Test: Business Environment - 1


10 Questions MCQ Test Business Studies (BST) Class 12 | Test: Business Environment - 1


Description
This mock test of Test: Business Environment - 1 for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Business Environment - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Business Environment - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Business Environment - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Business Environment - 1 extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

This a MCQ (Multiple Choice Question) based practice test of Chapter 3 - Business Environment of Business Studies of Class XII (12) for the quick revision/preparation of School Board examinations

Q  Celebration of Diwali is the example of:

Solution:

Social environment because it is related to customs and traditions and because of it their is rapid increase in the market condition

QUESTION: 2

Which of he following does not characterise the business environment?

Solution:

Employees do not characterise business environment. Business environment refers to the external forces such as individuals, enterprises, situations, and other such forces that affect the performance of the organisation. Employees are integral to an organisation and does not characterise its environment.

QUESTION: 3

Which of the following best indicates the importance of business environment?

Solution:
QUESTION: 4

When a company taken over another one and clearly becomes the new owner, the action is called

Solution:

The terms "mergers" and "acquisitions" are often used interchangeably, although in actuality, they hold slightly different meanings. When one company takes over another entity, and establishes itself as the new owner, the purchase is called an acquisition.

QUESTION: 5

Liberalisation means

Solution:

Liberalization means relaxation of various government restrictions in the areas of social and economic policies. Liberalizing trade policy by the government that is removal of tariff, subsidies and other restrictions on the flow of goods and services between countries is also termed as liberalization. 
Liberalization is the result of New Industrial Policy which abolished the "License system". All industries except six major industries were liberalized. As a result industries grew rapidly and therefore liberalization also means deregulation and delicensing of industries. 

QUESTION: 6

Which of the following does not explain the impact of Government policy changes on business and industry?

Solution:

Change in agricultural prices does not exotom the impact of Government policy changes on business and industry.

QUESTION: 7

Gross Domestic Product (GDP) is concerned with ____________

Solution:

Economic Environment  consists of Gross Domestic product, Income at National level and per capita level. Profit earning rate, monetary and fiscal policy of the government etc. It helps to keep track of the economy affecting the business.

QUESTION: 8

The trend of health and fitness has created a demand for products like gyms, bottled mineral water and food supplements etc., these are the example of _______________

Solution:

The trend of health and fitnness has created a demand for products is a social environment...... because these goods results in consumption by all the people in the society so it is generally related to social environment.

QUESTION: 9

Subsidy to cotton textile businesses is the __________

Solution:

Because subsidy is given by govt. N it is giving subsidy to only a particular industry not to all the industry.

QUESTION: 10

Relaxing the restrictions and controls imposed on Business and industry means

Solution:

Liberalization refers to relaxation of government restrictions usually in areas of social and economic policies. It refers to the process of eliminating unnecessary controls and restrictions on the smooth functioning of business enterprises.

Related tests