Test: Accounting for Partnerships: Basic Concepts- Assertion & Reason Type Questions


10 Questions MCQ Test Accountancy Class 12 | Test: Accounting for Partnerships: Basic Concepts- Assertion & Reason Type Questions


Description
Attempt Test: Accounting for Partnerships: Basic Concepts- Assertion & Reason Type Questions | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Commerce preparation | Free important questions MCQ to study Accountancy Class 12 for Commerce Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): The development of business depends upon the active partners only.

Reason (R): Active Partner is a person who provides his share in capital and also takes active part in the management of the business.

Solution: As the active partner takes on the part of the management of the business, the development of the business depends on him but it is not completely true as all other partners are to be consulted for the same.
QUESTION: 2

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Nominal partners do not share the profits and losses of the firm.

Reason (R): A firm only uses the name and reputation of the nominal partners.

Solution: Nominal partners do not share the profits and losses of the firm, as they are not actually the partners of the firm.
QUESTION: 3

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): The fixed capital method is better as compared to the fluctuating capital method.

Reason (R): The capital of the partners is fixed, and all the transactions are recorded in the current account.

Solution: It cannot be determined which method of maintaining capital is better, it depends on the preference of the partners.
QUESTION: 4

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): The interest on capital is recorded in the debit side of the Current Account when fixed capital is maintained.

Reason (R): The capital of the partners is fixed, and all the transactions are recorded in the current account.

Solution: The interest on capital is recorded in the credit side of the current account.
QUESTION: 5

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Profit and Loss Appropriation Account shows the correct profit earned by the firm.

Reason (R): The net profit is adjusted after taking into account the interest on capital, interest on drawings, salaries/commissions paid to the partner in the Profit and Loss Appropriation Account.

Solution: The profit and loss appropriation account shows all the other items that need to be taken into account to be distributed among the partners to find the correct profit of the firm.
QUESTION: 6

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Profit and Loss Appropriation Account is only prepared when there are certain adjustments related to partnership.

Reason (R): Profit and Loss Appropriation is prepared to ascertain the profit earned by the firm and distribution among the partners.

Solution: Whenever there is an adjustment relating to the partnership, Profit and Loss Appropriation Account is made to ascertain and divide the profit among the partners.
QUESTION: 7

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): If percent of interest on drawings is not mentioned in partnership deed, firm would not charge any interest on drawings of partners.

Reason (R): Interest on drawings is charged only when there is profit.

Solution: Interest on drawings is charged even when there is a loss.
QUESTION: 8

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): When the items are omitted it is necessary to prepare Profit and Loss Adjustment Account only.

Reason (R): For the purpose of correcting these omissions or mistakes, adjustment entries are passed through Profit and Loss Adjustment Account in which adjustments in respect of each and every omission are to be made.

Solution: When the items are omitted, profit and Loss Adjustment Statement or necessary journal entries can be passed when Profit and Loss Adjustment Account is prepared.
QUESTION: 9

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): The interest on drawings omitted is shown on the credit side of the Profit and Loss Adjustment Account.

Reason (R): Profit and Loss Adjustment Account is prepared when there is an omission of items.

Solution: The interest on drawings omitted is either shown on the credit side of Profit and Loss Adjustment Account or statement or a necessary journal entry can be passed.
QUESTION: 10

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): The profit is guaranteed only to a partner.

Reason (R): The guaranteed profit is to be paid by the other partner in the specific ratio as agreed upon to the partner who has been agreed to be paid if the profit falls short.

Solution: The profit is guaranteed to a partner, few partners or even to the firm
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code