Practice Test: Blood Relations - 1


10 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Practice Test: Blood Relations - 1


Description
This mock test of Practice Test: Blood Relations - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Practice Test: Blood Relations - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Practice Test: Blood Relations - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Practice Test: Blood Relations - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Practice Test: Blood Relations - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Pointing to a person, Rohit said to Neha, "His mother is the only daughter of your father". How is Neha related to the person? 

Solution:

The only daughter of Neha's father is Neha, who is the mother of that person. So Neha is his mother.

QUESTION: 2

E introduces R saying, “He is the husband of the granddaughter of the father of my father." How is R related to E?

Solution:

The father of E’s father is his grandfather. Therefore, E and the granddaughter mentioned in the question are siblings.
Hence her husband i.e. R is the brother-in-law of E. 

QUESTION: 3

Pointing out a photograph, a man tells his friend "She is the daughter of the only son of my father’s wife." How is the girl in the photograph related to the man? 

Solution:

My father's wife means my mother. The only son of the mother is the man himself.

Thus, the girl in the photograph is the daughter of the man.

QUESTION: 4

Showing on to the man on the stage, Ritika said "he is the brother of the daughter of the wife of my husband." How is the man on the stage related to Ritika?

Solution:

The wife of my husband refers to Ritika.
Hence her daughter’s brother will be her son.

Thus the man on the stage is the son of Ritika.

QUESTION: 5

A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her maternal uncle. The boy is girl’s: 

Solution:

The girl’s maternal uncle and the boy’s mother are siblings because they have the same father.

Hence the boy is either the brother of the girl if the boy’s mother and the girl’s mother are the same, or the boy is the cousin of the girl if there is/are any more siblings of the boy’s mother other than the maternal uncle of the girl.

Thus, the relation between them cannot be determined.

QUESTION: 6

Read the passage below and solve the questions based on it.

1. In a joint family of seven persons A, B, C, D, E, F and G, there are two married couples.
2. G is a housewife and her husband is a lawyer. ‘C’ is the wife of ‘B’, ‘A’ is an engineer and is granddaughter of ‘G’. ‘D’ is the father-in-law of ‘C’, a doctor, and father of ‘E’, a Professor. ‘F’ is A’s brother and B’s son.

How is F related to C? 

Solution:
  • C is the wife of B, B has a son F and a daughter A.
  • As A is the granddaughter of G. So, G is the mother of B.
  • As D is the father-in-law of C, hence D is the husband of G and D is the father of B and E.
  • Also, E is a professor, D is a lawyer (G’s husband is a lawyer), G is a housewife, A is an engineer, C is a doctor.
  • Hence, F is the son of C.
QUESTION: 7

Read the passage below and solve the questions based on it.

1. In a joint family of seven persons A, B, C, D, E, F and G, there are two married couples.
2. G is a housewife and her husband is a lawyer. ‘C’ is the wife of ‘B’, ‘A’ is an engineer and is granddaughter of ‘G’. ‘D’ is the father-in-law of ‘C’, a doctor, and father of ‘E’, a Professor. ‘F’ is A’s brother and B’s son.

How is B related to E?

Solution:
  • C is the wife of B, B has a son F and a daughter A
  • As A is the granddaughter of G. So, G is the mother of B.
  • As D is the father-in-law of C, hence D is the husband of G and D is the father of B and E.
  • Also, E is a professor, D is a lawyer (G’s husband is a lawyer), G is a housewife, A is an engineer & C is a doctor.
  • Hence B is the brother of E.
QUESTION: 8

Read the passage below and solve the questions based on it.

1. In a joint family of seven persons A, B, C, D, E, F and G, there are two married couples.
2. G is a housewife and her husband is a lawyer. ‘C’ is the wife of ‘B’, ‘A’ is an engineer and is granddaughter of ‘G’. ‘D’ is the father-in-law of ‘C’, a doctor, and father of ‘E’, a Professor. ‘F’ is A’s brother and B’s son.

Who is a lawyer?

Solution:
  • C is the wife of B, B has a son F and a daughter A
  • As A is the granddaughter of G. So, G is the mother of B.
  • As D is the father-in-law of C, hence D is the husband of G and D is the father of B and E.
  • Also, E is a professor, D is a lawyer (G’s husband is a lawyer), G is a housewife, A is an engineer & C is a doctor.
  • So D is the lawyer.
QUESTION: 9

Prakash, Qureshi, Rajesh and Shabdesh live together in a house.

1. Prakash lives with his (or her) parents.
2. Qureshi lives with at least 3 persons younger than him (or her).
3. Shabdeesh lives with his mother and is older than at least 2 persons living with him.
4. Rajesh lives with his (or her) son and is not older than Shabdeesh.

Q. The total number of people in that house is ______.

Solution:
  • Prakash lives with his (or her) parents. So, at least 2 people are older than him (or her).
  • Qureshi lives with 3 persons younger than him (or her).
  • We also know Shabdeesh lives with his mother & is older than at least 2 people living with him. So, his gender is Male & his mother must be Qureshi.
  • Now, Rajesh lives with his (or her) son & is not older than Shabdeesh. So, she must be female & wife of Shabdeesh & mother of Prakash.

Conclusions:

1. Qureshi (female) – Mother of Shabdeesh
2. Shabdeesh (male) – Son of Qureshi, Husband of Rajesh & Father of Prakash
3. Rajesh (female) – wife of Shabdeesh & mother of Prakash
4. Prakash (male or female) – son or daughter of Shabdesh & Rajesh

There are a total of 4 people in the house.

QUESTION: 10

Prakash, Qureshi, Rajesh and Shabdesh live together in a house.

1. Prakash lives with his (or her) parents.
2. Qureshi lives with at least 3 persons younger than him (or her).
3. Shabdeesh lives with his mother and is older than at least 2 persons living with him.
4. Rajesh lives with his (or her) son and is not older than Shabdeesh.

Qureshi is Prakash’s  ______.

Solution:
  • Prakash lives with his (or her) parents. So, at least 2 people are older than him (or her).
  • Qureshi lives with 3 persons younger than him (or her).
  • We also know Shabdeesh lives with his mother & is older than at least 2 people living with him. So, his gender is Male & his mother must be Qureshi.
  • Now, Rajesh lives with his (or her) son & is not older than Shabdeesh. So, she must be female & wife of Shabdeesh & mother of Prakash.

Conclusions:

1. Qureshi (female) – Mother of Shabdeesh
2. Shabdeesh (male) – Son of Qureshi, Husband of Rajesh & Father of Prakash
3. Rajesh (female) – wife of Shabdeesh & mother of Prakash
4. Prakash (male or female) – son or daughter of Shabdesh & Rajesh

Qureshi is Prakash’s grandmother.

Similar Content

Related tests