Test: Measures Of Central Tendency


10 Questions MCQ Test Economics Class 11 | Test: Measures Of Central Tendency


Description
This mock test of Test: Measures Of Central Tendency for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Measures Of Central Tendency (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Measures Of Central Tendency quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Measures Of Central Tendency exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Measures Of Central Tendency extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Upper quartile is the lowest value of

Solution:

Quartiles are those values which divide the series into four equal parts. Upper or third quartile is calculated as under:
Q3 = Value of 3(N+1)/4 th item

QUESTION: 2

Arithmetic mean is of

Solution:

Arithmetic mean is of two types: simple arithmetic mean and weighted mean.

QUESTION: 3

Deciles refer to the division of series into

Solution:

Deciles, as its name suggests, refers to the division of series into ten equal parts. The value of each part is known as deciles.

QUESTION: 4

The another name of the 'measure of central tendency' is called

Solution:

Measures of central tendency refers to all those methods of statistical analysis which are used to calculate the average of a set of data.

QUESTION: 5

Arrangment of data in the given series is required while computing

Solution:

Median requires arrangement of data in either ascending or descending order before calculating median.

QUESTION: 6

Lower limit of first group and upper limit of last group are undefined in

Solution:

In case of classes like, below 10, 10-20, 20-30, 30-40, 40-50, above 50, computation of arithmetic mean would be impossible unless we assume the unknown limits.

QUESTION: 7

Arranging of data in the given series is required while computing

Solution:

Calculation of median requires arranging of data in ascending or descending order before calculating mean. It can also be located graphically.

QUESTION: 8

The mathematical average is also called

Solution:

Mean is a mathemaatical average. Arithmetic mean or mean is defined as the sum of values of a group of items divided by the number of items. It is denoted by mean.

QUESTION: 9

Calculation of mean is very difficult in case of

Solution:

In case of open end classes, computation of arithmetic mean would be difficult unless we assume the unknown limits.

QUESTION: 10

Value that divides the series into hundred equal parts is called

Solution:

Values that divide the series into hundred equal parts are called percentiles. In percentile, we get 99 dividing positions denoted by P1, P2,……..,P99.