Test: The Earth In The Solar System - 2


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 6 | Test: The Earth In The Solar System - 2


Description
This mock test of Test: The Earth In The Solar System - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Earth In The Solar System - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Earth In The Solar System - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Earth In The Solar System - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Earth In The Solar System - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

_____ is the closest celestial body to our earth.

Solution:

Moon is the nearest celestial body to our earth. Together with the Moon, Venus and Mars are the planets nearest to the Earth. All of these celestial bodies are continuously held captive to the sun by the effect of gravity; the bodies are continually forced to orbit the sun as the central body in elliptical orbits.

QUESTION: 2

What is the largest Planet in the Solar System?

Solution:

The largest planet in our solar system by far is Jupiter, which beats out all the other planets in both mass and volume. Jupiter's mass is more than 300 times that of Earth, and its diameter, at 140,000 km, is about 11 times Earth's diameter.

QUESTION: 3

Life exists on which planet?

Solution:

Earth. It has oxygen and water present in proportions that allow life to thrive

QUESTION: 4

Which is the nearest star to the earth

Solution:

The Sun is the closest star to Earth, about 93 million miles away. The Sun's nearest neighbor, Alpha Centauri, is actually a triple-star system —three stars bound together by gravity. Alpha Centauri A and B are two bright, closely orbiting stars with a distant, dim companion, Proxima Centauri.

QUESTION: 5

The Stars are not visible during the day because

Solution:

Stars are present in the sky at both day and night. However, we cannot see them during the daytime because of the glare of the Sun. During the day, the light of the Sun makes our sky so bright that we cannot see the much dimmer stars. At night, in the absence of the Sun, the sky becomes dark and the light of the stars can be seen. That is why, we are able to see the stars clearly only at night

QUESTION: 6

The Planets don’t have __________ of their own.

Solution:

A planet is made of rock and metal and produces no light of its own. A planet shines because it reflects the light of the Sun. Since, the planets are much nearer to the stars, they appear to be big and do not twinkle at night.

QUESTION: 7

Which is the brightest planet in the universe?

Solution:

Venus is the brightest planet. It is brighter than any other planet viewed in Earth’s sky. After the sun and moon, it is the third-brightest object in the sky. Venus is relatively nearby to Earth. Venus has the highest albedo of any major planet in our solar system. Its albedo is close to 0.7. Albedo compares how much light strikes any object and how much it is reflected. Venus 
reflects about 70% of sunlight striking it. So, Venus is the brightest planet.

QUESTION: 8

Which of the following is a natural satellite?

Solution:

The Moon is an astronomical body orbiting Earth as its only natural satellite. It is the fifth-largest satellite in the Solar System, and by far the largest among planetary satellites relative to the size of the planet that it orbits

QUESTION: 9

Which of the following planets has a reddish appearance?

Solution:

Mars is a cold desert world. It is half the size of Earth. Mars is sometimes called the Red   Planet. It's red because of rusty iron in the ground.

QUESTION: 10

What is the orbital period of the Moon?

Solution:

The Moon appears to move completely around the celestial sphere once in about 27.3 days as observed from the Earth. This is called a sidereal month. It represents the orbital period of the Moon around the Earth

QUESTION: 11

How does the moon shine

Solution:

The moon shines because its surface reflects light from the sun. And despite the fact that it sometimes seems to shine very brightly, the moon reflects only between 3 and 12 percent of the sunlight that hits it. The perceived brightness of the moon from Earth depends on where the moon is in its orbit around the planet.

QUESTION: 12

Which star is the head of the solar system

Solution:

The Sun is the centre of our solar system and makes up 99.8 percent of the mass of the entire solar system.

QUESTION: 13

The different group of stars is known as:

Solution:

a group of stars forming a recognizable pattern that is traditionally named after its apparent form or identified with a mythological figure.

QUESTION: 14

Moon appears big because

Solution:

When the moon is near the horizon, the ground and horizon make the moon appear relatively close. Because the moon is changing its apparent position in depth while the light stimulus remains constant, the brain's size-distance mechanism changes its perceived size and makes the moon appear very large.

QUESTION: 15

Which is the closest planet to the Sun

Solution:

Mercury, the innermost planet of the solar system and the eighth in size and mass. Its closeness to the Sun and its smallness make it the most elusive of the planets visible to the unaided eye.

QUESTION: 16

Who designs artificial Satellites?

Solution:

Scientists designs artificial Satellites. Artificial satellites can have a range of missions, including scientific research, weather observation, military support, navigation, Earth imaging, and communications. Some satellites fulfill a single purpose, while others are designed to perform several functions at the same time.

QUESTION: 17

_________ are heavenly bodies that emit light of their own.

Solution:

All stars produce light (and other kinds of energy) through nuclear reactions, using the energy stored in the tiny nucleus at the centre of atoms. These reactions make the star so hot that it glows—it's like an enormous ball of fire, giving out light and heat. Stars are the same way.

QUESTION: 18

Stars appear to move from        

Solution:

Stars appear to move from East to west because 

the earth rotates from west to east.

QUESTION: 19

Which planet appears to be yellowish?        

Solution:

Planets have the colors that they have because of what they are made of and how their surfaces and/or atmospheres reflect and absorb sunlight. Venus is entirely covered with a thick carbon dioxide atmosphere and sulphuric acid clouds which give it a light yellowish appearance.

QUESTION: 20

The three quarters of Sun is made up of

Solution:

The sun is made of about three-quarters hydrogen, one-quarter helium, and some other heavier elements like carbon, oxygen and iron, in very small quantities. The hydrogen and helium are in a gas form.