Test: Cause And Effect- 2


15 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Cause And Effect- 2


Description
This mock test of Test: Cause And Effect- 2 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for LR Test: Cause And Effect- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cause And Effect- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Cause And Effect- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cause And Effect- 2 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

 

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

 

Statements:
I. The university officers have decided to conduct last examination every year in March/April in order to announce the result at proper time.
II.In past the result was declared late by the University due to the lack of number of examiners.

 

Solution:

Since in the past the result was declared late by university, it has decided to conduct the examination in March/April in order to announce the result at proper time.

QUESTION: 2

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

 

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

 

Statements:
I. The State Government has announced special tax package for the new industries to be set-up in the State.
II.Last year the State Government had hiked the taxes for all industrial activities in the State.

 

Solution:

Because due to hike of taxes last year the State Government has announced special tax package the new industries to be set up in the State.

QUESTION: 3

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

 

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

 

Statements:
I. The government has allowed private airline companies in India to operate to overseas destinations.
II.The national air carrier has increased its flights to overseas destinations.

 

Solution:

Since the Government has allowed private airline companies in India to operate to overseas, so the national air carrier has increased its flights to overseas destinations.

QUESTION: 4

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

 

Statements:
I. The Government has imported large quantities of sugar as per trade agreement with other countries.
II. The prices of sugar in the domestic market have fallen sharply in the recent months.

 

Solution:

Since the Government has imported large quantities of sugar as per trade agreement with other countries, therefore, the prices of the sugar in the domestic market have fallen sharply in the recent months.

QUESTION: 5

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

 

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

 

Statements:
I.  Many people in the area are reported to be suffering from Malaria.
II. Private Medical Practitioners in the area have decided to close their clinics for few days.

 

Solution:

Both the statements I and II are effects of independent causes. Because spreading malaria or to be suffering from malaria may be due to mosquitoes or dirtiness. But the decision of private medical practitioners to close the clinics may be due to other causes.

QUESTION: 6

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I.  Rural and semi-urban areas in the country have been suffering due to load-shedding for quite some time.
II. If the Government is not able to overcome the power crisis, load-shedding will be extended even to the urban areas.

Solution:

If certain preventive measures are practiced at the rural and semi urban areas the problem will be solved. But if the same is not practiced even at the cities the problem may roll into the city also, so the two effects are of some common cause.

QUESTION: 7

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

 

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

 

Statements:
I.  Police had resorted to lathi-charge to disperse the unruly mob from the civic headquarters.
II.The civic administration has recently hiked the property tax of the residential buildings by about 30 percent.

 

Solution:

Both the statements I and II are the effects of independent causes.

QUESTION: 8

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

 

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

 

Statements:
I. The vegetable prices in the local market have increases manifold during the past few days.
II.Incessant rains have created flood like situation in most rural parts of the State.

 

Solution:

The transportation gets effect due to the flood created by incessant rains in the most rural parts of State.

Therefore, on account of this, it is possible to increase the vegetable prices in the local market.

QUESTION: 9

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

 

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

 

Statements:
I.  The Government has increased rates of petrol and diesel by 10% from the immediate effect.
II. Oil producing countries have decided to increase 10% of production on crude oil from the last quarter.

 

Solution:

Both statements I and II are the effects of independent causes.

QUESTION: 10

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

 

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

 

Statements:
I. The government has decided to give tax benefits for small savings for investments and benefit accruals. However, all withdrawals of such savings are to be taxed.
II.People have been investing more in small savings than in equity market to avail maximum tax benefits.

 

Solution:

Both the statements I and II are independent causes.

QUESTION: 11

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

 

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

 

Statements:
I. There was a huge rush of people to the temple last Sunday the 15th of the month.
II.The temple authority had decided to close down the temple for repairs from 17th of the month.

 

Solution:

Since the temple authority had decided to close down the temple for repairs from 17th of the month, hence, there was a huge rush of people to the temple last Sunday the 15th of the month.

QUESTION: 12

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

 

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

 

Statements:
I. The performance of Indian sports persons in the recently held Olympics could not reach the level of expectation the country had on them.
II. The performance of Indian sports person in the last Asian games was far better than any previous games.

 

Solution:

Both the statements are effects of some common cause.

QUESTION: 13

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I. Large number of people living in the low lying areas has been evacuated during the last few days to safer places.
II.The Government has rushed in relief supplies to the people living in the affected areas.

Solution:

Evacuating low-lying areas and rushing in relief to the affected areas clearly indicates that floods have occurred in the area.

QUESTION: 14

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

Statements:
I. The prices of petrol and diesel in the domestic market have remained unchanged for the past few months.
II.The crude oil prices in the International market have gone up substantially in the last few months.

Solution:

Both are independent causes.

QUESTION: 15

Directions to Solve

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

 

Mark answer

  • (A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
  • (B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
  • (C) If both the statements I and II are independent causes.
  • (D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
  • (E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Question -

 

Statements:
I. The Reserve Bank of India has recently put restrictions on few small banks in the country.
II.The small banks in the private and co-operative sector in India are not in a position to withstand the competitions of the bigger banks in the public sector.

 

Solution:

As, the small banks in the private and co-operation sector in India are not in a position to withstand the competitions of the bigger banks in the public sector, therefore, the Reserve Bank of India has recently put restrictions on few small banks in the country.

Related tests