Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 2


20 Questions MCQ Test Economics Class 12 | Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 2


Description
This mock test of Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When was the first census data collected during British India

Solution:

A systematic and modern population census, in its present form was conducted non synchronously between 1865 and 1872 in different parts of the country. This effort culminating in 1872 has been popularly labeled as the first population census of India However, the first synchronous census in India was held in 1881.

QUESTION: 2

TISCO stands for

Solution:

TISCO - Tata Iron and Steel Company Limited.

QUESTION: 3

Life expectancy at the eve of independence was:

Solution:

India's demographic conditions during the British rule depict our economy as stagnant and backward. Due to high birth rate and high death rate the population growth was stagnant before 1921 the Infant Mortality Rate was also very high of about 218 per thousand which today stands at 47.57 per thousand. The life expectancy rate was a low as 32 years while presently, it is around 66.8 years. 

QUESTION: 4

Which year regarded as Year of great divide

Solution:

The year 1921 is taken as the demographic divide for the reason that before this year, the population was not stable, sometimes it increased and at other times it decreased.
The growth rate of population was generally low before 1921. But after this year, there has been considerable and continuous increase in the population.
Between 1901 and 1911, the total increase in population was 5.9% and between 1911 and 1921, there was a decrease of 0.39%. In the decade of 1921-1931, the increase was 11.1%, from 1931 to 1941, it was 14.00% and during 1941-1951, it was 13.5%. It is going increasingly since then. Hence the year 1921 is rightly called the demographic divide.

QUESTION: 5

Opening of Suez Canal in ____ significantly reduced the cost f transportation of goods between Britain and India

Solution:

The Suez Canal is an artificial sea-level waterway in Egypt the Mediterranean Sea through the Red Sea via the Gulf of Suez. Construction began in September 1859 and was completed in November of 1869, 10 and a half years later. The Suez Canal is around 190 km in length.

QUESTION: 6

How much percentage of import and export were restricted to be between India and Britain

Solution:

Given the EICo monopoly, direct private trade with Britain was limited. India’s share of world exports ran at less than 0.5% during the decade.

QUESTION: 7

Railways were introduced in India in

Solution:

Railways were first introduced to India in 1853. By 1947, the year of India's independence, there were forty-two rail systems. In 1951 the systems were nationalized as one unit, becoming one of the largest networks in the world. Indian Railways operates both long distance and suburban rail systems.

QUESTION: 8

Census is conducted after every

Solution:
QUESTION: 9

The estimate given by Dr Rao regarding per capita output was

Solution:

After independence, the Government of India appointed the National Income Committee in August, 1949 with Prof. P.C. Mahalnobis as its chairman and Prof. D.R. Gadgil and Dr. V.K.R.V. Rao as its two members so as to compile a national income estimates rationally on scientific basis. The first report of this committee was prepared in 1951. The estimate given by Dr Rao regarding per capita output was 0.005.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

Following were the land tenure system prevailing during British colonial period:

Solution:

Under British Rule, there were three main types of land tenure systems in India. They were Zamindars, Mahalwari and Rayatwari.

QUESTION: 11

Iron and steel industries began coming up in

Solution:

The Bengal Iron Works was founded at Kulti in Bengal in 1870 which began its production in 1874 followed by The Tata Iron and Steel Company (TISCO) was established by Dorabji Tata in 1907, as part of his father's conglomerate. By 1939 it operated the largest steel plant in the British Empire. The company launched a major modernization and expansion program in 1951.
Prime Minister Jawaharlal Nehru, a believer in socialism, decided that the technological revolution in India needed maximization of steel production. He, therefore, formed a government owned company, Hindustan Steel Limited (HSL) and set up three steel plants in the 1950s.

QUESTION: 12

Jute industries were located in

Solution:
QUESTION: 13

Which statement is false?

Solution:
QUESTION: 14

At the time of India independence mass illiteracy was

Solution:
QUESTION: 15

Largest share of work force which was 72% was engaged in

Solution:
QUESTION: 16

CAGR stands for

Solution:
QUESTION: 17

Jute industries were dominated by

Solution:

Whereas, the jute textile industries, controlled by foreigners, were limited to the Eastern part (Bengal). Further, some other industries started coming up after the second world war for example- sugar, paper, cement, steel, and iron industry.

QUESTION: 18

________ was developed by the British Raj as a means to enlarge the size of market for the British goods

Solution:

Railways assisted British industries to widen the market for their finished products. 
Post and telegraphs were developed to enhance the efficiency and effectiveness of the British administration.

QUESTION: 19

What is the value of GNP

Solution:

GNP means gross national product. it is clear that it is on national level and a nation's resident should be included only. A another word is GDP it is gross domestic product. It includes every Product that has been made in our country it does not matter that who has made it resident or non resident.

QUESTION: 20

10 % _____ while 18% workforce were engaged in ______ sector

Solution: