Test: Number Series Type 1


30 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Number Series Type 1


Description
This mock test of Test: Number Series Type 1 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for LR Test: Number Series Type 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Number Series Type 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Number Series Type 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Number Series Type 1 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

4, 7, 12, 19, 28, ?

Solution:
QUESTION: 2

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

2, 15, 4, 12, 6, 7, ?, ?

Solution:

Let the missing terms of the series be x1 and x2.

Thus, the sequence 2, 15, 4, 12, 6, 7, x1 x2 is a combination of two series :

I. 2, 4, 6, x1 and II. 15, 12, 7, x2I consists of consecutive even numbers.

So, missing term, x1 = 8.

The pattern in II is - 3, - 5,......So, missing term, x2 = 7 - 7 = 0.

QUESTION: 3

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

5824, 5242, ?, 4247, 3823

Solution:

Each term in the series is obtained by subtracting from the preceding term the number

formed by the first three digits of the preceding term.

So, missing term = 5242 - 524 = 4718.

QUESTION: 4
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

4832, 5840, 6848, ?

Solution:

The pattern is + 1008.

So, missing term - 6848 + 1008 = 7856.

QUESTION: 5
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

2, 8, 16, 128, ?

Solution:

Each term in the series, except the first two terms, is the product of the preceding two terms.

So, missing term = 16 x 128 = 2048.

QUESTION: 6
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

1, 2, 6, 7, 21, 22, 66, 67, ?

Solution:

The pattern is + 1, x 3, + 1, x 3, + 1, x 3, + 1,.....

So, missing term = 67 x 3 = 201.

QUESTION: 7
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

0.5, 0.55, 0.65,0.8,?

Solution:

The pattern is + 0.05, + 0.10, + 0.15,.....

So, missing term = 0.8 + 0.20 = 1.

QUESTION: 8
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

0, 2, 3, 5, 8, 10, 15, 17, 24, 26, ?

Solution:

The given sequence is a combination of two series :

I. 0, 3, 8, 15, 24, ? and II. 2, 5, 10, 17, 26

The pattern in each one of I and II is + 3, + 5, + 7, + 9, .....

So, missing term = 24 + 11 = 35.

QUESTION: 9
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

11, 13, 17, 19, 23, 25, ?

Solution:

The pattern is + 2, + 4, + 2, + 4, .....

So, missing term = 25 + 4 = 29.

QUESTION: 10
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

5, 2, 7, 9, 16, 25, ?

Solution:

Each term in the series, except the first two terms, is the sum of the preceding two

terms.

So, missing term = 16 + 25 = 41.

QUESTION: 11
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

7, 26, 63, 124, 215, 342, ?

Solution:

The terms of the given series are (23 - 1), (33 - 1), (43 - 1), (53 - 1), (63 - 1), (73 - 1),.....

So, missing term = (83 - 1) = (512 - 1) = 511.

QUESTION: 12
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

3, 12,27,48, 75, 108,?

Solution:

The terms of the given series are 3 x l2, 3 x 22, 3 x 32, 3 x 42, 3 x 52, 3 x 62,.....

So, missing term = 3 x 72 = 3 x 49 = 147.

QUESTION: 13

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

3, 7, 23, 95, ?

Solution:

1st number = 3 
2nd number = 3 x 2 +1 = 7 
3rd number = 7 x 3 + 2 = 23
4th number = 23 x 4 + 3 = 95
5th number = 95 x 5 + 4 = 479

QUESTION: 14
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

6, 18, 3, 21, 7, 56, ?

Solution:

Each term at an even place in the series is the product of its two adjacent terms.

Thus, if the missing term be x, then we have : 7 x x = 56 or x = 56 � 7 = 8.

QUESTION: 15
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

4, 9, 25, ?, 121, 169, 289, 361

Solution:

The given series consists of squares of consecutive prime numbers

i.e. 22, 32, 52,.....,

112, 132, 172, 192.

So, missing term = 72 = 49.

QUESTION: 16
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

6, 13,28,59,?

Solution:

The pattern is x 2 + 1, x 2 + 2, x 2 + 3,.....

So, missing term = 59 x 2 + 4 = 122.

QUESTION: 17
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

4, 12, 36, 108, ?

Solution:

The pattern is x 3.

So, missing term = 108 x 3 = 324.

QUESTION: 18
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

Which term of the series 5, 8, 11, 14,.....is 320?

Solution:

Clearly, 5 + 3 = 8, 8 + 3 = 11, 11 + 3 = 14, .....

So, the series is an A.P. in which a - 5 and d = 3.

Let 320 be the nth term of the series.

Then, 320 = 5 + (n - 1) x 3 or (n - 1) = 105 or n = 106.

QUESTION: 19
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

8, 9, 8, 7, 10, 9, 6, 11, 10, ?, 12

Solution:

The given sequence is a combination of three series :

I. 1st, 4th, 7th, 10th terms i.e. 8, 7, 6, ?

II. 2nd, 5th, 8th, 11th terms i.e. 9, 10, 11, 12

III. 3rd, 6th, 9th terms i.e. 8, 9, 10 The pattern in I is - 1.

So, missing term = 6 - 1 = 5.

QUESTION: 20
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

3, 7, 15, ?, 63, 127

Solution:

Each number in the series is one more than twice the preceding number.

So, missing term = (15 x 2) + 1 = 31.

QUESTION: 21
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

4, 10, ?, 82, 244, 730

Solution:

Each number in the series is 2 less than thrice the preceding number.

So, missing number = (10 x 3) - 2 = 28.

QUESTION: 22
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

1, 5, 13,25,41,?

Solution:

The pattern is + 4, + 8, + 12, + 16......

So, missing term = 41 + 20 = 61.

QUESTION: 23
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

325, 259, 204, 160, 127, 105, ?

Solution:

The pattern is - 66, - 55, - 44, - 33, - 22, .....

So, missing term = 105 - 11 = 94.

QUESTION: 24
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

4, 7, 12, 19, 28, ?

Solution:

The pattern is + 3, + 5, + 7, + 9, .....

So, missing term = 28 + 11 = 39.

QUESTION: 25
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

5760, 960, ?, 48, 16, 8

Solution:

The pattern is � 6, � 5, � 4, � 3, � 2.

So, missing term = 960 - 5 = 192.

QUESTION: 26
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

45, 54, 47, ?, 49, 56, 51, 57, 53

Solution:

The given sequence is a combination of two series:

I. 45, 47, 49, 51, 53 and II. 54, ?, 56, 57

Clearly, II consists of consecutive natural numbers, starting from 54.

So, missing term = 55.

QUESTION: 27
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

3, 8, 13, 24, 41, ?

Solution:

The pattern followed is : nth term + (n + l)th term + (n + 1) = (n + 2)th term.

Thus, 1st term + 2nd term + 2 = 3rd term; 2nd term + 3rd term + 3 = 4th term and so on.

So, missing term = 6th term = 4th term + 5th term + 5 = 24 + 41 + 5 = 70.

QUESTION: 28

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

10, 14, 26, 42, 70, ?

Solution:

Each term in the series, except the first two terms, is 2 more than the sum of the preceding two terms.

So, missing term = (42 + 70) + 2 = 114.

QUESTION: 29

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

10, 18, 28, 40, 54, 70, ?

Solution:

The pattern is + 8, + 10, + 12, + 14, .....

So, missing term = 70 + 18 = 88.

QUESTION: 30
Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

8, 28, 116, 584, ?

Solution:

The pattern is x 3 + 4, x 4 + 4, x 5 + 4,.....

So, missing term = 584 x 6 + 4 = 3508.

Related tests