Class 4 Exam  >  Class 4 Tests  >  Mathematics for Class 4: NCERT  >  Test: Money - 3 - Class 4 MCQ

Test: Money - 3 - Class 4 MCQ


Test Description

20 Questions MCQ Test Mathematics for Class 4: NCERT - Test: Money - 3

Test: Money - 3 for Class 4 2024 is part of Mathematics for Class 4: NCERT preparation. The Test: Money - 3 questions and answers have been prepared according to the Class 4 exam syllabus.The Test: Money - 3 MCQs are made for Class 4 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test: Money - 3 below.
Solutions of Test: Money - 3 questions in English are available as part of our Mathematics for Class 4: NCERT for Class 4 & Test: Money - 3 solutions in Hindi for Mathematics for Class 4: NCERT course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Class 4 Exam by signing up for free. Attempt Test: Money - 3 | 20 questions in 40 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Mathematics for Class 4: NCERT for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? Download the App
Test: Money - 3 - Question 1

The sum of 8 hundred, 56 and 2 ones are

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 1
Problem:
The sum of 8 hundred, 56 and 2 ones are

To find the sum of 8 hundred, 56 and 2 ones, we need to add these numbers together.
1. Convert "8 hundred" into its numerical form: 8 hundred = 800
2. Convert "2 ones" into its numerical form: 2 ones = 2
3. Now we have 800, 56, and 2.
4. Add these numbers together: 800 + 56 + 2 = 858
Therefore, the sum of 8 hundred, 56, and 2 ones is 858.
Answer:
A:

858

Test: Money - 3 - Question 2

7500 paise are equal to

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 2

To find the equivalent value of 7500 paise, we need to convert it into rupees.
Since 100 paise make 1 rupee, we can divide 7500 by 100 to get the equivalent value in rupees.
7500 paise ÷ 100 = 75 rupees
Hence, 7500 paise is equal to 75 rupees.
Therefore, the correct answer is option D: 75 rupees.
Test: Money - 3 - Question 3

75 tens can be named as

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 3

To solve this problem, we need to convert the given quantity of tens into its numerical equivalent.
- We are given 75 tens.
- To convert this into its numerical equivalent, we multiply 75 by 10.
- 75 x 10 = 750.
- Therefore, 75 tens can be named as 750.
Answer: B: Seven hundred and fifty.
Test: Money - 3 - Question 4

Which of these has a value more than Rs. 5?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 4

To determine which option has a value more than Rs. 5, we need to calculate the value of each option and compare it with Rs. 5.
A: 4 two-rupee coins
- Value of one two-rupee coin: Rs. 2
- Total value of 4 two-rupee coins: 4 * Rs. 2 = Rs. 8
- Value is more than Rs. 5
B: 10 twenty five-paise coins
- Value of one twenty five-paise coin: Rs. 0.25
- Total value of 10 twenty five-paise coins: 10 * Rs. 0.25 = Rs. 2.50
- Value is less than Rs. 5
C: 5 one-rupee coins
- Value of one one-rupee coin: Rs. 1
- Total value of 5 one-rupee coins: 5 * Rs. 1 = Rs. 5
- Value is equal to Rs. 5
D: 9 fifty-paise coins
- Value of one fifty-paise coin: Rs. 0.50
- Total value of 9 fifty-paise coins: 9 * Rs. 0.50 = Rs. 4.50
- Value is less than Rs. 5
Based on the calculations, option A (4 two-rupee coins) has a value more than Rs. 5. Therefore, the answer is option A.
Test: Money - 3 - Question 5

880 – 88 is equal to

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 5


To find the value of 880 - 88, we can subtract the two numbers:



  • Subtract the ones place: 0 - 8 = -8

  • Borrow 10 from the tens place: 8 - 8 = 0

  • Subtract the tens place: 8 - 0 = 8


The result is -8 in the ones place and 8 in the tens place, so the answer is 792.


Therefore, the correct answer is A: 792.

Test: Money - 3 - Question 6

200 + 30 + 1 + 60 + 4 + 3 + 400 is equal to

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 6
The given sequence is: 200, 30, 1, 60, 4, 3, 400.
To find the sum of the numbers in the sequence, we add them together:
200 + 30 + 1 + 60 + 4 + 3 + 400 = 698.
Therefore, the sum of the given sequence is 698.
The correct answer is A: 698.
Test: Money - 3 - Question 7

500 – 46 gives the same answer as 400 +?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 7

To determine if 500 - 46 gives the same answer as 400, we need to subtract 46 from both numbers and compare the results.
Calculations:
- 500 - 46 = 454
- 400 - 46 = 354
Explanation:
- The calculation 500 - 46 gives a result of 454, while the calculation 400 - 46 gives a result of 354.
- Since 454 is not equal to 400, it can be concluded that 500 - 46 does not give the same answer as 400.
Answer:
The correct answer is B: 54.
Test: Money - 3 - Question 8

23 + 300 = 180 + 23 + ____ Which of the following is a correct way of finding the number that goes into the empty box above?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 8


To find the number that goes into the empty box, we can use the given equation:
23 300 = 180 23 ____
To find the missing number, we can follow these steps:
1. Subtract 180 from 300:
- This is the correct way to find the missing number.
- Subtracting 180 from 300 gives us 120.
2. Check if the result matches the missing number in the equation:
- The missing number is the number that goes into the empty box.
- The result of subtracting 180 from 300 is indeed 120.
- Thus, 120 is the correct number that goes into the empty box.
Therefore, the correct way of finding the number that goes into the empty box is to subtract 180 from 300.
Answer: C

Test: Money - 3 - Question 9

In which of the following divisions will the answer be a 2-digit number?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 9

To determine which divisions will result in a 2-digit number, we need to perform the calculations and check the results.
A: 426 ÷ 6
- The quotient of this division is 71. Therefore, this division does not result in a 2-digit number.
B: 400 ÷ 2
- The quotient of this division is 200. Therefore, this division does not result in a 2-digit number.
C: 408 ÷ 4
- The quotient of this division is 102. Therefore, this division results in a 2-digit number.
D: 428 ÷ 4
- The quotient of this division is 107. Therefore, this division does not result in a 2-digit number.
E: none of these
- The division 408 ÷ 4 (option C) results in a 2-digit number. Therefore, the correct answer is E: none of these.
In summary, the only division that results in a 2-digit number is 408 ÷ 4.
Test: Money - 3 - Question 10

Paul was going on a sponsored walk. The walk was 8 km. He collected Rs.80 from his dad, Rs.2.70 from his mom and Rs.40 from his sister How much did he collect altogether?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 10

To find out how much Paul collected altogether, we need to add up the amounts he collected from his dad, mom, and sister.
Given amounts:
- From dad: Rs. 80
- From mom: Rs. 2.70
- From sister: Rs. 40
To find the total amount, we add these amounts together:
Total = Rs. 80 + Rs. 2.70 + Rs. 40
Calculating the total amount collected:
Total = Rs. 80 + Rs. 2.70 + Rs. 40
Total = Rs. 122.70
Therefore, Paul collected a total of Rs. 122.70 altogether.
Answer: B. Rs. 122.70
Test: Money - 3 - Question 11

Multiply the numbers : 924 x 8 ?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 11

To find the product of 924 and 8, follow these steps:
1. Multiply the ones digit of 924 (which is 4) by 8:
- 4 x 8 = 32
2. Write down the units digit of the result (which is 2) and carry over the tens digit (3).
3. Multiply the tens digit of 924 (which is 2) by 8:
- 2 x 8 = 16
4. Add the carried over tens digit (3) to the result:
- 16 + 3 = 19
5. Write down the tens digit of the result (which is 9) and carry over the hundreds digit (1).
6. Multiply the hundreds digit of 924 (which is 9) by 8:
- 9 x 8 = 72
7. Add the carried over hundreds digit (1) to the result:
- 72 + 1 = 73
8. Write down the hundreds digit of the result (which is 3) and carry over the thousands digit (7).
9. Multiply the thousands digit of 924 (which is 7) by 8:
- 7 x 8 = 56
10. Add the carried over thousands digit (7) to the result:
- 56 + 7 = 63
11. Write down the thousands digit of the result (which is 6) and carry over the ten thousands digit (6).
12. Multiply the ten thousands digit of 924 (which is 9) by 8:
- 9 x 8 = 72
13. Add the carried over ten thousands digit (6) to the result:
- 72 + 6 = 78
14. Write down the ten thousands digit of the result (which is 7).
15. Combine all the digits together to get the final product:
- 7392
Therefore, the product of 924 and 8 is 7392. So, the correct answer is option A.
Test: Money - 3 - Question 12

100 – X > 40 Which of the following could be the number in X?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 12

To find the possible values of X, we need to solve the inequality given: 100 - X > 40.
1. Subtract 100 from both sides of the inequality:
-X > 40 - 100
-X > -60
2. Multiply both sides by -1 to switch the direction of the inequality:
X < 60
Now, we can compare the given answer choices to see which ones satisfy the inequality.
- Answer choice A: 76
- 76 is greater than 60, so it does not satisfy the inequality.
- Answer choice B: 60
- 60 is equal to 60, so it does not satisfy the inequality.
- Answer choice C: 85
- 85 is greater than 60, so it does not satisfy the inequality.
- Answer choice D: 47
- 47 is less than 60, so it satisfies the inequality.
Therefore, the only number that could be in X is 47. Thus, the answer is D.
Test: Money - 3 - Question 13

Multiply the numbers : 922 x 9 ?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 13

To multiply the numbers 922 and 9, we can follow the steps below:
1. Multiply the units digit of 922 (which is 2) by 9:
- 2 x 9 = 18
2. Write down the units digit of the result (which is 8) and carry over the tens digit (which is 1).
3. Multiply the tens digit of 922 (which is 2) by 9 and add the carried over digit (1):
- 2 x 9 + 1 = 19
4. Write down the tens digit of the result (which is 9) and carry over the hundreds digit (which is 1).
5. Multiply the hundreds digit of 922 (which is 9) by 9 and add the carried over digit (1):
- 9 x 9 + 1 = 82
6. Write down the hundreds digit of the result (which is 8).
7. Therefore, the final result of the multiplication is 8298.
Answer:

The correct answer is B: 8298.
Test: Money - 3 - Question 14

Multiply the numbers : 9590 x 3 ?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 14

To find the product of 9590 and 3, we can multiply the two numbers together.
Step 1:
Multiply the ones digit of 9590 (which is 0) with 3:
0 x 3 = 0
Step 2:
Multiply the tens digit of 9590 (which is 9) with 3:
9 x 3 = 27
Step 3:
Multiply the hundreds digit of 9590 (which is 5) with 3:
5 x 3 = 15
Step 4:
Multiply the thousands digit of 9590 (which is 9) with 3:
9 x 3 = 27
Step 5:
Write down the resulting products from each step:
0, 27, 15, 27
Step 6:
Combine the results from step 5 to get the final answer:
9590 x 3 = 27,770
Therefore, the correct answer is 28770 (option A).
Test: Money - 3 - Question 15

If a person who runs a tea stall earns Rs 20 in a day, how much will he earn in 30 days?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 15

To calculate the total earnings in 30 days, we can multiply the daily earnings by the number of days.
Given:
Daily earnings = Rs 20
Number of days = 30
To find the total earnings, we can use the formula:
Total earnings = Daily earnings * Number of days
Let's calculate:
Total earnings = Rs 20 * 30
Total earnings = Rs 600
Therefore, the person who runs a tea stall will earn Rs 600 in 30 days.
Answer: B. Rs 600
Test: Money - 3 - Question 16

If a person who runs a tea stall earns Rs 40 in a day, how much will he earn in 10 days?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 16

To find out how much the person will earn in 10 days, we can multiply the daily earnings by the number of days.
Given:
Daily earning of the person = Rs 40
We need to find:
Earnings in 10 days
Let's calculate the earnings:
- Earnings in 1 day = Rs 40
- Earnings in 10 days = Rs 40 * 10
- Earnings in 10 days = Rs 400
Therefore, the person will earn Rs 400 in 10 days.
So, the correct answer is option C: Rs 400.
Test: Money - 3 - Question 17

If a person who runs a tea stall earns Rs 74 in a day, how much will he earn in 20 days?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 17

To calculate the earnings of the person who runs a tea stall in 20 days, we can simply multiply the daily earning by the number of days.
Given:
- Daily earning = Rs 74
- Number of days = 20
To calculate the total earnings, we can use the formula:
Total earnings = Daily earning x Number of days
Substituting the given values:
Total earnings = Rs 74 x 20
Simplifying the expression:
Total earnings = Rs 1480
Therefore, the person who runs a tea stall will earn Rs 1480 in 20 days.
Answer: C. Rs 1480
Test: Money - 3 - Question 18

Sarath has 7 rickshaws of his own. He gives the rickshaws on rent, each for Rs 20 a day. How much does Sarath earn from 7 Rickshaws in a Day?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 18

To find out how much Sarath earns from 7 rickshaws in a day, we need to calculate the total amount earned by renting out each rickshaw.
Given:
Number of rickshaws = 7
Rent per rickshaw per day = Rs 20
To calculate the total amount earned:
Total amount earned = Number of rickshaws * Rent per rickshaw per day
Using the given values:
Total amount earned = 7 * 20 = Rs 140
Therefore, Sarath earns Rs 140 from 7 rickshaws in a day.
Answer:
A: Rs 140
Test: Money - 3 - Question 19

Soumya has 25 rickshaws of his own. He gives the rickshaws on rent, each for Rs 50 a day. How much does Soumya earn from 25 Rickshaws in a Day?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 19

Calculation:
- Soumya has 25 rickshaws.
- Each rickshaw is rented out for Rs 50 per day.
- To find how much Soumya earns from 25 rickshaws in a day, we need to multiply the number of rickshaws by the rent per rickshaw.

Step-by-step calculation:
1. Number of rickshaws = 25
2. Rent per rickshaw = Rs 50
3. Total earnings = Number of rickshaws * Rent per rickshaw
= 25 * 50
= 1250

Therefore, Soumya earns Rs 1250 from 25 rickshaws in a day.

Test: Money - 3 - Question 20

Abhishek has 32 rickshaws of his own. He gives the rickshaws on rent, each for Rs 45 a day. How much does Abhishek earn from 29 Rickshaws in a Day?

Detailed Solution for Test: Money - 3 - Question 20

Given:
Abhishek has 32 rickshaws of his own.
Rent per rickshaw per day = Rs 45
To find:
How much does Abhishek earn from 29 rickshaws in a day?
Calculation:
Since Abhishek has 32 rickshaws and he gives them on rent, he can earn from a maximum of 32 rickshaws.
To find the earning from 29 rickshaws, we can multiply the rent per rickshaw by the number of rickshaws.
Earning from 1 rickshaw = Rs 45
Earning from 29 rickshaws = 29 * Rs 45 = Rs 1305
Therefore, Abhishek earns Rs 1305 from 29 rickshaws in a day.
Answer:
C: Rs 1305
25 videos|112 docs|40 tests
Information about Test: Money - 3 Page
In this test you can find the Exam questions for Test: Money - 3 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test: Money - 3, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

Up next

25 videos|112 docs|40 tests
Download as PDF

Up next

Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!