Test: Pipes And Cistern- 1


10 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Pipes And Cistern- 1


Description
This mock test of Test: Pipes And Cistern- 1 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for LR Test: Pipes And Cistern- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Pipes And Cistern- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Pipes And Cistern- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Pipes And Cistern- 1 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Three taps A, B and C can fill a tank in 12, 15 and 20 hours respectively. if A is open all the time and B and C are open for one hour each alternately, the tank will be full in:
A. 
B. 6 hours 

C. 
D. 7 hours

Solution:

(A + B)'s 1 hour's work =  = 9/60 = 3/20.
(A+C)'s hour's work =   = 8/60 = 2/15.
Part filled in 2 hrs = 

Part filled in 6 hrs = 
Remaining part = 
Now, it is the turn of A and B and 3/20 part is filled by A and B in 1 hour.
∴ Total time taken to fill the tank = (6+1) hrs = 7 hrs

QUESTION: 2

A cistern can be filled by a tap in 3 hours while it can be emptied by another tap in 8 hours. If both the taps are opened simultaneously, then after how much time will the cistern get filled?

Solution:
QUESTION: 3

A leak in the bottom of a tank can empty the full tank in 6 hours. An inlet pipe fills water at the rate of 4 liters a minute. When the tank is full, the inlet is opened and due to the leak, the tank is empty in 24 hours. How many liters does the cistern hold?

Solution:

Part emptied by the leak in 1 hour = 1/6
Net part emptied by the leak and the inlet pipe in 1 hour = 1/24
Part filled by the inlet pipe in 1 hour 
i.e., inlet pipe fills the tank in 8 hours = (8 * 60) minutes = 480 minutes
Given that the inlet fills water at the rate of 4 liters a minute
Hence, water filled in 480 minutes = 480 * 4 = 1920 litre
i.e., The cistern can hold 1920 litre

QUESTION: 4

One pipe can fill a tank four times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 36 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in:

Solution:

Suppose the slower pipe can fill the tank in x minutes.
Then the faster pipe can fill in x/4 minutes.
Part filled by the slower pipe in 1 min =1/x
Part filled by the faster pipe in 1 min =4/x
Part filled by the both the pipes in 1 min =1/x +4/x
 
Therefore, both the pipes can fill together in 36 minutes.
Part filled by both in 1 minute = 1/36.
1/x + 4/x = 1/36
5/x = 1/36
 x = 5 * 36 = 180

QUESTION: 5

A large tanker can be filled by two pipes A and B in 60 minutes and 40 minutes respectively. How many minutes will it take to fill the tanker from empty state if B is used for half the time and A and B fill it together for the other half?

Solution:

Part filled by (A + B) in 1 minute = 
Suppose the tank is filled in x minutes.
Then, 
⇒ x = 30 min.

QUESTION: 6

Three pipes A, B and C can fill a tank in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill the tank is:

Solution:

part filled in 2 hours = 
Remaining  part =  
∴ (A + B)'s 7 hour's work = 2/3
(A + B)'s 1 hour's work = 2/21
∴ C's 1 hour's work = {(A + B + C)'s 1 hour's  work} - {(A + B)'s 1 hour's work}

∴ C alone can fill the tank in 14 hours.

QUESTION: 7

A tap can fill a tank in 6 hours. After half the tank is filled, three more similar taps are opened. What is the total time taken to fill the tank completely?

Solution:

Time taken by one tap to fill half of the tank = 3 hrs.
Part filled by the four taps in 1 hour = 
Remaining part = 

 hours i.e, 45 mins.
So, total time taken = 3 hrs. 45 mins.

QUESTION: 8

A tap can fill a tank in 4 hours. After half the tank is filled, two more similar taps are opened. What is the total time taken to fill the tank completely?

Solution:
QUESTION: 9

Two taps A and B can fill a tank in 5 hours and 20 hours respectively. If both the taps are open then due to a leakage, it took 40 minutes more to fill the tank. If the tank is full, how long will it take for the leakage alone to empty the tank?

Solution:

Part filled by pipe A in 1 hour = 1/5
Part filled by pipe B in 1 hour = 1/20
Part filled by pipe A and B in 1 hour = 
i.e., A and b together can fill the tank in 4 hours
Given that due to the leakage, it took 40 minutes more to fill the tank.
i.e., due to the leakage, the tank got filled in 
⇒ Net part filled by pipe A and B and the leak in 1 hour = 3/14
⇒ Part emptied by the leak in 1 hour = 
i.e., the leak can empty the tank in 28 hours.

QUESTION: 10

Bucket P has thrice the capacity as bucket Q. It takes 80 turns for bucket P to fill the empty drum. How many turns it will take for both the buckets P and Q, having each turn together to fill the empty drum?

Solution:

Let capacity of bucket P = x
Then capacity of bucket Q =  x/3
Given that it takes 80 turns for bucket P  to fill the empty drum
⇒ capacity of the drum = 80x
Number of turns required if both P and Q are used = 

Related tests