Test: Letter Series Type 1


12 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Letter Series Type 1


Description
This mock test of Test: Letter Series Type 1 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 12 Multiple Choice Questions for CAT Test: Letter Series Type 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Letter Series Type 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Test: Letter Series Type 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Letter Series Type 1 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which letter is 4th to the left of 8th letter from left end of the alphabet series?

Solution:

4th letter to the left of 8th letter means:
8 – 4 = 4th letter, which is “D”.

QUESTION: 2

Which letter is 6th to the right of 13th letter from left end of the alphabet series?

Solution:

6th to the right of 13th letter means:
13 + 6 = 19th letter, which is “S”.

QUESTION: 3

Which letter is 9th to the left of 6th letter from the right end of the alphabet series?

Solution:

6th from the right end means 27–6 = 21st from left).
Therefore, 21 – 9 = 12th letter, which is “L”.

QUESTION: 4

Which letter is 7th to the right of 11th letter from the right end of the alphabet series?

Solution:

7th to the right of 11th from the right end (11th from right end means 27 – 11 = 16th from left end).
Therefore, 16 + 7 = 23rd letter, which is “W”.

QUESTION: 5

If the first five letter of the alphabet series are in reverse order, than next five letters are in reverse order and so on… 

Q. Which letter is 5th to the left of 12th letter from the left hand side of the alphabet series?

Solution:

When letters are in reverse order in group of five
Letters each:
5th to the left of 12th letter means, 12 – 5 = 7th
Which lies in 2ndgroup(6-10). Therefore, 
 6 + 10 = 16   16 – 7 = 9th
Which is “I”.

QUESTION: 6

If the first five letter of the alphabet series are in reverse order, than next five letters are in reverse order and so on… 

Q. Which letter is 5th to the right of 12th letter from the left hand side of the alphabet series?

Solution:

When letters are in reverse order in group of five
Letters each:
5th to the right of 12th letter means, 12 + 5 = 17th
Which lies in 4thgroup(16-20). Therefore,
16 + 20 = 36     36 – 17 = 19th
Which is “S”. 

QUESTION: 7

If the first five letter of the alphabet series are in reverse order, than next five letters are in reverse order and so on… 

Q. Which letter Is 5th to the left of 12th letter from the right hand side of the alphabet series?

Solution:

When letters are in reverse order in group of five
Letters each:
5th to the left of 12th letter from right end (27-12 = 15th from left ) means, 15 – 5 = 10
Which lies in 2ndgroup(6-11). Therefore,
6 + 10 = 1616 – 10 = 6th
Which is “E”.

QUESTION: 8

If the first five letter of the alphabet series are in reverse order, than next five letters are in reverse order and so on…

Q. Which letter is 5th to the right of 12th letter from the right hand side of the alphabet series?

Solution:

When letters are in reverse order in group of five
Letters each:
5th to the right of 12th from the right end(27-12 = 15th from left) means, 15 + 5 = 20
Which lies in 4thgroup(16-20). Therefore,
16 + 20 = 36    36 – 20 = 16th
Which is “P”.

QUESTION: 9

If the first five letters of the alphabet series in the reverse order, then next six are in reverse order, then next seven letters are in reverse order, then remaining letters are in reverse order. 

Q. Which letter is 5th to the left of 12th letter from the left hand side of the alphabet series?

Solution:

When the letters are reversed in the group of Five, six, seven and letters.
5th to the left of 12th letter means, 12 – 5 = 7th
Which lies in second group(6-11). Therefore,
6 + 11 = 17   17 – 7 = 10th
Which is “J”.

QUESTION: 10

If the first five letters of the alphabet series in the reverse order, then next six are in reverse order, then next seven letters are in reverse order, then remaining letters are in reverse order.

Q. Which letter is 5th to the right of 12th letter from the left hand side of the alphabet series? 

Solution:

When the letters are reversed in the group of Five, six, seven and letters.
5th to the right of 12th letter means,12+5=17th
Which lies in 3rd group (12-18). Therefore, 
12 + 18 = 30    30 – 17 = 13th
 Which is “M”.

QUESTION: 11

If the first five letters of the alphabet series in the reverse order, then next six are in reverse order, then next seven letters are in reverse order, then remaining letters are in reverse order.

Q. Which letter is 5th to the left of 12th letter from the right hand side of the alphabet series?

Solution:

When the letters are reversed in the group of Five, six, seven and letters.
5th to the left of 12th from the right end (27- 12 = 15th from left) means, 15 – 5 = 10th
Which lies in 2ndgroup(6-11). Therefore,
6 + 11 = 1717 – 10 = 7th
 Which is “G”.

QUESTION: 12

If the first five letters of the alphabet series in the reverse order, then next six are in reverse order, then next seven letters are in reverse order, then remaining letters are in reverse order.

Q. Which letter is 5th to the right of 12th letter from the right hand side of the alphabet series?

Solution:

When the letters are reversed in the group of Five, six, seven and letters.
5th to the right of 12th from right end (27 – 12 = 15th from left) means, 15 + 5 = 20th
Which lies in 4thgroup(19-26). Therefore,
19 + 26 = 45  45 – 20 = 25th = “Y”.

Related tests