Test: Social Responsibilities Of Business And Business Ethics - 4


10 Questions MCQ Test Business Studies (BST) Class 11 | Test: Social Responsibilities Of Business And Business Ethics - 4


Description
This mock test of Test: Social Responsibilities Of Business And Business Ethics - 4 for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Social Responsibilities Of Business And Business Ethics - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Social Responsibilities Of Business And Business Ethics - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Social Responsibilities Of Business And Business Ethics - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Social Responsibilities Of Business And Business Ethics - 4 extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

It includes the behavior of the firm expected by the society but not codified by law. Identify the category of social responsibility referred here.

Solution:

Ethical Responsibility: This includes the behavior of the firm that is expected by the society but not included in law. E.g. should respect religious sentiment and dignity of people while advertising.

QUESTION: 2

Providing charitable contributions to educational institutions is the example of which category of social responsibility?

Solution:

Discretionary Responsibility: This refers to the voluntary obligations that an enterprise assumes. E.g. Charitable contributions, providing relief during natural calamities etc.

QUESTION: 3

It is the obligation of the business to take those decisions and to perform those actions which are expected in respect of the values and norms of the society. Identify the concept.

Solution:
QUESTION: 4

Which of the following are the categories of Social Responsibility?

Solution:

Social responsibility can be further categorized as ethical responsibility, economic responsibility, legal responsibility.

QUESTION: 5

These are socially determined moral principles which govern business activities. Identify the concept.

Solution:
QUESTION: 6

It is a primary social responsibility to produce goods and services that society wants and sell them at reasonable profit. Identify the category of social responsibility referred here.

Solution:

Economic Responsibility: Maximizing profit by producing and selling goods and services is required for the society.

QUESTION: 7

It is purely voluntary obligation. Identify the category of social responsibility referred here.

Solution:

Discretionary Responsibility: This refers to the voluntary obligations that an enterprise assumes. E.g. Charitable contributions, providing relief during natural calamities etc.

QUESTION: 8

Why business ethics are important?

Solution:

Business ethics refers to the socially determined moral principles which should govern business activities.  Business ethics are important because it formulates the firm’s image and builds the brand, build confidence within employees and it influences the buying decision of the customers.

QUESTION: 9

“An industrial unit discharges toxic gases from its chemical plant”. Mention the type of pollution created by the unit.

Solution:

Air Pollution: Carbon monoxide emitted by automobiles, smoke and other chemicals from manufacture and pollutes the air & lowers its quality. It also created a hole in the ozone layer leading to global warming.

QUESTION: 10

Mention the element which refers to a set of mass moral principles which govern the conduct of people in a business organisations.

Solution:

Business ethics refers to the socially determined moral principles which should govern business activities. By ethic we mean business practices which are desirable from the society point of view.