Test: What, Where, How & When


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 6 | Test: What, Where, How & When


Description
This mock test of Test: What, Where, How & When for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: What, Where, How & When (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: What, Where, How & When quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: What, Where, How & When exercise for a better result in the exam. You can find other Test: What, Where, How & When extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Name the crops which were first grown by men and women:

Solution:

About 8000 years ago, men and women first began to grow crops of wheat and barley.

QUESTION: 2

Where are Garo hills located?

Solution:
  • Garo Hills, physiographic region, western Meghalaya state, northeastern India. It comprises the western margin of the Shillong Plateau and rises to a top elevation of about 4,600 feet.
  • Meghalaya is in north east.
QUESTION: 3

The places where rice was first grown:

Solution:
  • The places where rice was first grown are to the north of Vindhya. The areas to the south of Ganga was known as Magadha now lying in the state of Bihar and is separated from the rest of Asia by seas, hills and mountains.
  • Garo hills lie to the north-east of India. The Vindhyas are in central India. These are the areas where man developed agriculture.
QUESTION: 4

Which of the following is NOT a tributary of the Ganga ? 

Solution:

Sutlej is not a tributary of the Ganga. It is the easternmost tributary of the Indus River. The waters of the Sutlej are allocated to India under the Indus Waters Treaty between India and Pakistan, and are mostly diverted to irrigation canals in India.

QUESTION: 5

In ancient times the area along Ganga and its tributaries rivers to the south of the Ganga was known as:

Solution:
  •  As we know the Ganga, a river that flows through states like Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, and West Bengal. The Ganges drainage area with its productive land is helpful for the agrarian economies of Bangladesh and India.
  • Later, about 2500 years ago, cities developed on the banks of the Ganga and its tributaries, and along the seacoasts. Locate the Ganga and its tributary called the Son. In ancient times the area along these rivers to the south of the Ganga was known as Magadha.
QUESTION: 6

Which of the following is obtained from coal tar ?        

Solution:
  • Coal tar is a mixture of different carbon compounds. It is thick, black liquid with an unpleasant smell.
  • The fractional distillation of coal tar gives many chemical substances which are used in the preparation of dyes, explosives, paints, synthetics fibers, drugs, and pesticides.
  • Some of these chemical substances are benzene, toluene, phenol, and aniline.
  • Naphthalene balls are used to repel moth and other insects are also obtained from coal tar.
QUESTION: 7

The word India comes from the Indus, called ____ in Sanskrit

Solution:

The name India derives ultimately from Síndhu in Sanskrit, which was the name of the Indus River as well as the country at the lower Indus basin (modern Sindh, in Pakistan).

QUESTION: 8

Greece is located in______.

Solution:

Greece is located in Southern Europe, bordering the Ionian Sea and the Mediterranean Sea, between Albania and Turkey. It is a peninsular country, with an archipelago of about 3,000 islands.

QUESTION: 9

Who called India Hindos or Indos?

Solution:

The iranians and the greeks who came through the northwest about 2500 years ago and were familiar with the indus, called it the Hindos or the Indos.

QUESTION: 10

Manuscript means:

Solution:

Manuscript means book which is written by hands on the bark of trees or leaves.
Endangered archives blog: Rare Buddhist Sanskrit Manuscripts from Rural  Kathmandu and the Hill Areas of Nepal

Related tests