Test: Executive- 2


15 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Executive- 2


Description
This mock test of Test: Executive- 2 for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Executive- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Executive- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Executive- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Executive- 2 extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the organ of government that primarily looks after the function of implementation and administration called?

Solution:

The organ of government that primarily looks after the function of implementation and administration is called the executive.

QUESTION: 2

Who is the formal chief of state in Canada?

Solution:

Canada has a parliamentary democracy with a constitutional monarchy where Queen Elizabeth II is the formal chief of state, and the prime minister is the head of government.

QUESTION: 3

Who appoints the prime minister?

Solution:

The president appoints the prime minister as well as the ministers.

QUESTION: 4

What country has a parliamentary system with the president as the formal head of state and the prime minister as the head of government?

Solution:

Italy has a parliamentary system with the president as the formal head of state and the prime minister as the head of government.

QUESTION: 5

What country has a semi-presidential system?

Solution:

Russia has a semi-presidential system where the president is the head of state and the prime minister, who the president appoints, is the head of government.

QUESTION: 6

When was the executive presidency system in Sri Lanka introduced?

Solution:

In 1978 the constitution of Sri Lanka was amended, and the system of executive presidency was introduced.

QUESTION: 7

How many members of parliament must pass a resolution to remove the president?

Solution:

The president cannot be removed except by a resolution in the parliament passed by at least two-thirds of the total number of members of parliament.

QUESTION: 8

Who comprises the governor, chief minister, and council of ministers at the state level?

Solution:

At the state level, the executive comprises the governor and the chief minister and the council of ministers.

QUESTION: 9

How long is the president elected in India?

Solution:

The president is elected for five years in India.

QUESTION: 10

Who can remove the president from office?

Solution:

The president can be removed from office only by parliament by impeachment.

QUESTION: 11

What power does the president have to withhold or refuse to give consent to bills passed by the parliament?

Solution:

The president also has veto power by which he can withhold or refuse to give consent to bills (other than money bills) passed by the parliament.

QUESTION: 12

What kind of power does the president have to use the veto in a very effective manner?

Solution:

This gives the president an informal power to use the veto in a very effective manner.

QUESTION: 13

Since what year have major political changes significantly increased the importance of the presidential office?

Solution:

Since 1989 major political changes have considerably increased the importance of the presidential office.

QUESTION: 14

Who described the prime minister as the linchpin of government?

Solution:

Nehru described the prime minister as the linchpin of the government.

QUESTION: 15

The prime minister and all the ministers have to be members of what?

Solution:

The prime minister and all the ministers have to be members of the parliament.

Similar Content

Related tests