Test: Organisation Of Data


10 Questions MCQ Test Economics Class 11 | Test: Organisation Of Data


Description
This mock test of Test: Organisation Of Data for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Organisation Of Data (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Organisation Of Data quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Organisation Of Data exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Organisation Of Data extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Exact measurement of item is given in

Solution:

Discrete series does not take into account any fractional value. Thus, it is formed from items which are exactly measurable.

QUESTION: 2

Orderly arrangement of data according to magnitude is called

Solution:

Data is aggarged in either ascending or descending order. Information for every individual item is recorded.

QUESTION: 3

Each given interval is called a

Solution:

Difference between upper and lower class limit is called class interval. For example, 0-10, 10-20, 20-30 etc.

QUESTION: 4

Data classified according to some characteristics that are capable of direct measurement is called

Solution:

In quantitative classification data is classified according to some characteristics that are capable of direct measurement such as weight, height, income, marks etc.

QUESTION: 5

The quantitative character of an item is shown by

Solution:

Heights and weights of individuals are variables as they can be measured in numerical terms. Thus, variables are used when changing characterstics are numerically measured.

QUESTION: 6

Arrangement of data into different groups is known as

Solution:

Classification is the process of arranging things (either actually or notionally) in the groups according to their resemblances and affinities and gives expression to the unity of attributes that may subsist amongst a diversity of individuals.

QUESTION: 7

More than one attribute are present simultaneously in case of

Solution:

Under manifold classification, instead of forming two classes, we further divide the data into sub parts and this process continues.

QUESTION: 8

Classification of data is the grouping of raw data under different

Solution:

Classification is concerned with the division of the data into various groups and sub groups. Data is classified into groups of different headings.

QUESTION: 9

Data is classified to facilitate

Solution:

After grouping of collected data according to their identity or similarity, it becomes easy to compare the features of different groups.

QUESTION: 10

After collection of data, the next step is

Solution:

Classification is the process of arranging data into different groups or classes. Classification of data is done after collection of data.

Related tests