Test: Collection Of Data


10 Questions MCQ Test Economics Class 11 | Test: Collection Of Data


Description
This mock test of Test: Collection Of Data for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Collection Of Data (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Collection Of Data quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Collection Of Data exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Collection Of Data extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A self-addressed and stamped envelope should be enclosed with a questionnaire is called

Solution:

A cover letter accompanies or transmits another document such as a survey questionnaire. Its purpose is to alert the respondent about the questionnaire it accompanies and to provide the details of requested actions on the part of the respondent. A cover letter is a living document that often accompanies a resume.

QUESTION: 2

Data collected from the original source of information is called

Solution:

These are collected from the very source of information. They are collected for the first time from the original source of information.

QUESTION: 3

A sample which is capable of providing reasonably accurate information about the population at a much lower cost and shorter time is known as

Solution:

A good sample is one which is smaller than the population and is capable of providing reasonable accurate information about the population at a much lower cost and in shorter span of time. This kind of a sample is also known as representative sample.

QUESTION: 4

The subject that helps in analysing economic problems and formulating policies to solve them is

Solution:

Statistics helps in analysing economic problems and formulating policies to solve them. Statistics is the study of aggregate of facts numerically expressed.

QUESTION: 5

Compensating errors are also known as

Solution:

Unbiased errors are those that arise accidently just on account of chance in the normal course of investigation. They are also known as compensating errors.

QUESTION: 6

The population divided into several homogeneous groups is called

Solution:

The population is divided into several homogeneous groups called systematic sampling. These homogeneous groups are named stratas.

QUESTION: 7

In case the interviewer is unable to contact a person, it is called

Solution:

Non-response errors occur when the respondent refuses to respond or the person refuses to provide information.

QUESTION: 8

Dividing population into several homogeneous groups for data collection is called

Solution:

The population is divided into homogeneous groups on the basis of their characteristics. It is called systematic sampling.

QUESTION: 9

The data obtained from the records of an organisation is called

Solution:

Primary data is data that is collected by a researcher from first-hand sources, using methods like surveys, interviews, or experiments. It is collected with the research project in mind, directly from primary sources.
Secondary data is the data that has already been collected through primary sources and made readily available for researchers to use for their own research. A researcher may have collected the data for a particular project, then made it available to be used by another researcher.
So it is a secondary  data.

QUESTION: 10

Primary data is gathered through

Solution:

A primary data source is an original data source, that is, one in which the data are collected firsthand by the researcher for a specific research purpose or project. Primary data collection is quite expensive and time consuming compared to secondary 

Similar Content

Related tests