Test: On Killing a Tree- Extract Based Type Questions- 2


10 Questions MCQ Test English Class 9 | Test: On Killing a Tree- Extract Based Type Questions- 2


Description
Attempt Test: On Killing a Tree- Extract Based Type Questions- 2 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the extract given below and answer the question that follow:

No,

The root is to be pulled out —

Out of the anchoring earth.

It is to be roped, tied,

And pulled out — snapped out

Or pulled out entirely,

Out from the earth-cave,

And the strength of the tree exposed

The source, white and wet,

The most sensitive, hidden

For years inside the earth.

Q. What is formed in the earth when a tree is uprooted?

Solution: 'Earth-cave' suggests the space created in the earth by uprooting a tree. When the roots are pulled out of the earth, the large hollow where the roots were hidden, is exposed.
QUESTION: 2

Read the extract given below and answer the question that follow:

No,

The root is to be pulled out —

Out of the anchoring earth.

It is to be roped, tied,

And pulled out — snapped out

Or pulled out entirely,

Out from the earth-cave,

And the strength of the tree exposed

The source, white and wet,

The most sensitive, hidden

For years inside the earth.

Q. Where does the strength of a tree lie?

Solution: The strength of the tree lies in its roots. Thus, the phrase “the strength of the tree exposed” refers to the roots of the tree being exposed to sunlight and air after pulling the tree out of the ground.
QUESTION: 3

Read the extract given below and answer the question that follow:

No,

The root is to be pulled out —

Out of the anchoring earth.

It is to be roped, tied,

And pulled out — snapped out

Or pulled out entirely,

Out from the earth-cave,

And the strength of the tree exposed

The source, white and wet,

The most sensitive, hidden

For years inside the earth.

Q. The root of a tree is said to be its -

Solution: The tree's roots are firmly fixed in the anchoring earth and, in order to kill a tree, it must be uprooted (most sensitive part). It is to be roped, tied and pulled out from the earth-cave. After uprooting, the root is to be exposed to sunlight, and air for scorching and choking.
QUESTION: 4

Read the extract given below and answer the question that follow:

No,

The root is to be pulled out —

Out of the anchoring earth.

It is to be roped, tied,

And pulled out — snapped out

Or pulled out entirely,

Out from the earth-cave,

And the strength of the tree exposed

The source, white and wet,

The most sensitive, hidden

For years inside the earth.

Q. What will happen if a tree is only hacked and chopped?

Solution: If the tree is hacked and chopped and left as such with the root of the tree neither dugout nor injured, the root will continue to provide nourishment to the stump of the tree. The wounded bark of the tree will get healed and the tree will be as big as it was earlier.
QUESTION: 5

Read the extract given below and answer the question that follow:

No,

The root is to be pulled out —

Out of the anchoring earth.

It is to be roped, tied,

And pulled out — snapped out

Or pulled out entirely,

Out from the earth-cave,

And the strength of the tree exposed

The source, white and wet,

The most sensitive, hidden

For years inside the earth.

Q. 'Earth cave’ is created when the tree is -

Solution: 'Earth cave’ is created when the tree is uprooted. “Earth cave” refers to the deep area under the ground that holds the roots and keeps the tree standing tall and protects it from adversities such as heavy rainfall or storm. It also nourishes the tree by providing it all the essential ingredients.
QUESTION: 6

Read the extract given below and answer the question that follow:

It takes much time to kill a tree,

Not a simple jab of the knife

Will do it. It has grown

Slowly consuming the earth,

Rising out of it, feeding

Upon its crust, absorbing

Years of sunlight, air, water,

And out of its leprous hide

Sprouting leaves.

Q. The tree grows by consuming -

Solution: The tree grows to its full size by consuming nutrients from the earth, feeding upon its crust absorbing years of light, air and water. Once the roots of the tree are pulled out, and are exposed to sun and air, the killing of the tree is complete.
QUESTION: 7

Read the extract given below and answer the question that follow:

It takes much time to kill a tree,

Not a simple jab of the knife

Will do it. It has grown

Slowly consuming the earth,

Rising out of it, feeding

Upon its crust, absorbing

Years of sunlight, air, water,

And out of its leprous hide

Sprouting leaves.

Q. To kill a tree -

Solution: To kill it, the tree should be tied with a rope and pulled out from the anchoring earth, exposing its bleeding white root. Once the root withers and chokes, the tree will die. Justify the title of the poem 'On Killing a Tree'.
QUESTION: 8

Read the extract given below and answer the question that follow:

It takes much time to kill a tree,

Not a simple jab of the knife

Will do it. It has grown

Slowly consuming the earth,

Rising out of it, feeding

Upon its crust, absorbing

Years of sunlight, air, water,

And out of its leprous hide

Sprouting leaves.

Q. The bark of a tree has been described as “leprous’ because -

Solution: The bark of the tree is described the 'leprous hide'. The poet describes the broken, discoloured bark of a tree that has been hacked and which resembles a leper's skin. Leaves grow from the leprous hide or the bark of the tree. This is ironic because leprosy usually eats away the body.
QUESTION: 9

Read the extract given below and answer the question that follow:

It takes much time to kill a tree,

Not a simple jab of the knife

Will do it. It has grown

Slowly consuming the earth,

Rising out of it, feeding

Upon its crust, absorbing

Years of sunlight, air, water,

And out of its leprous hide

Sprouting leaves.

Not a simple jab of knife

Q. Will do it” - Here jab means -

Solution: Jab means to hit something forcefully and quickly often with sharp object or stab.
QUESTION: 10

Read the extract given below and answer the question that follow:

It takes much time to kill a tree,

Not a simple jab of the knife

Will do it. It has grown

Slowly consuming the earth,

Rising out of it, feeding

Upon its crust, absorbing

Years of sunlight, air, water,

And out of its leprous hide

Sprouting leaves.

Q. What does the poet compare the bark of the tree to?

Solution: The poet has compared the skin of a leprosy patient with that of the bark of a tree. Therefore, in the poem, killing a tree, the hide means skin and the leprous is referred to as the leopard like skin or the discoloured skin which is of the tree bark.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code