Test: Analogy- 4


15 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Analogy- 4


Description
Attempt Test: Analogy- 4 | 15 questions in 20 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Glove : Hand

Solution:

As Glove is worn in Hands similarly Socks are worn on feet.

QUESTION: 2

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Lawyer : Court

Solution:

As the working field of lawyer is Court, similarly the working field of chemist is laboratory.

QUESTION: 3

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Letter : Word

Solution:

As Word is a group of letters similarly Book is a group of papers.

QUESTION: 4

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Lively : Dull

Solution:

First word is opposite to the second word.

QUESTION: 5

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Silence : Noise

Solution:

As Silence is opposite to noise, similarly Baldness is opposite to Hair.

QUESTION: 6

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Kick : Football

Solution:

As Kick is in the game of Football, similarly Throw is used in the game of Ring.

QUESTION: 7

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Scales : Fish

Solution:

As scales from an outer layer of fish similarly skin form an outer layer of man.

QUESTION: 8

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Sunrise : Sunset

Solution:

At sunrise morning begins, similarly at sunset night begins.

QUESTION: 9

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Numismatist : Coins

Solution:

As Numismatist collects coins similarly Philatelist collects stamps.

QUESTION: 10

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Candle : Wick

Solution:

As Wick is a part of Candle similarly Wheel is a part of Bicycle.

QUESTION: 11

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Sound : Muffled

Solution:

Second is the process of gradual disappearances of the first.

QUESTION: 12

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Platform : Train

Solution:

Second is the place where first stops.

QUESTION: 13

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Rectangle : Pentagon

Solution:

Second one had one more side than the first.

QUESTION: 14

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Train : Track

Solution:

As Train is guided by the track similarly Bullet is guided by the barrel.

QUESTION: 15

Directions to Solve

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.

Question -

Chalk : Blackboard

Solution:

As chalk is used to write on the blackboard similarly the Ink is used to write on the paper.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!