Test: Glimpses Of The Past - 1


10 Questions MCQ Test English Honeydew Class 8 | Test: Glimpses Of The Past - 1


Description
This mock test of Test: Glimpses Of The Past - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Glimpses Of The Past - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Glimpses Of The Past - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Glimpses Of The Past - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Glimpses Of The Past - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the year 1765, in India

Solution: Indian princes ruled most of the country in the year 1765.

QUESTION: 2

From 1757 to 1849, there was no peace in India because

Solution: From 1757 to 1849, there was no peace in India because the Indian Princes kept fighting each other.

QUESTION: 3

The business community welcomed the British because

Solution: The business community welcomed the British because the British rule had brought a degree of peace.

QUESTION: 4

The worst sufferers under the British rule were

Solution: The poor farmers and artisans suffered the most under the British rule.

QUESTION: 5

In the early nineteenth century Raja Ram Mohan Roy was

Solution: In the early nineteenth century Raja Ram Mohan Roy was an important reformer.

QUESTION: 6

Under Regulation III of the British rulers

Solution: Under Regulation III of the British rulers Indians were put into the jails without trial in a court.

QUESTION: 7

Between 1822 and 1836 ___ people died of starvation in India.

Solution: Between 1822 and 1836 fifteen lakh people died of starvation in India.

QUESTION: 8

What did the British impose on the Indian farmers?

Solution: The British imposed heavy taxes on the Indian farmers and they had to suffer the most.

QUESTION: 9

What was the value of the British goods exported to India in 1829?

Solution: The British goods exported to India in 1829 were of seven crores.

QUESTION: 10

Which Englishman reported the plight of India to England?

Solution: General Bentinck reported the plight of India to England.

Related tests