Test: Reach for the Top- Extract Based Type Questions- 2


15 Questions MCQ Test English Class 9 | Test: Reach for the Top- Extract Based Type Questions- 2


Description
Attempt Test: Reach for the Top- Extract Based Type Questions- 2 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the extract given below and answer the question that follow:

Santosh’s parents were affluent landowners who could afford to send their children to the best schools, even to the country’s capital, New Delhi, which was quite close by. But, in line with the prevailing custom in the family, Santosh had to make do with the local village school. So, she decided to fight the system in her own quiet way when the right moment arrived. And the right moment came when she turned sixteen. At sixteen, most of the girls in her village used to get married. Santosh was also under pressure from her parents to do the same.

Q. Why was Santosh sent to a local school?

Solution: Santosh wanted to get better and higher education while as per the tradition she had to go to the local village school. So she was not satisfied with the kind of education she received in the village school.
QUESTION: 2

Read the extract given below and answer the question that follow:

Santosh’s parents were affluent landowners who could afford to send their children to the best schools, even to the country’s capital, New Delhi, which was quite close by. But, in line with the prevailing custom in the family, Santosh had to make do with the local village school. So, she decided to fight the system in her own quiet way when the right moment arrived. And the right moment came when she turned sixteen. At sixteen, most of the girls in her village used to get married. Santosh was also under pressure from her parents to do the same.

Q. Most of the girls in her village used to get married at the age of __________.

Solution: At sixteen, most of the girls in her village used to get married. Santosh was also under pressure from her parents to do the same. her mind. She threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education.
QUESTION: 3

Read the extract given below and answer the question that follow:

Santosh’s parents were affluent landowners who could afford to send their children to the best schools, even to the country’s capital, New Delhi, which was quite close by. But, in line with the prevailing custom in the family, Santosh had to make do with the local village school. So, she decided to fight the system in her own quiet way when the right moment arrived. And the right moment came when she turned sixteen. At sixteen, most of the girls in her village used to get married. Santosh was also under pressure from her parents to do the same.

Q. Santosh's parents were very ______________.

Solution: Santosh's parents were affluent landowners who could afford to send their children to the best schools, even to the country's capital, New Delhi, which was quite close by. But, in line with the prevailing custom in the family, Santosh had to make do with the local village school.
QUESTION: 4

Read the extract given below and answer the question that follow:

Santosh’s parents were affluent landowners who could afford to send their children to the best schools, even to the country’s capital, New Delhi, which was quite close by. But, in line with the prevailing custom in the family, Santosh had to make do with the local village school. So, she decided to fight the system in her own quiet way when the right moment arrived. And the right moment came when she turned sixteen. At sixteen, most of the girls in her village used to get married. Santosh was also under pressure from her parents to do the same.

Q. She decides to fight the system in her own __________.

Solution: She decided to fight the system in her own quiet way by revolting against it at the right moment.
QUESTION: 5

Read the extract given below and answer the question that follow:

Santosh’s parents were affluent landowners who could afford to send their children to the best schools, even to the country’s capital, New Delhi, which was quite close by. But, in line with the prevailing custom in the family, Santosh had to make do with the local village school. So, she decided to fight the system in her own quiet way when the right moment arrived. And the right moment came when she turned sixteen. At sixteen, most of the girls in her village used to get married. Santosh was also under pressure from her parents to do the same.

Q. In which age the right moment comes in Santosh's life?

Solution: Santosh began to fight the system at the age of sixteen. So, she decided to fight the system in her own quiet way when the right moment arrived. And the right moment came when she turned sixteen.
QUESTION: 6

Read the extract given below and answer the question that follow:

Thereafter, Santosh went on an expedition every year. Her climbing skills matured rapidly. Also, she developed a remarkable resistance to cold and the altitude. Equipped with an iron will, physical endurance and an amazing mental toughness, she proved herself repeatedly. The culmination of her hard work and sincerity came in 1992, just four years after she had shyly asked the Aravalli mountaineers if she could join them. At barely twenty years of age, Santosh Yadav scaled Mt. Everest, becoming the youngest woman in the world to achieve the feat. If her climbing skills, physical fitness, and mental strength impressed her seniors, her concern for others and desire to work together with them found her a special place in the hearts of fellow climbers.

Q. At what age did Santosh Yadav scale Mt. Everest, becoming the youngest women in the world to achieve the feat?

Solution: The culmination of her hard work and sincerity came in 1992, just four years after she had shyly asked the Aravalli mountaineers if she could join them. At barely twenty years of age, Santosh Yadav scaled Mt Everest, becoming the youngest woman in the world to achieve the feat.
QUESTION: 7

Read the extract given below and answer the question that follow:

Thereafter, Santosh went on an expedition every year. Her climbing skills matured rapidly. Also, she developed a remarkable resistance to cold and the altitude. Equipped with an iron will, physical endurance and an amazing mental toughness, she proved herself repeatedly. The culmination of her hard work and sincerity came in 1992, just four years after she had shyly asked the Aravalli mountaineers if she could join them. At barely twenty years of age, Santosh Yadav scaled Mt. Everest, becoming the youngest woman in the world to achieve the feat. If her climbing skills, physical fitness, and mental strength impressed her seniors, her concern for others and desire to work together with them found her a special place in the hearts of fellow climbers.

Q. Why did senior climbers praise Santosh?

Solution: Santosh's climbing skills, physical fitness, and mental strength impressed her seniors, while her concern for others and desire to work together with them found her a special place in the hearts of fellow climbers.
QUESTION: 8

Read the extract given below and answer the question that follow:

Thereafter, Santosh went on an expedition every year. Her climbing skills matured rapidly. Also, she developed a remarkable resistance to cold and the altitude. Equipped with an iron will, physical endurance and an amazing mental toughness, she proved herself repeatedly. The culmination of her hard work and sincerity came in 1992, just four years after she had shyly asked the Aravalli mountaineers if she could join them. At barely twenty years of age, Santosh Yadav scaled Mt. Everest, becoming the youngest woman in the world to achieve the feat. If her climbing skills, physical fitness, and mental strength impressed her seniors, her concern for others and desire to work together with them found her a special place in the hearts of fellow climbers.

Q. The word in the extract which means ‘tolerance’ is __________.

Solution: Tolerance means endurance.
QUESTION: 9

Read the extract given below and answer the question that follow:

Thereafter, Santosh went on an expedition every year. Her climbing skills matured rapidly. Also, she developed a remarkable resistance to cold and the altitude. Equipped with an iron will, physical endurance and an amazing mental toughness, she proved herself repeatedly. The culmination of her hard work and sincerity came in 1992, just four years after she had shyly asked the Aravalli mountaineers if she could join them. At barely twenty years of age, Santosh Yadav scaled Mt. Everest, becoming the youngest woman in the world to achieve the feat. If her climbing skills, physical fitness, and mental strength impressed her seniors, her concern for others and desire to work together with them found her a special place in the hearts of fellow climbers.

Q. How was Santosh attracted to mountain climbing?

Solution: She wished to climb mountains when she used to watch the villagers going up the hill and suddenly vanishing after a while. One day, she decided to check it out herself. She found nobody except a few mountaineers. Later she saved money and enrolled in a course at Uttarkashi's Nehru Institute of Mountaineering.
QUESTION: 10

Read the extract given below and answer the question that follow:

Thereafter, Santosh went on an expedition every year. Her climbing skills matured rapidly. Also, she developed a remarkable resistance to cold and the altitude. Equipped with an iron will, physical endurance and an amazing mental toughness, she proved herself repeatedly. The culmination of her hard work and sincerity came in 1992, just four years after she had shyly asked the Aravalli mountaineers if she could join them. At barely twenty years of age, Santosh Yadav scaled Mt. Everest, becoming the youngest woman in the world to achieve the feat. If her climbing skills, physical fitness, and mental strength impressed her seniors, her concern for others and desire to work together with them found her a special place in the hearts of fellow climbers.

Q. When did the final result of her hard work come?

Solution: The culmination of her hard work and sincerity came in 1992, just 4 years after she had shyly asked the Aravalli mountaineers is she could join them.
QUESTION: 11

Read the extract given below and answer the question that follow:

A marriage as early as that was the last thing on her mind. She threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi. When her parents refused to pay for her education, she politely informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees. Her parents then agreed to pay for her education.

Q. Why did Santosh leave home for Delhi?

Solution: When she turned sixteen and was under pressure to get married, Santosh threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. Therefore, she left home and got herself enrolled in a school in Delhi.
QUESTION: 12

Read the extract given below and answer the question that follow:

A marriage as early as that was the last thing on her mind. She threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi. When her parents refused to pay for her education, she politely informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees. Her parents then agreed to pay for her education.

Q. Why was Santosh against getting married at an early age?

Solution: Santosh Yadav did not wish to get married at such a young age, so she threatened her parents that she would never marry if she was denied proper education. She threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi.
QUESTION: 13

Read the extract given below and answer the question that follow:

A marriage as early as that was the last thing on her mind. She threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi. When her parents refused to pay for her education, she politely informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees. Her parents then agreed to pay for her education.

Q. Which word in the passage means the opposite of ‘rudely’?

Solution: Opposite of ‘rudely’ is politely.
QUESTION: 14

Read the extract given below and answer the question that follow:

A marriage as early as that was the last thing on her mind. She threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi. When her parents refused to pay for her education, she politely informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees. Her parents then agreed to pay for her education.

Q. What was the last thing on her mind?

Solution: A marriage as early as that was the last thing on her mind. She threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi.
QUESTION: 15

Read the extract given below and answer the question that follow:

A marriage as early as that was the last thing on her mind. She threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi. When her parents refused to pay for her education, she politely informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees. Her parents then agreed to pay for her education.

Q. Where did she get herself enrolled?

Solution: When she turned sixteen and was under pressure to get married, Santosh threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. Therefore, she left home and got herself enrolled in a school in Delhi.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code