Test: Cash Flow Statement - 2


20 Questions MCQ Test Accountancy Class 12 | Test: Cash Flow Statement - 2


Description
This mock test of Test: Cash Flow Statement - 2 for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Cash Flow Statement - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cash Flow Statement - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Cash Flow Statement - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cash Flow Statement - 2 extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Cash Flow Statement is also known as

Solution:
QUESTION: 2

Purchase of shares or debentures are concerned with________

Solution:

Purchase of shares or debentures are concerned with investing activities. It means a firm is investing in other firm’s shares or debentures.

QUESTION: 3

Buy Back of equity shares is concerned with_________

Solution:

Buy back of shares is concerned with financing activities. This is the situation where one company is buying its own shares form the open market.

QUESTION: 4

Repayment of long term loans _________

Solution:

Repayment of long term loans is concerned with financing activities. Cash is going out in the form of repayment of long term loans.

QUESTION: 5

Income tax paid is concerned with__________

Solution:

Income tax is concerned with only operating activities. Tax paid is deducted at the end while calculating Cash flow from operating activities.

QUESTION: 6

______ are highly liquid assets that can be converted into cash shortly.

Solution:

Cash Equivalents are highly liquid assets which can be converted into cash in a very short period of time.

QUESTION: 7

Payment of dividend is classified as

Solution:

The correct option is C.

Financing activities are transactions or business events that affect long-term liabilities and equity. In other words, financing activities are transactions with creditors or investors used to fund either company operations or expansions.The general philosophy is that dividend payments are considered to be Financing Activities because these are payments to the investors (shareholders) who actually are co-financing the company. These dividend payments may be interpreted as "variable interests" to the investors of equity for their risk taken in the company .

QUESTION: 8

Which of the following is not a cash inflow?

Solution:

Following are the cash inflows except goods purchased in cash: Goods sold in cash Interest received on investment Sale of asset at loss

QUESTION: 9

The various activities operating, investing and financing classified as per ___related to cash flow statement

Solution:

The various activities operating, investing and financing classified as per Accounting Standard – 3 (AS- 3 Revised) related to cash flow statement

QUESTION: 10

Which of the following is not concerned with Financing Activity?

Solution:
QUESTION: 11

Short –term highly liquid investments which are readily convertible into known amount of cash and which are subject to an insignificant risk of change in the value are called -----

Solution:

Short term investments which can be converted into cash in a very short period of time is treated as cash equivalents.

QUESTION: 12

Cash and Cash Equivalents do not include_____

Solution:

Cash and Cash Equivalents do not include inventories but following items are part of cash and cash equivalents:
•Cheques in hand
•Cash in hand
•Cash at bank

QUESTION: 13

Some type of transaction which are considered movement between cash and cash equivalents are given below except …..

Solution:

Internal movement in cash and cash equivalents will not make any effect. Cash credit is not part of cash and cash equivalents. It is part of financing activities.

QUESTION: 14

Which of the following transaction is untrue regarding the limitations of cash flow statement

Solution:

Cash Flow statement cannot help in judging the profitability of the enterprise because it just tell about the cash inflows and outflows.

QUESTION: 15

Which activity is the main revenue generating activities of the enterprises

Solution:

The main revenue generating activity is the operating activities.

QUESTION: 16

In a statement of cash flows (indirect method) a decrease in inventory should be reported as

Solution:

Decrease in current assets (inventory) will be added while calculating cash flow from operating activities.

QUESTION: 17

When provision for depreciation account is separately maintained. In this method two accounts namely ___ and _____ account is prepared

Solution:

When provision for depreciation account is maintained separately in such a case at the time of sale of asset two accounts are prepared (i) Asset Account (ii) Provision for Depreciation Account or Accumulated Depreciation Account.

QUESTION: 18

Operating activities is mainly concerned with …..

Solution:

Operating activities is mainly concerned with current assets and current liabilities.

QUESTION: 19

Decrease in the value of Trade Receivable will be ……..

Solution:

Decrease in the value of Trade Receivables will be added in operating activities while preparing cash flow statement.

QUESTION: 20

Purchase and Sales of Shares by a manufacturing company comes under ______

Solution:

Purchase and Sales of Shares by a manufacturing company comes under Investing activities.

Related tests