Test: Data Handling - 3


20 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 6 | Test: Data Handling - 3


Description
This mock test of Test: Data Handling - 3 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Data Handling - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Data Handling - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Data Handling - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Data Handling - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The line plot below shows how students scored on last week's maths test. 

Key: Each  = 1 student How many students scored 95 or higher on the test? 

Solution:

 7+5 = 12 students

QUESTION: 2

If stands for 30, how much does stand for? 

Solution:

Each   stands for  30/6 = 5 So,   stands for 10.

QUESTION: 3

Direction: Question is based on this table and pictograph which show the number of school teachers in some cities.

How many school teachers does  represent?

Solution:

4200 ÷ 7 = 600
(or) 
3000 ÷ 5 = 600

QUESTION: 4

Question is based on this table and pictograph which show the number of school teachers in some cities.

Which of the following is the correct representation of the number of school teachers in Delhi?

Solution:

Each  represents 600. So, 2400 can be represented by 

QUESTION: 5

If  represents 5 balloons, number of symbols to be drawn to represent 60 balloons is

Solution:

 60÷5 = 12

QUESTION: 6

Direction: The pictograph given shows the number of letters were collected from a post box on each day of a certain week.

Key: Each  letters On which day were the minimum number of letters collected?

Solution:

According to the given pictograph, minimum number of letters were collected on Saturday (i.e.,) 
3 × 10 = 30 letters.

QUESTION: 7

The pictograph given shows the number of letters were collected from a post box on each day of a certain week.

Key: Each  letters What is the total number of letters collected from the post box over the whole week?

Solution:

Total no. of letters collected in the whole week = 33 Given each   letters 
∴ Total no. of letters 
= 33 × 10
= 330 letters.

QUESTION: 8

The pictograph given shows the number of letters were collected from a post box on each day of a certain week.

Key: Each  letters How many more letters were collected on Friday than on Wednesday?

Solution:

No. of letters collected on Friday = 8×10 = 80 letters
No. of letters collected on Wednesday = 4 × 10 = 40  letters
Difference = (80−40) = 40 letters

QUESTION: 9

If O represents 5 eggs how many eggs does OOOO represent?

Solution:

4×5 = 20 eggs

QUESTION: 10

If  stands for 300, what doc  stand for? 

Solution:

If  stands for 300 then stands for 50. So,  stand for 2 × 50 =100.

QUESTION: 11

Direction: Question is based on this table and pictograph which show the number of government employees in some places.

How many employees does a  represent?

Solution:

4800÷8 = 600 = 4200÷7

QUESTION: 12

Question is based on this table and pictograph which show the number of government employees in some places.

Which of the following is the correct representation of the number of employees in Z?

Solution:
QUESTION: 13

What is the number of houses represented by the figure   if each symbol represents 15 houses?

Solution:
QUESTION: 14

A symbol is used to represent 100 flowers. How many symbols are to be drawn to show 800 flowers?

Solution:
QUESTION: 15

Direction: Answer the following set of questions by reading the pictograph given.

How many TV sets are sold in the year 1995?

Solution:
QUESTION: 16

Direction: Answer the following set of questions by reading the pictograph given.

What is the number of TV sets sold in the year 1980?

Solution:
QUESTION: 17

Direction: Answer the following set of questions by reading the pictograph given.

In which year were 4500 TV sets sold?

Solution:
QUESTION: 18

If one  symbol represents 10 children, how many children are represented by 

Solution:
QUESTION: 19

What is a graph drawn using vertical bars called?

Solution:
QUESTION: 20

If  represents 12 men then how many men does  represent? 

Solution:

Related tests