|1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?|
Raju is 5th from the left and Pankaj is 12th from the right end in a row of students. If Pankaj shifts three places towards Raju, his position is 10th from the left. How many students are there in the row?
When Pankaj shifts 3 places towards Raju his position is 15th from right and 10th from left.
∴ No. of students = 15 + 10 – 1 = 24 students.
In a particular year, 1st November is Wednesday what day was 1st October in that year?
1st November is Wednesday.
31st October is Tuesday.
29th, 22th, 15th, 8th, 1st October was Sundays.
Some students stand in a row. Manish’s position is 19th from both ends. How many students are there in that row?
Manish’s position is 19th from both ends
Total no. of students = 19 + 19 – 1
= 38 – 1
Navin ranks 18th in a class of 49 students. What is his rank from the last?
Here, Number students behind the nitin in rank = 49 – 18 = 31
Navin’s rank from last = 32nd.
The position of how many digits in the number 321465987 will remain the same when the digits are arranged in ascending order?
The position of the 1st and 5th digits in the number 83256479 are interchanged. Similarly, the position of the 2nd and 6th digits are interchanged. Which of the following is the third to the right of the 7th digit from the right end after the rearrangement?
The new number after rearrangement
7th digit from right end = 4
3rd digit to the right of 4 = 8.
How many numbers amongst the number 9 to 81 are there which are divisible by 9 but not by 3?
There is no such number that is divisible by 9 but not by 3.
If Aman find that he is 12th from the right in a line of boys and 4th from the left. How many boys should be added to the line such that there are 28 boys in the line?
Number of boys to the right of Anish = 12 - 1 = 11 boys
Total number of boys in the row = position of Anish from left + number of boys to the right of Anish = 4 + 11 = 15
Therefore, the number of boys to be added to the line such that there are 28 boys in the line be x
15 + x = 28
x = 28 - 15
x = 13
Hence, 13 is the correct answer.
If the 25th of August in a year is Thursday, the number of Mondays in that month is
25th August is Thursday.
29th August is Monday.
Then 29th, 22th, 15th, 8th, and 1st days are Monday.
So, there are 5 Monday in that month.
Which two months in a year have the same calendar?
April and July have the same calendar.
Aman is 6th from the left end and Bimal is 10th from the right end in a row of boys. If there are 8 boys between Aman and Bimal. How many boys are there in the row?
Total number of boys = 6 + 10 + 8 = 24.
The last day of a century cannot be
100 years have 5 odd days, so the last day of the 1st century = Friday.
200 years have 10 odd days = 3 odd days.
The last date of the 2nd century = Wednesday.
300 years have 5 × 3 = 15 odd days = 1 odd day.
Last day of 3rd century = Monday.
Last day of 4th century = Sunday.
So, Tuesday, Thursday & Saturday cannot be the last day.
The number of odd days in a leap year is
A leap year has 366 days
366 days = 52 weeks + 2 days
No. of odd days in a leap year = 2.
Shanti is at 27th position from the top in a class of 43 students. What is her rank from the other side?
Position of Shanti from the other side = (43 – 27) + 1 = 17.
Nilesh’s position is 11th from the top and thirty one from the bottom in a class. How many students are there in the class?
Tr = 11, Br = 31
⇒ no. of students = Tr + Br − 1 = 11 + 31 − 1 = 41
∴ Total no. of students = 41.