Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 1


10 Questions MCQ Test Economics Class 11 | Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 1


Description
This mock test of Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian Economy On The Eve Of Independence - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Q  Which of the following economist estimated per capita income during colonial period

Solution:

Dadabhai Naoroji, William Digby, Findlay Shirras, V.K.R.V. Rao and R.C. Desai are the economists who estimated India’s national income and per capita income during the colonial period. Among these estimations, Rao’s estimates were considered more significant.

QUESTION: 2

What was the rate of growth of real output in our country during the first half of the twentieth century

Solution:

The growth of the aggregate real output (GDP) was less than 2% during the first half of the 20th century and growth of per capita income was just 0.5%.

QUESTION: 3

What was the percentage of population dependent directly or indirectly on agriculture

Solution:

That is 85% of population dependent directly or indirectly on agriculture.

QUESTION: 4

Reason for low productivity in agriculture sector

Solution:

Low productivity in agriculture is due to low level of technology. In India farm farmers are still using poor and old agriculture technology of farming. in some areas farmer still do agriculture for survival

QUESTION: 5

Capital goods industries are those

Solution:

Capital goods industry means industries which can produce machine tools which are in turn used for producing articles for current consumption.

QUESTION: 6

GDP stands for

Solution:

The gross domestic product (GDP) is one of the primary indicators used to gauge the health of a country's economy. It represents the total dollar value of all goods and services produced over a specific time period, often referred to as the size of the economy.

QUESTION: 7

What is GDP

Solution:

Gross Domestic Product (GDP) is the broadest quantitative measure of a nation's total economic activity. More specifically, GDP represents the monetary value of all goods and services produced within a nation's geographic borders over a specified period of time.

QUESTION: 8

TISCO was incorporated in

Solution:

Tata Iron and Steel Company was founded  and established on 26 August 1907.

QUESTION: 9

Identify the industries which were under the public sector during the colonial period

Solution:

Railways industries which were under the public sector during the colonial period.

QUESTION: 10

Which of the following contributed to the dismal level of agricultural productivity during the colonial times?

i) Low levels of technology,

ii) Lack of irrigation facilities

iii) Abundant use of fertilisers

Solution:

The use of fertilizers was negligible. It also added up to aggravate the plight of the farmers.