Test: Freedom- Case Based Type Questions


12 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Freedom- Case Based Type Questions


Description
This mock test of Test: Freedom- Case Based Type Questions for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 12 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Freedom- Case Based Type Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Freedom- Case Based Type Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Freedom- Case Based Type Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Freedom- Case Based Type Questions extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Mandela spent twenty-eight years of his life in jail, often in solitary confinement. Imagine giving all comforts up and choosing instead to be locked up alone in a room, not knowing when one would be released, only because one campaigned for the freedom of one's people. For freedom Mandela paid a very high personal price.

Gandhiji's thoughts on non-violence have been a source of inspiration for Aung San Suu Kyi as she remained under house arrest in Myanmar, separated from her children,unable to visit her husband when he was dying of cancer, because she feared that if she left Myanmar to visit him in England she would not be able to return. Aung San Suu Kyi saw her freedom as connected to the freedom of her people. Her book of essays bears the title Freedom from Fear. She says, "for me real freedom is freedom from fear and unless you can live free from fear you cannot live a dignified human life". These are deep thoughts that lead us to pause and consider their implications. We must not,her words suggest, be afraid of the opinions of other people, or of the attitude of authority, or of the reactions of the members of our community to the things we want to do, of the ridicule of our peers,or of speaking our mind. Yet we find that we often exhibit such fear. For Aung San Suu Kyi living a ‘dignified human life’ requires us to be able to overcome such fear.

Q. Freedom from fear written by:

Solution: Freedom from Fear is both an essay by Aung San Suu Kyi, and a book of the same name comprising a collection of her essays.
QUESTION: 2

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Mandela spent twenty-eight years of his life in jail, often in solitary confinement. Imagine giving all comforts up and choosing instead to be locked up alone in a room, not knowing when one would be released, only because one campaigned for the freedom of one's people. For freedom Mandela paid a very high personal price.

Gandhiji's thoughts on non-violence have been a source of inspiration for Aung San Suu Kyi as she remained under house arrest in Myanmar, separated from her children,unable to visit her husband when he was dying of cancer, because she feared that if she left Myanmar to visit him in England she would not be able to return. Aung San Suu Kyi saw her freedom as connected to the freedom of her people. Her book of essays bears the title Freedom from Fear. She says, "for me real freedom is freedom from fear and unless you can live free from fear you cannot live a dignified human life". These are deep thoughts that lead us to pause and consider their implications. We must not,her words suggest, be afraid of the opinions of other people, or of the attitude of authority, or of the reactions of the members of our community to the things we want to do, of the ridicule of our peers,or of speaking our mind. Yet we find that we often exhibit such fear. For Aung San Suu Kyi living a ‘dignified human life’ requires us to be able to overcome such fear.

Q. Who is an inspiration for Aung San Suu Kyi?

Solution: Like Mahatma Gandhi in India and Nelson Mandela in South Africa, Aung San Suu Kyi has become an international symbol of democracy and non-violence resistance. Being placed under house arrest for 15 out of the past 21 years, Ms Suu Kyi has finally sworn to the oath and she is now the leader of the opposition in the Burmese parliament after she led her party, National League for Democracy, to a landslide victory in the 2012 by-election.
QUESTION: 3

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Mandela spent twenty-eight years of his life in jail, often in solitary confinement. Imagine giving all comforts up and choosing instead to be locked up alone in a room, not knowing when one would be released, only because one campaigned for the freedom of one's people. For freedom Mandela paid a very high personal price.

Gandhiji's thoughts on non-violence have been a source of inspiration for Aung San Suu Kyi as she remained under house arrest in Myanmar, separated from her children,unable to visit her husband when he was dying of cancer, because she feared that if she left Myanmar to visit him in England she would not be able to return. Aung San Suu Kyi saw her freedom as connected to the freedom of her people. Her book of essays bears the title Freedom from Fear. She says, "for me real freedom is freedom from fear and unless you can live free from fear you cannot live a dignified human life". These are deep thoughts that lead us to pause and consider their implications. We must not,her words suggest, be afraid of the opinions of other people, or of the attitude of authority, or of the reactions of the members of our community to the things we want to do, of the ridicule of our peers,or of speaking our mind. Yet we find that we often exhibit such fear. For Aung San Suu Kyi living a ‘dignified human life’ requires us to be able to overcome such fear.

Q. Ang San Suu Kyi unable to visit her husband in ___________.

Solution: Ang San Suu Kyi unable to visit her husband in England.
QUESTION: 4

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

Mandela spent twenty-eight years of his life in jail, often in solitary confinement. Imagine giving all comforts up and choosing instead to be locked up alone in a room, not knowing when one would be released, only because one campaigned for the freedom of one's people. For freedom Mandela paid a very high personal price.

Gandhiji's thoughts on non-violence have been a source of inspiration for Aung San Suu Kyi as she remained under house arrest in Myanmar, separated from her children,unable to visit her husband when he was dying of cancer, because she feared that if she left Myanmar to visit him in England she would not be able to return. Aung San Suu Kyi saw her freedom as connected to the freedom of her people. Her book of essays bears the title Freedom from Fear. She says, "for me real freedom is freedom from fear and unless you can live free from fear you cannot live a dignified human life". These are deep thoughts that lead us to pause and consider their implications. We must not,her words suggest, be afraid of the opinions of other people, or of the attitude of authority, or of the reactions of the members of our community to the things we want to do, of the ridicule of our peers,or of speaking our mind. Yet we find that we often exhibit such fear. For Aung San Suu Kyi living a ‘dignified human life’ requires us to be able to overcome such fear.

Q. Long Walk to Freedom is an autobiography of–

Solution: Long Walk to Freedom is an autobiography written by South African President Nelson Mandela, and first published in 1994 by Little Brown & Co. The book profiles his early life, coming of age, education and 27 years in prison.
QUESTION: 5

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

At various times there have been demands to ban books, plays, films, or academic articles in research journals. Let us think about this demand to ban books in the light of our discussion so far which sees freedom as 'the making of choices', where a distinction is made between 'negative and positive liberty', where we recognise the need for 'justifiable constraints' but these have to be supported by proper procedures and important moral arguments. Freedom of expression is a fundamental value and for that society must be willing to bear some inconvenience to protect it from people who want to restrict it. Remember Voltaire's statement — 'I disapprove of what you say but I will defend to the death your right to say it. How deeply are we committed to this freedom of expression?

Q. Should justifiable constraints exist or not?

Solution: The state upholds the freedom of its citizens by providing certain rights to them. The state maintains 'justifiable constraints' or reasonable restrictions on people so that they cannot harm others and their freedom. It provides positive liberty to its citizens to enable them to expand their ability and talent.
QUESTION: 6

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

At various times there have been demands to ban books, plays, films, or academic articles in research journals. Let us think about this demand to ban books in the light of our discussion so far which sees freedom as 'the making of choices', where a distinction is made between 'negative and positive liberty', where we recognise the need for 'justifiable constraints' but these have to be supported by proper procedures and important moral arguments. Freedom of expression is a fundamental value and for that society must be willing to bear some inconvenience to protect it from people who want to restrict it. Remember Voltaire's statement — 'I disapprove of what you say but I will defend to the death your right to say it. How deeply are we committed to this freedom of expression?

Q. Aspects of liberty are:

Solution: In a ground-breaking lecture, the philosopher and historian of ideas Isaiah Berlin (1909–97) argued that there are two basic types of freedom which have been defended by philosophers and political theorists: negative freedom and positive freedom.
QUESTION: 7

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

At various times there have been demands to ban books, plays, films, or academic articles in research journals. Let us think about this demand to ban books in the light of our discussion so far which sees freedom as 'the making of choices', where a distinction is made between 'negative and positive liberty', where we recognise the need for 'justifiable constraints' but these have to be supported by proper procedures and important moral arguments. Freedom of expression is a fundamental value and for that society must be willing to bear some inconvenience to protect it from people who want to restrict it. Remember Voltaire's statement — 'I disapprove of what you say but I will defend to the death your right to say it. How deeply are we committed to this freedom of expression?

Q. Who said, ‘I disapprove of what you say but I will defend to death your right to say it’?

Solution: In The Friends of Voltaire, Hall wrote the phrase: "I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it" as an illustration of Voltaire's beliefs. This quotation – which is sometimes misattributed to Voltaire himself – is often cited to describe the principle of freedom of speech.
QUESTION: 8

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

At various times there have been demands to ban books, plays, films, or academic articles in research journals. Let us think about this demand to ban books in the light of our discussion so far which sees freedom as 'the making of choices', where a distinction is made between 'negative and positive liberty', where we recognise the need for 'justifiable constraints' but these have to be supported by proper procedures and important moral arguments. Freedom of expression is a fundamental value and for that society must be willing to bear some inconvenience to protect it from people who want to restrict it. Remember Voltaire's statement — 'I disapprove of what you say but I will defend to the death your right to say it. How deeply are we committed to this freedom of expression?

Q. Identify a fundamental value that exists among rights.

Solution: Article 19(1)(a) of Indian Constitution says that all citizens have the right to freedom of speech and expression. Freedom of Speech and expression means the right to express one's own convictions and opinions freely by words of mouth, writing, printing, pictures or any other mode.
QUESTION: 9

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

An individual to develop his or her capability must get the benefit of enabling positive conditions in material, political and social domains. That is, the person must not be constrained by poverty or unemployment; they must have adequate material resources to pursue their wants and needs. They must also have the opportunity to participate in the decision-making process so that the laws made reflect their choices, or at least take those preferences into account. Above all, to develop their mind and intellect, individuals must have access to education and other associated opportunities necessary to lead a reasonably good life.

Q. How do the laws reflect the choice of citizens?

Solution: It also helps lower levels of corruption and instances of violent conflict. This concept is called “rule of law.” It affects everything about where people work and how they live. By having a strong rule of law, governments give business and society the stability of knowing that all rights are respected and protected.
QUESTION: 10

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

An individual to develop his or her capability must get the benefit of enabling positive conditions in material, political and social domains. That is, the person must not be constrained by poverty or unemployment; they must have adequate material resources to pursue their wants and needs. They must also have the opportunity to participate in the decision-making process so that the laws made reflect their choices, or at least take those preferences into account. Above all, to develop their mind and intellect, individuals must have access to education and other associated opportunities necessary to lead a reasonably good life.

Q. What is a necessary condition for an individual to develop capabilities?

Solution: It is helpful to recognize that there are three distinct areas of capability that require building.
  • Organizational Agility.

  • Programme and project effectiveness.

  • Project management efficiency.

QUESTION: 11

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

An individual to develop his or her capability must get the benefit of enabling positive conditions in material, political and social domains. That is, the person must not be constrained by poverty or unemployment; they must have adequate material resources to pursue their wants and needs. They must also have the opportunity to participate in the decision-making process so that the laws made reflect their choices, or at least take those preferences into account. Above all, to develop their mind and intellect, individuals must have access to education and other associated opportunities necessary to lead a reasonably good life.

Q. Above all, to develop their mind and intellect, individuals must have access to ______________ and other associated opportunities necessary to lead a reasonably good life.

Solution: Above all, to develop their mind and intellect, individuals must have access to education and other associated opportunities necessary to lead a reasonably good life.
QUESTION: 12

Read the following passage carefully and answer the questions that follow:

An individual to develop his or her capability must get the benefit of enabling positive conditions in material, political and social domains. That is, the person must not be constrained by poverty or unemployment; they must have adequate material resources to pursue their wants and needs. They must also have the opportunity to participate in the decision-making process so that the laws made reflect their choices, or at least take those preferences into account. Above all, to develop their mind and intellect, individuals must have access to education and other associated opportunities necessary to lead a reasonably good life.

Q. Name the basis on which the freedom of an individual must not be constrained.

Solution: Among the factors that often contribute to poverty are unemployment and underemployment. Put simply, many people live in poverty because they are unable to find a job that pays a living wage or to find a job at all.People of color suffer from both unemployment and poverty disproportionately.