Test: Number Series Type 1 & Type 2


10 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Number Series Type 1 & Type 2


Description
This mock test of Test: Number Series Type 1 & Type 2 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for CAT Test: Number Series Type 1 & Type 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Number Series Type 1 & Type 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Test: Number Series Type 1 & Type 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Number Series Type 1 & Type 2 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

27, 32, 30, 35, 33, __.

Solution:


33 + 5 = 38

QUESTION: 2

12000, 2395, 474, 89.8, ___.

Solution:

12000/5 - 5 = 2400 - 5 =2395
2395/5 - 5 =479 – 5 = 474
474/5   - 5 = 94.8 - 5 = 89.8
89.8/5 – 5 = 17.96 – 5 = 12.96

QUESTION: 3

1, 2, 8, 33, 148, __.

Solution:

1*1 + (1)2 = 1+1 = 2
2*2 + (2)2 = 4+4 = 8
8*3 + (3)2 = 24+9 = 33
33*4 + (4)2 = 132+16 = 148
148*5 + (5)2 =740+25 = 765

QUESTION: 4

34, 18, 10, ___

Solution:

QUESTION: 5

17, __, 65, 113, 129, 161, 209.

Solution:

The sequence is +16, +32, +48, +16, +32,……
So, term is 33.

QUESTION: 6

100, 70, 46, 28, __, 10

Solution:

The sequence is –(6*5), -(6*4), -(6*3), -(6*2),
So, term is 16.

QUESTION: 7

8, 24, 12, ___, 18, 54

Solution:


So, term is 12*3 = 36.

QUESTION: 8

0, 4, 18, 48, ___, 180

Solution:


So, term is 100.

QUESTION: 9

7, 9, 13, 21, 37, ____

Solution:


So, term is 69

QUESTION: 10

1, 8, 28, 99, 412, 2075, ____.

Solution:

1*1 + 7*1 = 1 + 7 = 8
8*2 + 6*2 = 16 + 12 = 28
28*3 + 5*3 = 84 + 15 = 99
99 * 4 + 4 * 4 = 396+ 16 = 412
412 * 5 + 3 * 5 = 2060 + 15 = 2075
2075 * 6 + 2 * 6 = 12450+12 = 12462

Related tests