Test: Venn Diagrams- 4


20 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Venn Diagrams- 4


Description
This mock test of Test: Venn Diagrams- 4 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for LR Test: Venn Diagrams- 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Venn Diagrams- 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Venn Diagrams- 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Venn Diagrams- 4 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Elephant, Carnivorous and Tiger ?

Solution: Tiger is carnivorous but Elephant is different from these two.
QUESTION: 2

Directions to Solve

Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.

Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Furniture, Chairs and Tables ?

Solution:

From above given question ,we know that
Chair is different from table, but both come under the class furniture.
From above it is clear that option ( C ) represents the best relationship between furniturechairs and tables .As shown in venn - diagram .

QUESTION: 3

Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Vegetables, Tomato and Fruits ?

Solution:
QUESTION: 4
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Class, Blackboard and School ?

Solution: Blackboard is in class and class is in the school.
QUESTION: 5
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Rabi-Crop, Paddy and Wheat ?

Solution: Wheat and Paddy are different from each other but Wheat is the Rabi-Crop.
QUESTION: 6
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Ass, Pet and Horse ?

Solution: Ass and Horse are different from each other but both are pet.
QUESTION: 7
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Parents, Mother and Father ?

Solution: Father and mother are parents but father and mother are two opposite sexes.
QUESTION: 8
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Page, Chapter and Book ?

Solution: Page is in Chapter and Chapter is in book.
QUESTION: 9
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Men, Rodents and Living beings ?

Solution: Men and Rodents are different from one another but both these belong to living beings.
QUESTION: 10
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Elephants, Wolves and Animals ?

Solution: Elephant and Wolves bear no relationship to each other while both are animals.
QUESTION: 11
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between dogs, pet animals and animals ?

Solution: Some dogs are pet animals but dogs and pet both are animals.
QUESTION: 12
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Teacher, Parents and Guardians ?

Solution:
QUESTION: 13
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Gold, Metal and Zinc ?

Solution: Gold and Zinc are different from each other but both are metal.
QUESTION: 14
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Sailor, Ship and Ocean ?

Solution: As ship is in the ocean in the same way sailor is in the ship.
QUESTION: 15
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Professors, Doctors and Men ?

Solution:

Some doctors may be professors and vice-versa.

Some professors may be men and vice-versa.

Some doctors may be men and vice-versa.

Some doctors may be men and professors as well.

QUESTION: 16
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Teacher, Men and Women ?

Solution: Men and Women are different from each other but some men may be teachers and some women may be teachers.
QUESTION: 17
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Oil, Wick and Lamp ?

Solution: Oil and Wick are different from each other but they both are used in lamp.
QUESTION: 18
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Football, Player and Field ?

Solution: Football, Players and Field all are different.
QUESTION: 19
Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.
Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Sweets, Rasagulla and Apple ?

Solution: Rasagulla is one of the sweets while apple is different from these.
QUESTION: 20

Directions to Solve

Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some inter linkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams.

Question -

Which of the following diagrams indicates the best relation between Mammal, Cow and Bat ?

Solution:

Cow and Bat are different from each other but both are mammal.

Similar Content

Related tests