Test: What Books And Burials Tell Us - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 6 | Test: What Books And Burials Tell Us - 1


Description
This mock test of Test: What Books And Burials Tell Us - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: What Books And Burials Tell Us - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: What Books And Burials Tell Us - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: What Books And Burials Tell Us - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: What Books And Burials Tell Us - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

_____ were used for various kind of work

Solution:

slaves were made to all the work as per the commands of their owner.

QUESTION: 2

How many types of Vedas are there

Solution:

There are four Vedas: the Rigveda, the Yajurveda, the Samaveda and the Atharvaveda

QUESTION: 3

_______ are found in Deccan in the north, east and Kashmir.

Solution:

Megaliths are stone boulders used to mark burial sites. They were prevalent around 3000 years ago in the Deccan, South India, in the northeast and in Kashmir. Some megaliths are seen on surface and some are underground.

QUESTION: 4

Stone circles or boulders on the surface were used to cover the

Solution:
QUESTION: 5

What were used for entering the burial places

Solution:

Port - holes were used for burying the other member of the same family at the same place. People at Inamgaon ate wheat, rice, Pulses, barley, seasame, peas etc.

QUESTION: 6

The Rig Veda is composed in form of

Solution:

Rigveda was composed in an ancient form of Sanskrit, while most of the modern books are either in English or in any other modern languages. The Rigveda contains hymns in praise of gods and goddesses.

QUESTION: 7

One of the dialogues in the Rig Veda is between rivers Beas & Satluj and

Solution:
QUESTION: 8

Sanskrit is part of a family of languages which is known as

Solution:

Sanskrit belongs to the Indo-European family of languages. It is one of three ancient documented languages that arose from a common root language now referred to as Proto-Indo-European language: Vedic Sanskrit (c. 1500 – 500 BCE).

QUESTION: 9

People at ________ate Fruits, cereals and meat.

Solution:

Inamgaon is a post-Harappan agrarian village and archaeological site located in Maharashtra, western India. Situated along the right bank of the Ghod River, it is considered to be the 'regional centre' of the Bhima Valley.

QUESTION: 10

Where Inamgaon is at present

Solution:

Inamgaon is a post-Harappan agrarian village and archaeological site located in Maharashtra, western India. Situated along the right bank of the Ghod River, it is considered to be the 'regional centre' of the Bhima Valley.