Test: Analogy- 5


17 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Analogy- 5


Description
Attempt Test: Analogy- 5 | 17 questions in 20 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Apple, Grape, Orange

Solution:

Apple, Grape and Orange all these are fruits.

QUESTION: 2

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Lucknow, Patna, Bhopal, Jaipur

Solution:

All the cities given in the question are state capitals similarly Shimla is also a capital.

QUESTION: 3

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Lock, Shut, Fasten

Solution:

The synonym of Lock, Shut and Fasten is Block.

QUESTION: 4

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Wheat, Barley, Rice

Solution:

All the terms given in the question are cereals and gram is also one of the cereals.

QUESTION: 5

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Pathology, Cardiology, Radiology, Ophthalmology

Solution:

As all terms given in the question are medical terms and Hematology is also medical term.

QUESTION: 6

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Mars, Earth, Jupiter

Solution:

All these are planets.

QUESTION: 7

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Lungs, Liver, Kidney

Solution:

As Lungs, Liver and Kidney are internal part of the body, in the same way 'heart' is also an internal organ.

QUESTION: 8

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Basic, Pascal, Fortran

Solution:

These are all the languages of computer.

QUESTION: 9

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Root, Stem, Branch

Solution:

All are the parts of tree.

QUESTION: 10

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Volleyball, Hockey, Football

Solution:

Baseball is like volleyball, Hockey and Football.

QUESTION: 11

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Wrestling, Karate, Boxing

Solution:

These are all defensive games.

QUESTION: 12

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Engine, Compartment, Wheels

Solution:

All these are related to train.

QUESTION: 13

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Newspaper, Hoarding, Television

Solution:

All these are used for broadcast.

QUESTION: 14

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Arid, Parched, Droughty

Solution:

The synonym of arid, parched and droughty is dry.

QUESTION: 15

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Carpenter, Plumber, Electrician

Solution:

Carpenter, Plumber, Electrician and Blacksmith are in same working category.

QUESTION: 16

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Tamilian, Gujarati, Punjabi

Solution:

All these words represent the inhabitants of India.

QUESTION: 17

Directions to Solve

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.

Question -

Clutch, Brake, Horn

Solution:

All these are part of a vehicle.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!