Test: Legislature- 2


15 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Legislature- 2


Description
This mock test of Test: Legislature- 2 for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Legislature- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Legislature- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Legislature- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Legislature- 2 extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is not merely a law-making body?

Solution:

The legislature is not merely a law-making body.

QUESTION: 2

Who was the finance minister who had to roll back the hike in urea prices?

Solution:

Yashwant Sinha was the finance minister who had to roll back the hike in urea prices.

QUESTION: 3

How many states have a bicameral legislature?

Solution:

At present, only six states have a bicameral legislature.

QUESTION: 4

Who nominates the members of the Rajya Sabha?

Solution:

The president nominates the members of the Rajya Sabha.

QUESTION: 5

How many members are nominated in Rajya Sabha?

Solution:

Twelve members are nominated in Rajya Sabha by the president.

QUESTION: 6

How many constituencies are there at present?

Solution:

At present, there are 543 constituencies.

QUESTION: 7

Who is responsible for drafting the bill?

Solution:

The actual task of drafting the bill is performed by the bureaucracy under the supervision of the minister concerned.

QUESTION: 8

Who decides the substance and timing of the bill?

Solution:

The cabinet decides the substance and even the timing of the bill. No major bill is introduced in the parliament without the cabinet’s approval.

QUESTION: 9

What type of power of the parliament involves the grant of resources to the government to implement its programmes?

Solution:

The financial powers of the parliament involve the grant of resources to the government to implement its programmes.

QUESTION: 10

What is the highest forum of debate in the country?

Solution:

The parliament is the highest forum of debate in the country.

QUESTION: 11

Who is the final authority in a democratic form as adopted by our constitution?

Solution:

In a democratic form as adopted by our constitution, the people are the final authority.

QUESTION: 12

When a non-minister proposes a bill, what is it called?

Solution:

When a non-minister proposes a bill, it is called private members bill.

QUESTION: 13

Before a bill is introduced in parliament, there may be a lot of what on introducing such a bill?

Solution:

Before a bill is introduced in the parliament, there may be a lot of debate on introducing such a bill.

QUESTION: 14

Under how many days Rajya Sabha has to take action on a money bill. Otherwise, the bill is

deemed to have been passed.

Solution:

If Rajya Sabha takes no action within 14 days, the money bill is deemed to have been passed.

QUESTION: 15

The preparation and presentation of what for the approval of the legislature is a constitutional obligation of the government?

Solution:

Preparation and presentation of the budget for the legislature’s approval is a government’s constitutional obligation. This obligation allows the legislature to exercise control over the government’s purse strings.

Related tests