Test: Geographical Perspective On Selected Issues And Problems


10 Questions MCQ Test Geography Class 12 | Test: Geographical Perspective On Selected Issues And Problems


Description
This mock test of Test: Geographical Perspective On Selected Issues And Problems for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Geographical Perspective On Selected Issues And Problems (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Geographical Perspective On Selected Issues And Problems quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Geographical Perspective On Selected Issues And Problems exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Geographical Perspective On Selected Issues And Problems extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Major water polluting industry is

Solution:

Major industries causing water pollution are leather, paper and pulp, textiles and chemical industries.

QUESTION: 2

Source of water pollution is

Solution:

Sources of water pollution are sewage disposal, urban run-off, toxic effluents from industries, run-off over cultivated lands and nuclear power plants.

QUESTION: 3

Noise pollution is caused due to

Solution:

High level of noise above tolerance level is called noise pollution. Sources of pollution are aircrafts, automobiles, trains, industrial processing and advertising media.

QUESTION: 4

Acid rain is caused due to

Solution:

Air pollution can also cause acid rains. It is caused by airborne acidic pollutants and has highly destructive results.

QUESTION: 5

River Ganga is polluted by the city of

Solution:

Cities of Kanpur, Allahabad, Varanasi, Patna and Kolkata release domestic waste into the Ganga river.

QUESTION: 6

Release of harmful substances in the air that can harm the health of humans, animals, and plants is called

Solution:

Air pollution consists of chemicals or particles in the air that can harm the health of humans, animals, and plants. They can be gases, solid particles, or liquid droplets.

QUESTION: 7

The major factor responsible for water pollution is

Solution:

Though water pollutants are also created from natural sources (erosion, landslides, decay and decomposition of plants and animals, etc.) pollutants from human sources are the real causes of concern. Human beings pollute the water through industrial, agricultural and cultural activities.

QUESTION: 8

In 2001, rural population in India was about

Solution:

India, which has a predominance of rural population had about 72 percent of the total population in 2001 in villages. Most of the rural areas are still performing primary activities.

QUESTION: 9

Surface water is

Solution:

Surface water available from rivers, canals, lakes, etc., is never pure. It contains small quantities of suspended particles, organic and inorganic substances.

QUESTION: 10

Biotic components include

Solution:

Biotic components include living things like flora, fauna, human beings etc., whereas a biotic components include non living things like soil, water, air, land, etc.