Test: Wind- Extract Based Type Questions- 1


10 Questions MCQ Test English Class 9 | Test: Wind- Extract Based Type Questions- 1


Description
Attempt Test: Wind- Extract Based Type Questions- 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

He won’t do what you tell him.

So, come, let’s build strong homes, Let’s joint the doors firmly.

Practise to firm the body.

Make the heart steadfast.

Q. Which figure of speech has been used in the poem?

Solution:

Anaphora is more obscure and academic. While the metaphor is more commonly understood.

At first, only use these rhetorical techniques in the revision process. Get your ideas down first, then play with the words and make them come alive.

QUESTION: 2

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

He won’t do what you tell him.

So, come, let’s build strong homes, Let’s joint the doors firmly.

Practise to firm the body.

Make the heart steadfast.

Q. “He won’t do what you tell him.”Who is he in this line?

Solution: The given verse is taken from the poem 'Wind' written by Subramania Bharti. The poem speaks about the wind, which is symbolized as problems and difficulties faced in life, and how to remain strong during those times.
QUESTION: 3

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

He won’t do what you tell him.

So, come, let’s build strong homes, Let’s joint the doors firmly.

Practise to firm the body.

Make the heart steadfast.

Q. What should the people do to save their homes?

Solution: The poet wants us to realise the true nature and power of the wind. He advises us to build strong homes. The doors must be closed firmly. Weak hearts will never succeed. Let us make our heart strong and steadfast. The wind god leaves strength and steadfastness.
QUESTION: 4

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

He won’t do what you tell him.

So, come, let’s build strong homes, Let’s joint the doors firmly.

Practise to firm the body.

Make the heart steadfast.

Q. What does the poet advise?

Solution: The poet advises to build strong homes, join the door firmly, and to make our body firm and strong. It means that the wind does not follow our commands.
QUESTION: 5

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

He won’t do what you tell him.

So, come, let’s build strong homes, Let’s joint the doors firmly.

Practise to firm the body.

Make the heart steadfast.

Q. The word from the extract that means ‘proper’ is __________.

Solution: Steadfast: Resolutely or dutifully firm and unwavering.
QUESTION: 6

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

There, look what you did — you threw them all down.

You tore the pages of the books.

You brought rain again.

You are very clever at poking fun at weaklings.

Q. Who tore the page of the books?

Solution: The wind has blown so fiercely that the books placed on the shelf have fallen down and their pages have been torn when they fluttered because of the wind.
QUESTION: 7

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

There, look what you did — you threw them all down.

You tore the pages of the books.

You brought rain again.

You are very clever at poking fun at weaklings.

Q. Who are affected by the wind?

Solution: Weak people are affected by the wind.

He has compared the destructive power of wind to the difficulties of life and has stated that it affects the weak people the most.

QUESTION: 8

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

There, look what you did — you threw them all down.

You tore the pages of the books.

You brought rain again.

You are very clever at poking fun at weaklings.

Q. Who brought the rain?

Solution: Wind does bring rain in real life. It blows the heavy dark clouds filled with water over to other areas which brings rain. And when the wind pushes the clouds, the clouds hit each other and release the water in them that is rain.
QUESTION: 9

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

There, look what you did — you threw them all down.

You tore the pages of the books.

You brought rain again.

You are very clever at poking fun at weaklings.

Q. Tell a word in the poem which is the antonym of foolish?

Solution: Antonyms of foolish The antonym of the word "foolish" in the poem wind is "clever".
QUESTION: 10

Direction: Read the extracts given below and answer the questions that follow :

There, look what you did — you threw them all down.

You tore the pages of the books.

You brought rain again.

You are very clever at poking fun at weaklings.

Q. What is the moral of this poem?

Solution: The poem 'Wind' is full of moral lessons. The poet has poured out his heart in the present poem. He says that people must be strong at heart because only the weak at heart are troubled by difficulties. Here wind symbolises difficulties that have the power to devastate life on the earth. But if the people are strong at heart, they face the challenges thrown out by difficulties. They struggle and at last, come out with flying colours.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code