Test: The Road Not Taken- Extract Based Type Questions- 2


10 Questions MCQ Test English Class 9 | Test: The Road Not Taken- Extract Based Type Questions- 2


Description
Attempt Test: The Road Not Taken- Extract Based Type Questions- 2 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Two roads diverged in a yellow wood,

And sorry I could not travel both

And be one traveller, long I stood

And looked down one as far as I could

To where it bent in the undergrowth.

Q. Where did the first road lead to?

Solution: The poet finds himself in a yellow wood where the road has diverged into two roads. He finds that one road goes through the dense forest trees and bushes and the other on the soft green grass. Due to this separation of roads, he faces a problem of making a decision of what way he has to travel.
QUESTION: 2

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Two roads diverged in a yellow wood,

And sorry I could not travel both

And be one traveller, long I stood

And looked down one as far as I could

To where it bent in the undergrowth.

Q. Why was the poet able to travel one road only?

Solution: In the poem Robert Frost had to choose between two paths and he choose one which was less traveled. In his journey he saw that two roads were diverging in the woods. Hence the poet was able to travel in one road only.
QUESTION: 3

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Two roads diverged in a yellow wood,

And sorry I could not travel both

And be one traveller, long I stood

And looked down one as far as I could

To where it bent in the undergrowth.

Q. What does diverge mean?

Solution: Diverge: (of a road, route, or line) separate from another route and go in a different direction.
QUESTION: 4

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Two roads diverged in a yellow wood,

And sorry I could not travel both

And be one traveller, long I stood

And looked down one as far as I could

To where it bent in the undergrowth.

Q. What does yellow woods mean?

Solution: A yellow wood – This phrase suggests that the author might be in the autumn of his life, as yellow wood symbolizes an autumn scene. The colour yellow is also significant as it symbolizes light, joy, warmth, intellect and knowledge.
QUESTION: 5

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

Two roads diverged in a yellow wood,

And sorry I could not travel both

And be one traveller, long I stood

And looked down one as far as I could

To where it bent in the undergrowth.

Q. Give the opposite to ‘met at a point’ from the passage?

Solution: Diverged: (of a road, route, or line) separate from another route and go in a different direction.
QUESTION: 6

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

And both that morning equally lay

In leaves no step had trodden black.

Oh, I kept the first for another day!

Yet knowing how way leads on to way,

I doubted if I should ever come back.

Q. What does the poet’s decision of taking less travelled road signify?

Solution: The poet took the road which was less travelled as it was grassy and less worn. The poet regretted his decision as he thought that he would have been successful if he would have taken the other road and so his life would have been different. The term “road” stands for opportunities and choices.
QUESTION: 7

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

And both that morning equally lay

In leaves no step had trodden black.

Oh, I kept the first for another day!

Yet knowing how way leads on to way,

I doubted if I should ever come back.

Q. Find a word from the extract that means ‘crushed’.

Solution: Trodden: set one's foot down on top of.
QUESTION: 8

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

And both that morning equally lay

In leaves no step had trodden black.

Oh, I kept the first for another day!

Yet knowing how way leads on to way,

I doubted if I should ever come back.

Q. What does the choice of road signify?

Solution: The poet decides to explore one road and then come back and explore the other but this might not be possible. The choice of roads in the poem symbolises the choices that one has to make in life. All the choices appear to be equally attractive.
QUESTION: 9

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

And both that morning equally lay

In leaves no step had trodden black.

Oh, I kept the first for another day!

Yet knowing how way leads on to way,

I doubted if I should ever come back.

Q. Why did the poet choose the second road?

Solution: The poet took the second road because he thought the road needs to be worn out as it was less travelled and secondly the poet being adventures took the second road. the poet thought for a different destination and he wanted to go different from other travellers so, he took the second road.
QUESTION: 10

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

And both that morning equally lay

In leaves no step had trodden black.

Oh, I kept the first for another day!

Yet knowing how way leads on to way,

I doubted if I should ever come back.

Q. The poet doubts his come back because

Solution: In "The Road Not Taken," the speaker doubts that he will ever come back to this fork in the road because he knows he will continue to travel along the path of his choice. He realizes that after one makes a choice, one is unlikely to go back and make the alternative choice.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code