Test: A legend of Northland- Extract Based Type Questions- 2


10 Questions MCQ Test English Class 9 | Test: A legend of Northland- Extract Based Type Questions- 2


Description
Attempt Test: A legend of Northland- Extract Based Type Questions- 2 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Away, away in the Northland,

Where the hours of the day are few,

And the nights are so long in winter

That they cannot sleep them through.

Where they harness the swift reindeer

To the sledges when it snows.

And the children look like bear’s cubs

In their funny, furry clothes

Q. What is the rhyming scheme of the poem?

Solution:

The pattern of rhymes at the ending of each line in a poem is called a rhyme scheme. Letters (A, B, C...) are usually used to express which lines rhyme. Verses that are designated with the same letter are said to rhyme with each other. It is also known as an arrangement of rhymes in a stanza or a poem.

QUESTION: 2

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Away, away in the Northland,

Where the hours of the day are few,

And the nights are so long in winter

That they cannot sleep them through.

Where they harness the swift reindeer

To the sledges when it snows.

And the children look like bear’s cubs

In their funny, furry clothes

Q. How did the children wearing furry clothes look?

Solution: The children of the Northland look like the bear's cubs. funny furry dresses children look like bear-cubs
QUESTION: 3

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Away, away in the Northland,

Where the hours of the day are few,

And the nights are so long in winter

That they cannot sleep them through.

Where they harness the swift reindeer

To the sledges when it snows.

And the children look like bear’s cubs

In their funny, furry clothes

Q. Where did the story of this poem occur?

Solution: The story of the poem occurred in the Netherlands.
QUESTION: 4

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Away, away in the Northland,

Where the hours of the day are few,

And the nights are so long in winter

That they cannot sleep them through.

Where they harness the swift reindeer

To the sledges when it snows.

And the children look like bear’s cubs

In their funny, furry clothes

Q. Why can’t people sleep the winter nights through in Northland?

Solution: The people in the Northland are not able to sleep through the nights during winter because the nights are very cold and long. Due to excessive cold and long duration, people often get up in the middle of nights.
QUESTION: 5

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Away, away in the Northland,

Where the hours of the day are few,

And the nights are so long in winter

That they cannot sleep them through.

Where they harness the swift reindeer

To the sledges when it snows.

And the children look like bear’s cubs

In their funny, furry clothes

Q. Which literary device has been used in these lines?

Solution:
QUESTION: 6

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

He came to the door of a cottage,

In travelling round the earth,

Where a little woman was making cakes,

And baking them on the hearth.

And being faint with fasting,

For the day was almost done,

He asked her, from her store of cakes,

To give him a single one.

Q. What time of the day did St. Peter reach the little women’s cottage?

Solution: He was fasting for the whole day and did not have anything and he was going to faint so at that when the day was about to end he reached the little woman.
QUESTION: 7

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

He came to the door of a cottage,

In travelling round the earth,

Where a little woman was making cakes,

And baking them on the hearth.

And being faint with fasting,

For the day was almost done,

He asked her, from her store of cakes,

To give him a single one.

Q. What did St. Peter ask for from the little women?

Solution: St. Peter asked the little woman to give one cake from her store of cakes. The little woman made a very little piece of cake to give it to the hungry Saint Peter. However, even that little piece seemed too large to be given away.
QUESTION: 8

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

He came to the door of a cottage,

In travelling round the earth,

Where a little woman was making cakes,

And baking them on the hearth.

And being faint with fasting,

For the day was almost done,

He asked her, from her store of cakes,

To give him a single one.

Q. What was the little women doing when St. Peter went to her?

Solution: She was baking cakes for the visitors in the cottage.
QUESTION: 9

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

He came to the door of a cottage,

In travelling round the earth,

Where a little woman was making cakes,

And baking them on the hearth.

And being faint with fasting,

For the day was almost done,

He asked her, from her store of cakes,

To give him a single one.

Q. How was Saint Peter feeling when he reached the little women’s cottage?

Solution: Saint Peter was extremely hungry and tired as well. Therefore, he arrived at the little women's cottage to get something to eat.
QUESTION: 10

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

He came to the door of a cottage,

In travelling round the earth,

Where a little woman was making cakes,

And baking them on the hearth.

And being faint with fasting,

For the day was almost done,

He asked her, from her store of cakes,

To give him a single one.

Q. Give a word from the passage that means ‘fireplace’.

Solution: A hearth is the place in a home where a fire is or was traditionally kept for home heating and for cooking, usually constituted by at least a horizontal hearthstone and often enclosed to varying degrees by any combination of reredos, fireplace, oven, smoke hood, or chimney.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code