Test: The little girl- Extract Based Type Questions - 1


10 Questions MCQ Test English Class 9 | Test: The little girl- Extract Based Type Questions - 1


Description
Attempt Test: The little girl- Extract Based Type Questions - 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

“But it was for your birthday.” Down came the ruler on her little, pink palms. Hours later, when Grandmother had wrapped her in a shawl and rocked her in the rocking-chair, the child clung to her soft body.“ What did God make fathers for?” she sobbed. “Here’s a clean hanky, darling. Blow your nose. Go to sleep, pet; you’ll forget all about it in the morning. I tried to explain to Father but he was too upset to listen tonight.” But the child never forgot. Next time she saw him, she quickly put both hands behind her back and a red colour flew into her cheeks.

Q. She sobbed. Who is ‘She’?

Solution:
QUESTION: 2

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

“But it was for your birthday.” Down came the ruler on her little, pink palms. Hours later, when Grandmother had wrapped her in a shawl and rocked her in the rocking-chair, the child clung to her soft body.“ What did God make fathers for?” she sobbed. “Here’s a clean hanky, darling. Blow your nose. Go to sleep, pet; you’ll forget all about it in the morning. I tried to explain to Father but he was too upset to listen tonight.” But the child never forgot. Next time she saw him, she quickly put both hands behind her back and a red colour flew into her cheeks.

Q. Why was Kezia afraid of her father?

Solution: Kezia was afraid of her father because of his strict behaviour. He always gave commands to everybody else in the house. He never played with her. He had big hands and a heavy face, especially his mouth when he yawned. she was especially terrified with the manner in which he looked at her over his spectacles.
QUESTION: 3

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

“But it was for your birthday.” Down came the ruler on her little, pink palms. Hours later, when Grandmother had wrapped her in a shawl and rocked her in the rocking-chair, the child clung to her soft body.“ What did God make fathers for?” she sobbed. “Here’s a clean hanky, darling. Blow your nose. Go to sleep, pet; you’ll forget all about it in the morning. I tried to explain to Father but he was too upset to listen tonight.” But the child never forgot. Next time she saw him, she quickly put both hands behind her back and a red colour flew into her cheeks.

Q. Who is the author of this story?

Solution: Kathleen Mansfield Murry was a prominent modernist writer who was born and brought up in New Zealand. She wrote short stories and poetry under the pen name Katherine Mansfield.
QUESTION: 4

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

“But it was for your birthday.” Down came the ruler on her little, pink palms. Hours later, when Grandmother had wrapped her in a shawl and rocked her in the rocking-chair, the child clung to her soft body.“ What did God make fathers for?” she sobbed. “Here’s a clean hanky, darling. Blow your nose. Go to sleep, pet; you’ll forget all about it in the morning. I tried to explain to Father but he was too upset to listen tonight.” But the child never forgot. Next time she saw him, she quickly put both hands behind her back and a red colour flew into her cheeks.

Q. Who wrapped Kezia in a shawl and rocked her in a rocking chair?

Solution: Her grandmother stays up consoling her. She wrapped Kezia up in a warm shawl and rocked her in the rocking-chair. Children love to rock in the chair as it easily puts their mind at ease and can help them sleep.
QUESTION: 5

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

“But it was for your birthday.” Down came the ruler on her little, pink palms. Hours later, when Grandmother had wrapped her in a shawl and rocked her in the rocking-chair, the child clung to her soft body.“ What did God make fathers for?” she sobbed. “Here’s a clean hanky, darling. Blow your nose. Go to sleep, pet; you’ll forget all about it in the morning. I tried to explain to Father but he was too upset to listen tonight.” But the child never forgot. Next time she saw him, she quickly put both hands behind her back and a red colour flew into her cheeks.

Find a word from the passage that means ‘wept’.

Solution: Sobbing is the sharp catching of breath, or intake of breath, that usually accompanies weeping. Weeping is the release of tears, crying.
QUESTION: 6

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

On Sunday afternoons Grandmother sent her down to the drawing-room to have a “nice talk with Father and Mother”. But the little girl always found Mother reading and Father stretched out on the sofa, his handkerchief on his face, his feet on one of the best cushions, sleeping soundly and snoring. She sat on a stool, gravely watched him until he woke and stretched, and asked the time — then looked at her. “Don’t stare so, Kezia. You look like a little brown owl.” One day, when she was kept indoors with a cold, her grandmother told her that father’s birthday was next week and suggested she should make him a pin-cushion for a gift out of a beautiful piece of yellow silk.

Was she happy with her parents?

Solution: No, because Kezia was afraid of her dominating father. He always scolded her for one thing or the other and did not display any soft feelings or affection for his little daughter. So frightened was she of him that she went very slowly towards the drawing-room when she was asked to come downstairs to take off his shoes.
QUESTION: 7

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

On Sunday afternoons Grandmother sent her down to the drawing-room to have a “nice talk with Father and Mother”. But the little girl always found Mother reading and Father stretched out on the sofa, his handkerchief on his face, his feet on one of the best cushions, sleeping soundly and snoring. She sat on a stool, gravely watched him until he woke and stretched, and asked the time — then looked at her. “Don’t stare so, Kezia. You look like a little brown owl.” One day, when she was kept indoors with a cold, her grandmother told her that father’s birthday was next week and suggested she should make him a pin-cushion for a gift out of a beautiful piece of yellow silk.

How did Kezia’s grandmother help her to have a better relation with her father?

Solution: Kezia's grandmother encouraged her to get to know her father better by sending her to the drawing room to talk to her parents on Sundays. She also suggested Kezia make a gift of a pin-cushion on her father's birthday.
QUESTION: 8

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

On Sunday afternoons Grandmother sent her down to the drawing-room to have a “nice talk with Father and Mother”. But the little girl always found Mother reading and Father stretched out on the sofa, his handkerchief on his face, his feet on one of the best cushions, sleeping soundly and snoring. She sat on a stool, gravely watched him until he woke and stretched, and asked the time — then looked at her. “Don’t stare so, Kezia. You look like a little brown owl.” One day, when she was kept indoors with a cold, her grandmother told her that father’s birthday was next week and suggested she should make him a pin-cushion for a gift out of a beautiful piece of yellow silk.

What did Kezia’s father do on Sundays?

Solution: On Sunday, Kezia's father would stretch out on the sofa. He would cover his face with his handkerchief, put his feet on one of the cushions and sleep soundly
QUESTION: 9

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

On Sunday afternoons Grandmother sent her down to the drawing-room to have a “nice talk with Father and Mother”. But the little girl always found Mother reading and Father stretched out on the sofa, his handkerchief on his face, his feet on one of the best cushions, sleeping soundly and snoring. She sat on a stool, gravely watched him until he woke and stretched, and asked the time — then looked at her. “Don’t stare so, Kezia. You look like a little brown owl.” One day, when she was kept indoors with a cold, her grandmother told her that father’s birthday was next week and suggested she should make him a pin-cushion for a gift out of a beautiful piece of yellow silk.

Q. Find a word that means ‘undisturbed’.

Solution: not interrupted or changed in any way
QUESTION: 10

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

On Sunday afternoons Grandmother sent her down to the drawing-room to have a “nice talk with Father and Mother”. But the little girl always found Mother reading and Father stretched out on the sofa, his handkerchief on his face, his feet on one of the best cushions, sleeping soundly and snoring. She sat on a stool, gravely watched him until he woke and stretched, and asked the time — then looked at her. “Don’t stare so, Kezia. You look like a little brown owl.” One day, when she was kept indoors with a cold, her grandmother told her that father’s birthday was next week and suggested she should make him a pin-cushion for a gift out of a beautiful piece of yellow silk.

Q. What did Kezia’s grandmother ask her to make for her father?

Solution: Kezia's grandmother asked her to make some surprise gift for her father's birthday. She wanted to make a nice pin cushion for her father. She wanted to stuff the cushion with some scraps. While searching for scrap she found some pieces of papers strewn on the bed.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code