolcano, a tall, conical volcano with multiple strata of solidified lava, tephra, as well as volcanic ash. These type of volcanoes typically have steep sides and usually erupt frequently & violently. Most of the popular eruptions have been made by stratovolcanoes.

QUESTION: 9

Which of the following relief feature is known as tablelands

Solution:

Plateaus are the land masses that rise abruptly from the neighbouring areas with steep slopes. Their top is either rounded or flat. Owing to their large area, they are also known as tablelands.

QUESTION: 10

_____ are suitable for agriculture, settlement and transportation

Solution:

In geography, a plain is a flat, sweeping landmass that generally does not change much in elevation.Plains occur as lowlands along the bottoms of valleys or on the doorsteps of mountains, as coastalplains, and as plateaus or uplands.

QUESTION: 11

___ are lowlands where slope of the land is gradual

Solution:

Plain, any relatively level area of the Earth's surface exhibiting gentle slopes and small local relief. The Pampas have a gradual downward slope from northwest to  Konkan. Konkan, coastal plain of western India, lying between the Arabian Sea (west) and the Western Ghats (east).

QUESTION: 12

Mauna Kea is higher than Mount Everest being

Solution:

Mauna Kea (Hawaii) in the Pacific Ocean is an undersea mountain. It is higher than Mount Everest being 10,205 metres high.

QUESTION: 13

The landforms on earth are formed by

Solution:

Tectonic plate movement under the Earth can create landforms by pushing up mountains and hills.Erosion by water and wind can wear down land and create landforms like valleys and canyons. Both processes happen over a long period of time, sometimes millions of years.

QUESTION: 14

__________ forces originate from within the earth and ____ forces originate from outside the earth

Solution:

Tectonic forces are those forces which originate from within the earth's surface leading to movement of the earth's crust. These forces originate from outside the earth resulting due to weathering. They tend to bring surface of the earth to the common level.

QUESTION: 15

How plateau is differ from the mountains

Solution:

The main difference between a mountain and a plateau is that the mountain is an elevated, pointed structure whereas a plateauis an elevated area with a flat top. A plateau is generally lower in height than mountain, though there are plateaus higher than some mountains.

QUESTION: 16

Which of the following is not the type of mountains

Solution:

There are five basic kinds of mountains:

  1. Fold Mountains (Folded Mountains)
  2. Fault-block Mountains (Block Mountains)
  3. Dome Mountains
  4. Volcanic Mountains
  5. Plateau Mountains
QUESTION: 17

Mountains are very useful. The mountains are a storehouse of

Solution:

Water from the Mountains is also used for irrigation and generation of hydro-electricity. The river valleys and terraces are ideal for cultivation of crops. Also,mountains have a rich variety of flora and fauna. The forests provide fuel, fodder, shelter and other products like gum, raisins, etc.

QUESTION: 18

What are two land forming processes

Solution:

Internal earth processes

Earth Movements is Vertical that is up and down movements cause faulting of the crustal rocks,movements cause folding of the crustal rocks.Internal processes induce some features like fold mountains,rift valley,basins,some types of escarpment,Horst mountain and block mountains.These might be weather, pressure, water, wind, moving sheets of ice.They are formed in the process of orogenesis.

External earth processes

The breakup of rocks by alternate heating and cooling,chemical actions, and the action of living organisms.features induced  are soil,earth pillars ‘by rain action’. Erosion terminate rocks by the action of rock particles being moved over the Earth’s surface by water, wind and ice.Due to the erosion this features may be created;: valleys,plains,cliffs, river and coastal terraces; escarpments (in) Transport ’The movement of rock particles over the Earth s surface by water, wind and ice’.

QUESTION: 19

The line of mountains

Solution:

A mountain range is a series of mountains  ranged in a line and connected by high ground. A mountain system or mountain belt is a group of mountain ranges with similarity in form, structure, and alignment that have arisen from the same cause, usually an orogeny.

QUESTION: 20

____ is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface

Solution:

The second, or the external process is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface. The wearing away of the earth's surface is called erosion. The surface is being lowered by the process of erosion and rebuilt by the process of deposition.

Related tests