Test: Rights in The Indian Constitution- 2


15 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Rights in The Indian Constitution- 2


Description
This mock test of Test: Rights in The Indian Constitution- 2 for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Rights in The Indian Constitution- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Rights in The Indian Constitution- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Rights in The Indian Constitution- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Rights in The Indian Constitution- 2 extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who is bound to protect the rights of the individual?

Solution:

A bill of rights prohibits the government from acting against the rights of the individuals and ensures a remedy in case there is a violation of these rights. From whom does a constitution protect the individual’s rights? Another person or private organisation may threaten the rights of a person. In such a situation, the individual would need the government’s protection. So, the government must be bound to protect the individual’s rights.

QUESTION: 2

When did the Motilal Nehru committee demand a bill of rights?

Solution:

The Motilal Nehru committee had demanded a bill of rights in 1928.

QUESTION: 3

Who has the power and responsibility to protect fundamental rights from violations by the government’s actions?

Solution:

The judiciary has the powers and responsibility to protect fundamental rights from violations by the government’s actions.

QUESTION: 4

What type of actions can be declared illegal by the judiciary if they violate the fundamental rights or restrict them in an unreasonable manner?

Solution:

Executive and legislative actions can be declared illegal by the judiciary if these violate fundamental rights or restrict them in an unreasonable manner.

QUESTION: 5

What does the preamble to our constitution mention two things about equality?

Solution:

Preamble mentions two things about equality: equality of status and equality of opportunity. Equality of opportunity means that all sections of society enjoy equal opportunities.

QUESTION: 6

Who decides whether an arrest is justified or not?

Solution:

The magistrate, who is not part of the police, will decide whether the arrest is justified or not.

QUESTION: 7

What may the government impose in certain areas declaring the assembly of five or more persons as unlawful?

Solution:

The government may impose restrictions in certain areas declaring the assembly of five or more persons as unlawful.

QUESTION: 8

Right to freedom of religion is a hallmark of what?

Solution:

The right to freedom is considered a hallmark of democracy.

QUESTION: 9

Who considered the subject of the right to constitutional remedies as the heart and soul of the constitution?

Solution:

Dr. Ambedkar considered the right to constitutional remedies as the heart and soul of the constitution.

QUESTION: 10

What writ is issued when the court finds that a particular officeholder is not doing legal duty and thereby is infringing?

Solution:

Mandamus: this writ is issued when the court finds that a particular officeholder is not doing legal duty and thereby is infringing on the right of an individual.

QUESTION: 11

What is a writ that allows a lower court to transfer a matter pending before it to the higher authority or court?

Solution:

Under this writ, the court orders a lower court or another authority to transfer a matter pending before it to the higher authority or court.

QUESTION: 12

When was the national human rights commission established?

Solution:

The government established in 1993 an institution, the national human rights commission.

QUESTION: 13

How many duties were enumerated in the 42nd amendment?

Solution:

Ten duties were enumerated in the 42nd amendment.

QUESTION: 14

Since what year did the government make laws that limited the right to property?

Solution:

Since 1950, the government made many laws that limited this right to property.

QUESTION: 15

When did the 44th amendment to the constitution remove the right to property from the list of fundamental rights?

Solution:

In 1978, the 44th amendment to the constitution removed the right to property from the list of fundamental rights and converted it into a simple legal right under article 300 a.