SNAP 2019: LR DI


36 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | SNAP 2019: LR DI


Description
This mock test of SNAP 2019: LR DI for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 36 Multiple Choice Questions for CAT SNAP 2019: LR DI (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SNAP 2019: LR DI quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this SNAP 2019: LR DI exercise for a better result in the exam. You can find other SNAP 2019: LR DI extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Choose the word that will complete the second pair in the same way as first pair Royal Bengal Tiger: India:: Snow Leopard:

Solution: There may be two possible answers for this question. Royal Bengal Tiger resides in India, same way Snow Leopard which resides in cold areas is found in Afghanistan as well as in Pakistan.

QUESTION: 2

A new species lays exactly 120 eggs out of which 50% are male and 50% are female. The female insect hatch and grow in a span of 20 days to lay eggs by themselves. On 1st May, 2019, an insect laid 120 eggs.

Q. How many eggs will be hatched, (approximately) by the end of June 2019?

Solution: Eggs laid by insect on 1st May, 2019 are 120 eggs.

Number of males = (50/100) x 120 = 60

Number of females = × = (50/100) x 120 = 60

Hence, total number of eggs hatched = 60 x 60 x 60 x 60 = 12960000

QUESTION: 3

A + B means A is sister of B, A / B means A is son of B, A = B means A is brother of B, A @ B means A is father of B.

Q. Which of the following shows M is grandson of P?

Solution:

From the given options, option (b) only fits for the solution. Although, in this option also it is not confirmed whether M is grandson or granddaughter of P.

QUESTION: 4

In a certain code language, if INDIA is written as 95491, then JAPAN is written as

Solution: The alphabets from A to I are coded as numerals 1 to 9. The same trend starts from J to R and from S to Z.

Hence, from the above codes,

I N D I A
9 5 4 9 1

Similarly

J A P A N
1 1 7 1 5

QUESTION: 5

If 1st June, 2013 is Saturday, then 1st June, 1981 is which of the following?

Solution: From 1st June, 2013 to 1st June, 1981 there are 32 years.

So, there are 32 odd days. The leap years between 1981 to 2013 are 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012

∴Total = 8 years

Hence, the total number of odd days = (32 + 8) ÷ 7 = 40 ÷ 7 days = 5 odd days.

As 1stJune, 2013 is Saturday. 1stJune, 1981 will be 5 days behind Saturday that is Monday.

QUESTION: 6

An unfolded dice is given above.

Q. Find the correct answer which can be formed by folding the unfolded dice.

Solution: The opposite faces of the dice will be

Hence, the dice formed will be

QUESTION: 7

Fill in the missing block logically

Solution:

63 – 43 = 216 – 64 = 152

23 – 13 = 8 – 1 = 7

53 – 33 = 125 – 27 = 98

43 – 23 = 64 – 8 = 56

QUESTION: 8

Anurag’s grandfather has an old cuckoo clock. It takes 5s for the cuckoo clock to chime 5 cuckoos.

Q. How long will it take to chime 10 cuckoos?

Solution: It takes 5 s for the cuckoo clock to chime 5 cuckoos. i.e., 1st cuckoo clock chimes at t = 0 s

5th cuckoo clock chimes at t = 5 s

Time interval = 5/4 s = 1.25 s

For the 9th chime = × = 9 x 1.25 = 11.25 seconds

Hence, the time taken to chime 10 cuckoos is 11:25 s.

QUESTION: 9

Deepesh wants a house such that all sides of the house face North he should build the house ……

Solution: The house build at South pole has all its sides facing North. And the house build at North pole has all its sides facing South.

QUESTION: 10

In a shouting game, Rohit and Shiv responded in the proportion of Ram and Shyam’s shouting.

Q. Study the table and answer accordingly, what will come at the place of question mark(?)

Ram

Shyam

Rohit

Shiv

9:00 am

4

4

7

7

9:15 am

3

6

2

4

9:30 am

2

6

2

?

Solution: At 9:00 am the ratio of shouting of Ram and Shyam is 1: 1, hence the responding of Rohit and Shiv is at a ratio of 1: 1. Similarly,

At 9:15 am the ratio is 1: 2.

At 9:30 am the ratio is 1: 3.

Hence, 1/3 = 2/x => x = 6.

QUESTION: 11

A statement is followed by two Courses of action I and II. Assume everything in the statement to be true. Decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Statement Since 2018, the bulk of India’s population has comprised of young working people, much more than the dependent population, children below 5 years of age and old people above 65 years of age. This trend will continue for the next 55 years.

Courses of Action

I. There will be a huge increase in the GDP of the country.

II. According to a report by UNFPA, this population will be able to contribute effectively, if good health facilities, education and proper infrastructure are provided to the whole population.

Solution: Only II logically follows, as if good health facilities, education and proper infrastructure are provided to the whole population, the population will be of working people for the next coming years.

QUESTION: 12

A clock gains 10 min a day. The clock was corrected at 6:00 am. what will be the correct time when the clock shows 11:00 am, following day?

Solution: Normal clock - in 24 h = 1440 min

Defective clock - in 24 h = 1450 min from today’s 6 am to the following day 11:00 am. So, it will be 29 hours.

For the defective clock the minutes will be 29 60 1740 × = min Now, following the ratio pattern,

Normal clock

1440

?

Defective clock

1450

1740

29 x 50

29 x 60

Ratio = 5 : 6

Making the equation: 5/6 = 1440/x

x = 1728 mins

1728 min = 28 h 48 min which will be 10:48 am.

QUESTION: 13

Saddam takes 3 pills with a gap of 30 min. What is the minimum time by which Saddam will get rid of his pain?

Solution: Let the time at which pill is taken be ‘t’. So, first pill taken at t1 = 0 min, 2nd pill taken at t2 = 30 min and 3rd pill taken at t3 = 60 min Hence, after 60 min Saddam will get rid of his pain.

QUESTION: 14

In a mobile manufacturing company 6 staff members packed 6 mobiles in 6 min. The management wants 60 mobiles to be packed in 60 min.

Q. How many staff member in total is required?

Solution:

M1T1/W1 = M2T2/W2

where, M = Number of men

T = Time taken for doing the work,

W = Work done

M1 = 6, M2 = k

T1 = 6 min, T2 = 60 min

W1 = 6 mobiles, W2 =60 mobiles

∴ (6 x 6)/6 = (k x 60)/60

k = 6 staff members

Hence, 6 staff members in total are required to pack 60 mobiles in 60 min.

QUESTION: 15

Choose the word that will complete the second pair in the same way as first pair.

Ornithologist : Bird :: Herpetologist :

Solution: As ornithologist studies birds, similarly herpetologist studies reptiles.

QUESTION: 16

Amar consumed 100 Sweets from Monday to Friday. Each day, he consumed 6 more Sweets than the previous day.

Q. How many Sweets did he consume on Wednesday?

Solution: The total Sweets consumed in the 5 days from Monday to Friday = 100

Let Sweets consumed on Monday = a

There is an increase of 6 Sweets in consumption from the previous day.

Therefore,

a + (a + 6) + (a + 12) + (a + 12) + (a + 18) + (a + 24) = 100

5a + 60 = 100

Sweets consumed on Monday is 8.

Sweets consumed on Wednesday = 8 + 12 = 20 Sweets.

QUESTION: 17

Find the missing term in the following series 0, 1, 2, 5, 20, 25,?, 157,

Solution: There is a pattern which is as follows

0 + 1 = 1

1 x 2 = 2

2 + 3 = 5

5 x 4 = 20

20 + 5 = 25

25 x 6 = 150

Hence, option (b) is the answer.

QUESTION: 18

Which of the answer figures given will complete the pattern of the question figure?

Solution: Clearly, option figure (a) completes the original figure which looks like the figure as shown below.

QUESTION: 19

Find what will come at the place of question mark(?).

Solution: The intersection points in the figure are taken as the answer

QUESTION: 20

Rajnath says, “that man’s father is my father’s son”. How is that man related to Rajnath?

Solution: Rajnath’s father’s son will be either Rajnath himself or his brother. So, the man will be either Rajnath’s son or his nephew. From the given options, the man will be Rajnath’s son.

QUESTION: 21

How many times does the letter ‘A’ appear from 0 to 100?

Solution: The letter ‘A’ appears first time in the word ‘thousand’. So, the answer will be (zero) ‘0’ which is not given in the options. So, option (d) will be the answer.

QUESTION: 22

Population of Honululu (2 years ago) was 125000. Due to natural calamities people started migrating. So, population decreased at the rate of 4% per annum.

Q. How many migrated from this town in past 2 years?

Solution: The population 2 yr ago = 125000

Decrease in population = 4% per annum

The present population of the town (96/100) x (96/100) x 125000 = 115200

People migrated from the town in past 2 years = 125000 – 115200 = 9800.

QUESTION: 23

Directions:Read the given information carefully and answer the questions given below. Five movies – Do Bigha Jameen, Sholay, 3 idiots, Chak De, Aanand screening on Monday to Friday in any order. Movie screened on Friday remains till Sunday. Screening of Do Bigha Jameen and Chak De should not be on first and last day. Chak De should be followed by Aanand. Sholay is screened immediately after Do Bigha Jameen. There is only one movie screened between Sholay and 3 idiots.

Q. Which movie was screened on Friday?

Solution: There is a chart of movies with their respective days

Mon - 3 idiots

Tue - Do Bigha Jameen

Wed - Sholay

Thurs - Chak De

Fri –Aanand

The movie Aanand was screened on Friday.

QUESTION: 24

Directions:Read the given information carefully and answer the questions given below. Five movies – Do Bigha Jameen, Sholay, 3 idiots, Chak De, Aanand screening on Monday to Friday in any order. Movie screened on Friday remains till Sunday. Screening of Do Bigha Jameen and Chak De should not be on first and last day. Chak De should be followed by Aanand. Sholay is screened immediately after Do Bigha Jameen. There is only one movie screened between Sholay and 3 idiots.

Q. Sholay was screened on which day?

Solution: There is a chart of movies with their respective days

Mon - 3 idiots

Tue - Do Bigha Jameen

Wed - Sholay

Thurs - Chak De

Fri –Aanand

The movie Sholay was screened on Wednesday.

QUESTION: 25

Directions:Read the given information carefully and answer the questions given below. Five movies – Do Bigha Jameen, Sholay, 3 idiots, Chak De, Aanand screening on Monday to Friday in any order. Movie screened on Friday remains till Sunday. Screening of Do Bigha Jameen and Chak De should not be on first and last day. Chak De should be followed by Aanand. Sholay is screened immediately after Do Bigha Jameen. There is only one movie screened between Sholay and 3 idiots.

Q. 3 idiots was screened on which day?

Solution: There is a chart of movies with their respective days

Mon - 3 idiots

Tue - Do Bigha Jameen

Wed - Sholay

Thurs - Chak De

Fri –Aanand

The movie 3 idiots was screened on Monday.

QUESTION: 26

Rahul asked Shyam to find N such that N! > 10N and must be the smallest integer. Shyam calculates and find N is between 10 to 15, but he asks his friend Sohan who says it is between 16 to 20. Then, Shyam asks his neighbour Suresh who says it is between 21 to 25. Then, he asks his cousin Sonal who says it is 15 between 26 to 31.

Q. Who is correct?

Solution: From 1, 2, 3, 4 …………… 19, 20

it is not possible i.e N! is not greater than 10N

For 25! > 1025 It is possible.

Hence, Suresh was correct.

QUESTION: 27

Directions:Read the given information carefully and answer the questions given below. Eight boxes namely H to O are placed in a rack one above the other. The lowermost rack is numbered as 1 and above is 2 and so on. Each of the boxes is having different colors among Blue, Green, Yellow, Red, White, Orange, Indigo and Brown. Each of the boxes is having different serial numbers among 19, 23, 17, 31, 34, 37, 27 and 21. All the above information is not necessarily in the same order.

There are three boxes placed between the box which having serial number as 27 and the Indigo colored box. Box J’s serial number is not 27. The Indigo colored box is placed adjacent to blue colored box. Box I’s serial number is 37 and is not placed at the topmost rack. Box M is yellow colored and placed adjacent to the Red colored box. Box H is placed in the even numbered rack above fourth and it is placed adjacent to box which has serial number as 31. Not more than five boxes are placed above the Red colored box. Box J is placed in the seventh rack and Box H is placed adjacent to Box J. Two boxes are placed between the boxes having the serial number 21 and 34. Box J is White colored. Maximum numbers ofboxes are placed between the Brown colored box and Orange colored box. Box H is not Brown colored. Box L is Green colored and it is placed adjacent to the Orange colored box. Box N’s serial number is 21 and placed in the lowermost rack. The box which has serial number as 23 is placed three boxes above the Yellow colored box. Box O’s serial number is 19. The box which has serial number as 17 is placed above the box which has serial number as 34.

Q. What is the serial number of Box H?

Solution: There is a table which includes every information given in the set, which is as follows:

Rack

Box

Color

Serial Number

8

O

Brown

19

7

J

White

23

6

H

Indigo

17

5

K

Blue

31

4

M

Yellow

34

3

I

Red

37

2

L

Green

27

1

N

Orange

21

The serial number of Box H is 17.

QUESTION: 28

Directions:Read the given information carefully and answer the questions given below. Eight boxes namely H to O are placed in a rack one above the other. The lowermost rack is numbered as 1 and above is 2 and so on. Each of the boxes is having different colors among Blue, Green, Yellow, Red, White, Orange, Indigo and Brown. Each of the boxes is having different serial numbers among 19, 23, 17, 31, 34, 37, 27 and 21. All the above information is not necessarily in the same order.

There are three boxes placed between the box which having serial number as 27 and the Indigo colored box. Box J’s serial number is not 27. The Indigo colored box is placed adjacent to blue colored box. Box I’s serial number is 37 and is not placed at the topmost rack. Box M is yellow colored and placed adjacent to the Red colored box. Box H is placed in the even numbered rack above fourth and it is placed adjacent to box which has serial number as 31. Not more than five boxes are placed above the Red colored box. Box J is placed in the seventh rack and Box H is placed adjacent to Box J. Two boxes are placed between the boxes having the serial number 21 and 34. Box J is White colored. Maximum numbers ofboxes are placed between the Brown colored box and Orange colored box. Box H is not Brown colored. Box L is Green colored and it is placed adjacent to the Orange colored box. Box N’s serial number is 21 and placed in the lowermost rack. The box which has serial number as 23 is placed three boxes above the Yellow colored box. Box O’s serial number is 19. The box which has serial number as 17 is placed above the box which has serial number as 34.

Q. Which among the following combination is true?

Solution: There is a table which includes every information given in the set, which is as follows:

Rack

Box

Color

Serial Number

8

O

Brown

19

7

J

White

23

6

H

Indigo

17

5

K

Blue

31

4

M

Yellow

34

3

I

Red

37

2

L

Green

27

1

N

Orange

21

Box K - Blue - 31 - 5th rack is the correct combination.

QUESTION: 29

Directions:Read the given information carefully and answer the questions given below. Eight boxes namely H to O are placed in a rack one above the other. The lowermost rack is numbered as 1 and above is 2 and so on. Each of the boxes is having different colors among Blue, Green, Yellow, Red, White, Orange, Indigo and Brown. Each of the boxes is having different serial numbers among 19, 23, 17, 31, 34, 37, 27 and 21. All the above information is not necessarily in the same order.

There are three boxes placed between the box which having serial number as 27 and the Indigo colored box. Box J’s serial number is not 27. The Indigo colored box is placed adjacent to blue colored box. Box I’s serial number is 37 and is not placed at the topmost rack. Box M is yellow colored and placed adjacent to the Red colored box. Box H is placed in the even numbered rack above fourth and it is placed adjacent to box which has serial number as 31. Not more than five boxes are placed above the Red colored box. Box J is placed in the seventh rack and Box H is placed adjacent to Box J. Two boxes are placed between the boxes having the serial number 21 and 34. Box J is White colored. Maximum numbers ofboxes are placed between the Brown colored box and Orange colored box. Box H is not Brown colored. Box L is Green colored and it is placed adjacent to the Orange colored box. Box N’s serial number is 21 and placed in the lowermost rack. The box which has serial number as 23 is placed three boxes above the Yellow colored box. Box O’s serial number is 19. The box which has serial number as 17 is placed above the box which has serial number as 34.

Q. In certain way Box O is related to serial number 17, Box H is related to serial number 34 and in same way Box M is related to which of the following serial number?

Solution: There is a table which includes every information given in the set, which is as follows:

Rack

Box

Color

Serial Number

8

O

Brown

19

7

J

White

23

6

H

Indigo

17

5

K

Blue

31

4

M

Yellow

34

3

I

Red

37

2

L

Green

27

1

N

Orange

21

As, Box O → −2 Serial number 17 and Box H → −2 Serial number 34 Similarly, Box M → −2 Serial number 27; Box M is related to serial number 27.

QUESTION: 30

Directions:Read the given information carefully and answer the questions given below. Eight boxes namely H to O are placed in a rack one above the other. The lowermost rack is numbered as 1 and above is 2 and so on. Each of the boxes is having different colors among Blue, Green, Yellow, Red, White, Orange, Indigo and Brown. Each of the boxes is having different serial numbers among 19, 23, 17, 31, 34, 37, 27 and 21. All the above information is not necessarily in the same order.

There are three boxes placed between the box which having serial number as 27 and the Indigo colored box. Box J’s serial number is not 27. The Indigo colored box is placed adjacent to blue colored box. Box I’s serial number is 37 and is not placed at the topmost rack. Box M is yellow colored and placed adjacent to the Red colored box. Box H is placed in the even numbered rack above fourth and it is placed adjacent to box which has serial number as 31. Not more than five boxes are placed above the Red colored box. Box J is placed in the seventh rack and Box H is placed adjacent to Box J. Two boxes are placed between the boxes having the serial number 21 and 34. Box J is White colored. Maximum numbers ofboxes are placed between the Brown colored box and Orange colored box. Box H is not Brown colored. Box L is Green colored and it is placed adjacent to the Orange colored box. Box N’s serial number is 21 and placed in the lowermost rack. The box which has serial number as 23 is placed three boxes above the Yellow colored box. Box O’s serial number is 19. The box which has serial number as 17 is placed above the box which has serial number as 34.

Q. Which of the following statement is true?

Solution: There is a table which includes every information given in the set, which is as follows:

Rack

Box

Color

Serial Number

8

O

Brown

19

7

J

White

23

6

H

Indigo

17

5

K

Blue

31

4

M

Yellow

34

3

I

Red

37

2

L

Green

27

1

N

Orange

21

None of the given option is true. Hence, the correct answer is option (d).

QUESTION: 31

Directions:Read the given information carefully and answer the questions given below. Eight boxes namely H to O are placed in a rack one above the other. The lowermost rack is numbered as 1 and above is 2 and so on. Each of the boxes is having different colors among Blue, Green, Yellow, Red, White, Orange, Indigo and Brown. Each of the boxes is having different serial numbers among 19, 23, 17, 31, 34, 37, 27 and 21. All the above information is not necessarily in the same order.

There are three boxes placed between the box which having serial number as 27 and the Indigo colored box. Box J’s serial number is not 27. The Indigo colored box is placed adjacent to blue colored box. Box I’s serial number is 37 and is not placed at the topmost rack. Box M is yellow colored and placed adjacent to the Red colored box. Box H is placed in the even numbered rack above fourth and it is placed adjacent to box which has serial number as 31. Not more than five boxes are placed above the Red colored box. Box J is placed in the seventh rack and Box H is placed adjacent to Box J. Two boxes are placed between the boxes having the serial number 21 and 34. Box J is White colored. Maximum numbers ofboxes are placed between the Brown colored box and Orange colored box. Box H is not Brown colored. Box L is Green colored and it is placed adjacent to the Orange colored box. Box N’s serial number is 21 and placed in the lowermost rack. The box which has serial number as 23 is placed three boxes above the Yellow colored box. Box O’s serial number is 19. The box which has serial number as 17 is placed above the box which has serial number as 34.

Q. Three of the following four are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

Solution: There is a table which includes every information given in the set, which is as follows:

Rack

Box

Color

Serial Number

8

O

Brown

19

7

J

White

23

6

H

Indigo

17

5

K

Blue

31

4

M

Yellow

34

3

I

Red

37

2

L

Green

27

1

N

Orange

21

Following the common explanations, Box K is placed in 5th rack and Box J (serial number 23) is placed in 7th rack i.e., odd number combination. Hence, option (b) does not belong to the group.

QUESTION: 32

Directions :In each group of question below are two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions.

Q. Conclusions: At least some states are district. Some towns being district is a possibility.

Statements:

I. All districts are states. Some states are village. No town is district.

II. No districts is states. Some states are towns. No town is village.

III. All districts are states. Some states are towns. No town is village.

IV. No districts is states. Some states are towns. No town is village.

V. All districts are states. Some states are village. Some town are village.

Solution:

Hence, both Statements III and V follow.

QUESTION: 33

Directions :In each group of question below are two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions.

Q. Conclusions: No car is a bike. All bikes being vans is a possibility.

Statements:

I. All scooters are bikes. No bike is a moped. All cars are bikes. All mopeds are vans

II. Some scooters are bikes. No bike is a van. All cars are mopeds. All mopeds are vans.

III. Some scooters are bikes. No bike is a moped. All cars are bikes. All mopeds are vans.

IV. All scooters are bikes. No bike is a van. All cars are mopeds. All mopeds are vans.

V. All scooters are bikes. No bike is a moped. All cars are mopeds. All mopeds are vans

Solution:

Hence, only Statement V follows.

QUESTION: 34

Directions :In each group of question below are two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions.

Q. In a coded language LAUGH is written as 62 7 107 37 42, then SMILE will be written as

(Note: - Do not include spaces in your answer.)

Solution: LAUGH is written as 62 7 107 37 42 In the alphabetical series order.

L = 12 A = 1 U = 21 G = 7 H = 8

The pattern in this question is:

(n x 5) + 2

62 = 12 x 5 + 2

7 = 1 x 5 + 2

107 = 21 x 5 + 2

37 = 7 x 5 + 2

42 = 8 x 5 + 2

Similarly, S M I L E

S =19 M = 13 I = 9 L = 12 E = 5

19 x 5 + 2 = 97

13 x 5 + 2 = 67

9 x 5 + 2 = 47

12 x 5 + 2 = 62

5 x 5 + 2 = 27

Hence, the code for SMILE will be 97 67 47 62 27

QUESTION: 35

If ‘+’ means ‘×’, ‘−’ means ‘÷’, ‘÷’ means ‘+’ and ‘×’ means ‘−’, then what will be the value of 16 ÷ 64 – 4 x 4 + 3 =?

Solution: 16 ÷ 64 – 4 x 4 + 3 =?

16 + 64 ÷ 4 – 4 × 3 =?

16 + 16 − 4 × 3 =?

32 − 12 =?

? = 20

QUESTION: 36

The question below is followed by two Arguments I and II. You have to decide which of the argument is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument?

Q. Statement:Should young entrepreneurs be encouraged?

Arguments I. Yes, they will help in the industrial development of the country.

II. Yes, they will reduce the burden on the employment market.

Solution: It is very clear that encouragement of the young entrepreneur will open up the fields for setting up of new industries. Therefore, it will help in industrial development. Consequently, more job opportunities will be created. Thus, both the arguments are strong.

Related tests