Test: Election and Representation- 2


15 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Election and Representation- 2


Description
This mock test of Test: Election and Representation- 2 for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Election and Representation- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Election and Representation- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Election and Representation- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Election and Representation- 2 extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What has become the most visible symbol of the democratic process?

Solution:

Elections have today become the most visible symbol of the democratic process.

QUESTION: 2

What type of democracy is one in which citizens directly participate in the day-to-day decision-making and government running?

Solution:

Direct democracy is where the citizens directly participate in the government’s day-to-day decision-making and government running.

QUESTION: 3

How many seats did the congress party win in the Lok Sabha elections of 1984?

Solution:

In the Lok Sabha elections of 1984, the congress party came to power, winning 415 of the 543 Lok Sabha seats.

QUESTION: 4

How many seats did the congress party win in 1984 as a whole?

Solution:

The congress party won four-fifths of the seats.

QUESTION: 5

Name the method in which a candidate who is ahead of others or crosses the winning post first is the winner?

Solution:

In the electoral race, the candidate who is ahead of others, which crosses the winning post, is the winner. This method is called the Plurality System.

QUESTION: 6

How many variations could there be in the PR system?

Solution:

In the PR system, there could be two variations. One in which the entire country is treated as one constituency, and seats are allocated to each party according to its share of votes in the national election. In other, the country is divided into several multi-member constituencies.

QUESTION: 7

What does the FPTP system generally give the largest party or coalition more than their share of votes would allow?

Solution:

The FPTP system generally gives the largest party or coalition some bonus seats, more than their share of votes would allow.

QUESTION: 8

How many of the 543 elected seats in the Lok Sabha are reserved for scheduled castes?

Solution:

Of the 543 elected seats in the Lok Sabha, 84 are reserved for scheduled castes, and 47 are reserved for scheduled tribes.

QUESTION: 9

For whom has there been a strong demand for reservation of seats in the Lok Sabha and state assemblies?

Solution:

There has been a strong demand seeking reservation of seats in the Lok Sabha and state assemblies for women.

QUESTION: 10

How many seats are demanded to reserve for women?

Solution:

One-third of seats are demanded to reserve for women.

QUESTION: 11

What was the eligibility age for voting in 1989?

Solution:

One of the essential decisions of the framers of the Indian constitution was to guarantee every adult citizen in India the right to vote. Till 1989, an adult Indian meant an Indian citizen above the age of 21. an amendment to the constitution in 1989 reduced the eligibility age to 18.

QUESTION: 12

What article of the Indian constitution provides for an independent election commission?

Solution:

Article 324 of the Indian constitution provides an independent election commission for the superintendence, direction, and control of India’s electoral roll and elections.

QUESTION: 13

How many election commissioners were appointed before the 1989 elections?

Solution:

Before the 1989 general elections, only two election commissioners were appointed,

QUESTION: 14

In what year did the election commission become multi-member?

Solution:

In 1989, two election commissioners were appointed, and the commission became multi-member.

QUESTION: 15

Who can remove the Chief Election Commissioner before the expiry of the term?

Solution:

The Chief Election Commissioner can be removed before the expiry of the term by the president if both houses of parliament make such are commendation with a special majority.