Test: Analogy- 6


20 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Analogy- 6


Description
Attempt Test: Analogy- 6 | 20 questions in 20 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

'Indolence' is related to 'Work' in the same way as 'Taciturn' is related to:

Solution:

As 'Indolence' and 'Work' are opposite to each other in the same way 'Taciturn' and 'speak' are opposite to each other.

QUESTION: 2

'Ophthalmia' is related to 'Eye' in the same way as 'Rickets' is related to:

Solution:

As 'Ophthalmia' is a disease of 'Eye' in the same way 'Rickets' is the disease of 'Bone'.

QUESTION: 3

'Nun' is related to 'Convent' in the same way as 'Hen' is related to:

Solution:

As dwelling place of 'Nun' is 'Convent' similarly the dwelling place of 'Hen' is 'Cote'.

QUESTION: 4

'Reading' is related to 'knowledge' in the same way as 'Work' is related to:

Solution:

As 'Knowledge' is achieved by 'Reading' in the same way 'Experience' is achieved by 'Work'.

QUESTION: 5

'Dress' is related to 'Body' in the same way as 'Bangles' is related to:

Solution:

As 'Dress' is worn on 'Body' similarly 'Bangles' are worn on 'Wrist'.

QUESTION: 6

'College' is related to 'Teachers' in the same way as 'Hospital' is related to:

Solution:

As teaching is done by 'Teachers' in the 'College' similarly treatment is done by 'Doctors' in the 'Hospital'.

QUESTION: 7

'Jade' is related to 'Green' in the same way as 'Garnet' is related to:

Solution:

'Jade' is a 'green' precious stone in the same way 'Garnet' is a 'red' precious stone.

QUESTION: 8

'Flower' is related to 'Bud' in the same way as 'Fruit' is related to:

Solution:

As 'Flower' is made from 'Bud' similarly 'Fruit' is made from 'Flower'.

QUESTION: 9

'Table' is related to 'Wood' in the same way as 'Shirt' is related to:

Solution:

As 'Table' is made from 'Wood' in the same way 'Shirt' is made from 'Cloth'.

QUESTION: 10

'Jackal' is related to 'Howl' in the same way as 'Cow' is related to:

Solution:

As the sound of 'Jackal' is 'Howl' similarly the sound of 'Cow' is 'Moo'.

QUESTION: 11

'Cat' is related to 'Kitten' in the same way as 'Woman' is related to:

Solution:

As the young one of a 'cat' is 'kitten' in the same way the young one of 'woman' is 'baby'.

QUESTION: 12

'Horse' is related to 'Hoof' in the same way as 'Eagle' is related to:

Solution:

As the foot of the 'Horse' is called 'Hoof' in the same way the foot of the 'Eagle' is called 'Claw'.

QUESTION: 13

'Forest' is related to 'Vivarium' in the same way as 'sea' is related to:

Solution:

As 'Forest' and 'Vivarium' have the same meaning in the same 'Sea' and 'Aquarium' have the same meaning.

QUESTION: 14

'Walk' is related to 'Run' in the same way as 'Breeze' is related to:

Solution:

As fast mode of 'Walk' is 'Run' in the same way fast mode of 'Breeze' is 'Wind'.

QUESTION: 15

'Wax' is related to 'Grease' in the same way as 'Milk' is related to:

Solution:

As 'Grease' is prepared from 'Wax' in the same way 'Curd' is prepared from 'Milk'.

QUESTION: 16

'Much' is related to 'Many' in the same way as 'Measure' is related to:

Solution:

As 'Much' corresponds to 'Many' in the same way 'Measure' corresponds to 'counting'.

QUESTION: 17

'Calf' is related to 'Cow' in the same way as 'Kitten' is related to:

Solution:

As 'Calf' is the youngest of 'Cow' similarly 'Kitten' is the young one of 'Cat'.

QUESTION: 18

'Smoke' is related to 'Pollution' in the same way as 'War' is related to:

Solution:

As 'smoke' leads to 'pollution' in the same way ''War'' leads to 'destruction'.

QUESTION: 19

'Mountain' is related to 'Hill' in the same way as 'River' is related to:

Solution:

As short form of 'Mountain' is 'Hill' similarly 'Tank' is short form of 'River'.

QUESTION: 20

'Dogs' is related to 'Bark' in the same way as 'Goats' is related to:

Solution:

As the cry of 'Dog' is called 'Bark' in the same way the cry of 'Goat' is called 'Bleat'.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!