Test: Cause And Effect- 1


15 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Cause And Effect- 1


Description
This mock test of Test: Cause And Effect- 1 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for LR Test: Cause And Effect- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cause And Effect- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Cause And Effect- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cause And Effect- 1 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I. Standard of living among the middle class society is constantly going up since part of few years.
II. Indian Economy is observing remarkable growth.

Solution:

Since the standard of living among the middle class society is constantly going up so Indian Economy is observing remarkable growth.

QUESTION: 2

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I.  Importance of Yoga and exercise is being realized by all sections of the society.
II.There is an increasing awareness about health in the society particularly among middle ages group of people.

Solution:

As the awareness about health in the society is increasing particularly among middle-aged group of people, the importance of Yoga and exercise is being realized by all sections of the society.

QUESTION: 3

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I. The meteorological Department has issued a statement mentioning deficient rainfall during monsoon in many parts of the country.
II.The Government has lowered the revised estimated GDP growth from the level of earlier estimates.

Solution:

Both the statements I and II are effects of independent causes.

QUESTION: 4

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I.  A huge truck overturned on the middle of the road last night.
II.The police had cordoned of entire area in the locality this morning for half of the day.

Solution:

Since a huge truck overturned on the middle of the road last night, so, the police had cordoned off the entire area in the locality last morning for half of the day.

QUESTION: 5

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I. The staff of Airport Authorities called off the strike they were observing in protest against privatization.
II.The staff of Airport Authorities went on strike anticipating a threat to their jobs.

Solution:

Both the statements I and II are effects of independent causes.

QUESTION: 6

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I. The prices of food grains and other essential commodities in the open market have risen sharply during the past three months.
II.The political party in opposition has given a call for general strike to protest against the government's economic policy.

Solution:

Since the prices of food grains and other essential commodities in the open market have been raised sharply during the past three months, so the political party in opposition has given a call for general strike to protest against the government's economic policy.

QUESTION: 7

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I. The Government has decided to hold a single entrance test for admission to all the medical colleges in India.
II.
The State Government has debarred students from other States to apply for the seats in the medical colleges in the State.

Solution:

Both the statements are effects of some common cause.

QUESTION: 8

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I. Large number of Primary Schools in the rural areas is run by only one teacher.
II. There has been a huge dropout from the primary schools in rural areas.

Solution:

Since large numbers of primary schools in the rural areas are run by only one teacher so there has been a huge dropout from the Primary Schools in rural areas.

QUESTION: 9

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I. The employees of the biggest bank in the country have given an indefinite strike call starting from the third of the next month.
II. The employees of the Central Government have withdrawn their week long demonstrations.

Solution:

Both the statements are effects of the different causes.

QUESTION: 10

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I. Police resorted to lathi-charge to disperse the unlawful gathering of large number of people.
II. The citizens' forum called a general strike in protest against the police atrocities.

Solution:

As, police resorted to lathi-charge to disperse the unlawful gathering of large number of people, the citizens forum called a general strike against the police atrocities.

QUESTION: 11

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I. The farmers have decided against selling their Kharif crops to the Government agencies.
II.The Government has reduced the procurement price of Kharif crops starting from the last month to the next six months.

Solution:

Since the government has reduced the procurement price of Kharif crops starting from the last months to the next six months, therefore, the farmers have decided against selling their Kharif crops to the Government agencies.

QUESTION: 12

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I.  All the schools in the area had to be kept closed for most part of the week.
II. Many parents have withdrawn their children from the local schools.

Solution:
QUESTION: 13

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I. Many people visited the religious place during the week-end.
II. Few people visited the religious place during the week days.

Solution:

Both the statements I and II are the effects of some common cause.

QUESTION: 14

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I.  The literacy rate in the district has been increasing for the last four years.
II. The district administration has conducted extensive training programme for the workers involved in the literacy drive.

Solution:

As the district administration has conducted extensive training programme for the workers involved in the literacy drive, therefore, the literacy in the district has been increasing for the last four years.

QUESTION: 15

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

  • A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Statements:

  1. The car manufacturing companies have recently increased the prices of mid-sized cars.
  2. The Government recently increased the duty on mid-sized cars.

 

A.Statement I is the cause and statement II is its effect.

B.Statement II is the cause and statement I is its effect.

C.Both the statements I and II are independent causes.

D.Both the statements I and II are effects of independent causes.

E.Both the statements I and II are effects of some common cause.

Solution:

Since the government has recently increased the duty on mid-sized cars, therefore, the car manufacturing companies have recently increased the prices of mid-sized cars.

Related tests