Test: Number Series- 4


30 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Number Series- 4


Description
This mock test of Test: Number Series- 4 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for LR Test: Number Series- 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Number Series- 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Number Series- 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Number Series- 4 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

6, 15, 35, 77, 165, 221

Solution:

The terms of the series are products of two consecutive prime numbers i.e. (2 x 3),

(3 x 5), (5 x 7), (7 x 11),.....

So, 165 is wrong and must be replaced by (11 x 13) i.e. 143.

QUESTION: 2

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

121, 143, 165, 186, 209

Solution:

Each term in the series is obtained by adding 22 to the preceding term.

So, 186 is wrong and must be replaced by (165 + 22) i.e. 187.

QUESTION: 3

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

8, 13, 21, 32, 47, 63, 83

Solution:

The correct pattern is + 5, + 8, + 11, + 14,.....

So, 47 is wrong and must be replaced by (32 + 14) i.e. 46.

QUESTION: 4

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 96

Solution:

Each term of the series is obtained by multiplying the preceding term by 2.

So, 96 is wrong and must be replaced by (64 x 2) i.e. 128.

QUESTION: 5

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

3, 4, 10, 32, 136, 685, 4116

Solution:

The correct pattern is x 1 + 1, x 2 + 2, x 3 + 3, x 4 + 4,.....

So, 32 is wrong and must be replaced by (10 x 3 + 3) i.e. 33.

QUESTION: 6

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

105, 85, 60, 30, 0, - 45, - 90

Solution:

The correct pattern is - 20, - 25, - 30,.....

So, 0 is wrong and must be replaced by (30 - 35) i.e. - 5.

QUESTION: 7

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, 64

Solution:

The terms of the series are (12 + 1), (22 + 1), (32 + 1), (42 + 1), (52 + 1), (62 + 1),

(72+1),.....

So, 64 is wrong and must be replaced by (82 + 1) i.e. 65.

QUESTION: 8

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

125, 126, 124, 127, 123, 129

Solution:

The correct pattern is + 1, - 2, + 3, - 4, + 5.

So, 129 is wrong and must be replaced by (123 + 5) i.e. 128.

QUESTION: 9

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

1,3,12,25,48

Solution:

The terms of the series are (l2 - 02), (22 - l2), (42 - 22), (62 - 32) and (82 - 42).

So, 25 is wrong and must be replaced by (62 - 32) i.e. 27.

QUESTION: 10

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

2, 5, 10, 50, 500, 5000

Solution:

Each term of the series is the product of the preceding two terms.

So, 5000 is wrong and must be replaced by (50 x 500) i.e. 25000.

QUESTION: 11

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

15, 16, 22, 29, 45, 70

Solution:

The correct pattern is + 1, + 4, + 9, + 16, + 25 i.e. + 12, + 22, + 32, + 42, + 52.

So, 22 is wrong and must be replaced by (16 + 4) i.e. 20.

QUESTION: 12

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

8, 14, 26, 48, 98, 194, 386

Solution:

The correct pattern is x 2 - 2.

So, 48 is wrong and must be replaced by (26 x 2 - 2) i.e. 50.

QUESTION: 13

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

3, 10, 27, 4, 16, 64, 5, 25, 125

Solution:

The correct sequence is 3, 32, 33, 4, 42, 43, 5, 52, 53.

So, 10 is wrong and must be replaced by 32 i.e. 9.

QUESTION: 14

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

4, 10, 22, 46, 96, 190, 382

Solution:

The correct pattern is + 6, + 12, + 24, + 48, + 96, + 192.

So, 96 is wrong and must be replaced by (46 + 48) i.e. 94.

QUESTION: 15

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

1, 5, 9, 15, 25, 37, 49

Solution:

The terms of the given series are 12, (22 + 1), 32, (42..+ 1), 52, (62 + 1), 72.

So, 15 is wrong and must be replaced by (42 + 1) i.e. 17.

QUESTION: 16

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

2, 6, 24, 96, 285, 568, 567

Solution:

The correct pattern is x 6 - 6, x 5 - 5, x 4 - 4,.....

So, 24 is wrong and must be replaced by (6 x 5 - 5) i.e. 25.

QUESTION: 17

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

3, 2, 8, 9, 13, 22, 18, 32, 23, 42

Solution:

The given sequence is a combination of two series:

I. 3, 8, 13, 18, 23 and II. 2, 9, 22, 32, 42

The pattern in I is + 5, and the pattern in II is + 10. So, in II, 9 is wrong and must be replaced by (2 + 10) i.e. 12.

QUESTION: 18

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

196, 169, 144, 121, 101

Solution:

The sequence is (14)2, (13)2, (12)2, (11)2, (10)2.

So, 101 is wrong and must be replaced by (10)2 i.e. 100.

QUESTION: 19

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

56, 58, 62, 70, 84, 118, 182

Solution:

The correct pattern is + 2, + 4, + 8, + 16, + 32, + 64 i.e. + 2, + 22, + 23, + 24, + 25, + 26.

So, 84 is wrong and must be replaced by (70 + 16) i.e. 86.

QUESTION: 20

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

1, 5, 5, 9, 7, 11, 11, 15, 12, 17

Solution:

The given sequence is a combination of two series:

I. 1, 5, 7, 11, 12 and II. 5, 9, 11, 15, 17

The pattern in both I and II is + 4, + 2, + 4, + 2. So, 12 is wrong and must be replaced by (11 + 2) i.e. 13.

QUESTION: 21

Directions to Solve

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

25, 36, 49, 81, 121, 169, 225

Solution:

The correct sequence is 52, 72, 92, 112, 132, 152. So, 36 is wrong.

QUESTION: 22

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

1, 3, 10, 21, 64, 129, 356, 777

Solution:

The correct pattern is x 2 + 1, x 3 + 1, x 2 + 1, x 3 + 1,.....

So, 356 is wrong and must be replaced by (129 x 3 + 1) i.e. 388.

QUESTION: 23

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

5, 10, 40, 80, 320, 550, 2560

Solution:

The correct pattern is x 2, x 4, x 2, x 4, .....

So, 550 is wrong and must be replaced by (320 x 2) i.e. 640.

QUESTION: 24

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

2, 3, 4, 4, 6, 8, 9, 12, 16

Solution:

The given sequence is a combination of three series:

I. 1st, 4th, 7th terms i.e. 2, 4, 9,.....

II. 2nd, 5th, 8th terms i.e. 3, 6, 12,.....

III. 3rd, 6th, 9th terms i.e. 4, 8, 16,.....

In each one of I, II and III, each term is twice the preceding term. So, 9 is wrong and must be replaced by (4 x 2) i.e. 8.

QUESTION: 25

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

11, 5, 20, 12, 40, 26, 74, 54

Solution:

The given sequence is a combination of two series :

I. 11, 20, 40, 74 and II. 5, 12, 26, 54

The correct pattern in I is + 9, + 18, + 36,.....

So, 40 is wrong and must be replaced by (20 + 18) i.e. 38.

QUESTION: 26

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

5, 27, 61, 122, 213, 340, 509

Solution:

The terms of the series are (23 - 3), (33 - 3), (43 - 3), (53 - 3), (63 - 3), (73 - 3),

(83-3).

So, 27 is wrong and must be replaced (33 - 3) i.e. 24.

QUESTION: 27

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

3, 7, 15, 39, 63, 127, 255, 511

Solution:

The correct pattern is x 2 + 1.

So, 39 is wrong and must be replaced by (15 x 2 + 1) i.e. 31.

QUESTION: 28

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

380, 188, 92, 48, 20, 8, 2

Solution:

The correct pattern is - 192, - 96, - 48, - 24, - 12, - 6.

So, 48 is wrong and must be replaced by (92 - 48) i.e. 44.

QUESTION: 29

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

16, 22, 30, 45, 52, 66

Solution:

The correct pattern is + 6, + 8, + 10, + 12, + 14.

So, 45 is wrong and must be replaced by (30 + 10) i.e. 40.

QUESTION: 30

In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

Question -

10, 26, 74, 218, 654, 1946, 5834

Solution:

The correct pattern is x 3 - 4.

So, 654 is wrong and must be replaced by (218 x 3 - 4) i.e. 650.

Similar Content

Related tests