Test: Correlation


10 Questions MCQ Test Economics Class 11 | Test: Correlation


Description
This mock test of Test: Correlation for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Correlation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Correlation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Correlation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Correlation extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The sign of the correlation is determined by the

Solution:

The sign of covariance between X and Y determines the sign of the correlation coefficient. The value of r does not contain any unit.

QUESTION: 2

Y = a + bX, in the given linear equation, the intercept term is denoted by

Solution:

Y = a + bX, in linear equation, the intercept term is denoted by a. It is the point at which this line intersect at y-axis.

QUESTION: 3

The value of coefficient of correlation is unaffected by

Solution:

The value of coefficient of correlation is unaffected by change of origin. Correlation coeffecient always remains between -1 and +1.

QUESTION: 4

Correlation r contains no unit because

Solution:

Correlation always studies the relation between two variables. It measures co-variation and not causation.

QUESTION: 5

Value of r lying outside the range of -1 and +1, indicates

Solution:

The value of correlation coefficient lies between minus one and plus one. If in any exercise, the value of r is outside this particular range, it definitely indicates an error in calculation.

QUESTION: 6

A scatter diagram displaying plotted points on an upward sloping straight line denotes that X and Y has

Solution:

Scatter diagram is a simple visual method for getting some idea about correlation between two variables. A scatter diagram displaying plotted points on an upward sloping straight line denotes a perfect positive correlation between X and Y.

QUESTION: 7

If the values of a series is divided by a common factor, it is said to be

Solution:

The value of coefficient correlation remains unaffected by the change in origin and change in scale.

QUESTION: 8

Qualitative characterstics can be measured through

Solution:

Statistical series in which variables are not capable of quantitative measurement, the correlation can be measured by Spearman’s rank correlation. It includes qualitative characterstics like, honesty, beauty etc.

QUESTION: 9

If the values of a series is added by a common number, it is said to be

Solution:

The value of coefficient correlation remains unaffected by the change in origin and change in scale.

QUESTION: 10

Correlation coefficient is denoted by

Solution:

Correlation coefficient is denoted by r. If the two variables X and Y move in the same direction they are said to have positive relationship.

Related tests